Επιδόσεις- έκπληξη μέσα στο φθινόπωρο πέτυχαν οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου, την Περιφέρεια της χώρας όπου τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό, άμεσα και έμμεσα, ξεπερνούν το 90% του ΑΕΠ και φέτος την 14η Νοεμβρίου έπεσε -τυπικά- η αυλαία της σεζόν με την τελευταία απευθείας διεθνή πτήση στη Ρόδο.

Μάλιστα, ο μήνας Οκτώβριος ήταν και ο καλύτερος ιστορικά των τελευταίων ετών, πιο πάνω ακόμη και από τον Οκτώβριο του 2019, αφού, «τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου έσπασαν τον μήνα Οκτώβριο το ρεκόρ του 2019, κατά 15% μέσο όρο», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό.

Συνολικά από την εκκίνηση της σεζόν, στις 13 Μαΐου, όταν τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου άνοιξαν τις πύλες τους και υποδέχθηκαν τους πρώτους ταξιδιώτες στη χώρα από το εξωτερικό, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου, όταν στον Διεθνή Αερολιμένα Ρόδου προσγειώνονταν οι δύο τελευταίες απευθείας διεθνείς πτήσεις, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα καλωσόρισαν περίπου 3 εκατ. τουρίστες.

Το νούμερο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών έρχεται μέσω του ενδιάμεσου σταθμού της Αθήνας. Και τα πέντε αεροδρόμια είχαν αφίξεις μέσα στο Νοέμβριο, με τη σεζόν να παρατείνεται για 15 ημέρες ακόμα και σε σχέση με την τουριστική περίοδο του 2019. Η επιμήκυνση είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς, οι οποίοι πάντως επισημαίνουν ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι να έχει διάρκεια και τις επόμενες χρονιές, δεδομένου ότι εν μέσω πανδημίας οι συνθήκες απέχουν μακράν από την κανονικότητα.

Αναλυτικότερα όσον αφορά τα συνολικά νούμερα, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο, αυτό της Ρόδου, υποδέχθηκε 1.405.038 επιβάτες από το εξωτερικό, εξασφαλίζοντας ανάκαμψη σε σχέση με το «άπιαστο» 2019, που προσεγγίζει το 70%. Το νησί της Κω προσέλκυσε, μέσω απευθείας διεθνών πτήσεων, 688.527 επισκέπτες, πετυχαίνοντας ανάκαμψη 63%. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 76% για το νησί της Μυκόνου με 360.402 επιβάτες το 2021, ενώ το μέσο όρο της ανάκαμψης σε περιφερειακό επίπεδο ανεβάζει η Σαντορίνη, την οποία επισκέφθηκε φέτος το 91% όσων την επισκέφθηκαν τη χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό και τελευταία «κανονική» χρονιά, δηλαδή 471.796 επιβάτες.

Οι μεγαλύτερες αγορές τον πολύ δυνατό τουριστικά Οκτώβριο κινήθηκαν ως εξής:

Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία καταλαμβάνουν με την ίδια σειρά τις τρεις πρώτες θέσεις τόσο για τη Ρόδο όσο και για την Κω. Τα δύο νησιά διαφοροποιούνται ως προς την τέταρτη θέση, στην οποία, για την μεν Ρόδο, βρίσκονται οι Δανοί, που ανέβηκαν πολύ και βρίσκονται πολύ κοντά με τους Ολλανδούς και για την Κω οι Ελβετοί.

Κοινές είναι οι πρώτες δύο θέσεις και για τα διεθνή αεροδρόμια των Κυκλάδων. Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία είναι οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης των επισκεπτών του Οκτωβρίου για τη Μύκονο και την Σαντορίνη, ενώ ακολουθούν για την Μύκονο η Γερμανία και για τη Σαντορίνη η Ιταλία.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των αφιχθέντων από το εξωτερικό τουριστών στους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου ξεπερνά κατά πολύ τα 3 εκ., όταν προστεθούν οι επιβάτες, που φτάνουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα με ανταπόκριση από το αεροδρόμιο της Αθήνας καθώς και όσοι μετακινήθηκαν προς τα νησιά μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου.

Ελλάς – Τουρκία συμμαχία

Την ίδια στιγμή, με την αυλαία της φετινής σεζόν, εντείνεται η προετοιμασία για την σεζόν του 2022 ακόμη και σε αγορές που είχαν ατονήσει τα τελευταία χρόνια.

Τα μηνύματα, όπως αυτά μεταφέρονται από τους τουριστικούς φορείς που συμμετείχαν στην ελληνική αντιπροσωπεία στο 9ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ για τον τουρισμό εστίασαν στην επανεκκίνηση της τουρκικής αγοράς το 2022 και τη διμερή συνεργασία σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της αντίστοιχης Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Τουρκίας  (TÜROB) κ. Müberra Eresin, όπου συναποφασίστηκε η διοργάνωση του πρώτου work shop ανάμεσα στις δύο Ομοσπονδίες τον Απρίλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, με συμμετοχή και άλλων φορέων του τουρισμού των δύο χωρών. Η τουρκική αγορά είναι πολύ σημαντική για όλη τη χώρα είτε πρόκειται για τα νησιά είτε για τους προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα κι έστω κι αν είναι δύσκολο να επιτευχθούν ξανά τα νούμερα του 2017, οπότε οι Τούρκοι τουρίστες άγγιξαν το 1 εκατ., εντούτοις, ο «στόχος είναι

οι περισσότερες αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στη χώρα μας από το 2022. Θέλουμε η επανεκκίνηση της τουρκικής αγοράς να γίνει με όρους ποιότητας και απευθυνόμαστε σε τουρίστες με αυτά τα χαρακτηριστικά, προκειμένου να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα από τις αγορές εξωτερικού και να τονώσουμε τα έσοδα», όπως ανέφερε ο κ. Τάσιος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά η νέα αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης  που όπως ανακοινώθηκε, δρομολογεί η Aegean από τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά και η πρόταση των ξενοδόχων να επεκταθεί η χρήση βίζας 72 ωρών από τα νησιά του Αιγαίου και στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς, τόσο οι αεροπορικές συνδέσεις όσο και οι οδικές δίνουν τη δυνατότητα για την πραγματοποίηση τριήμερων ταξιδιών.

Διαβάστε ακόμη:

Black Friday: Με προσφορές μπαίνουν στη «μάχη» οι μεγάλες αλυσίδες

Την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθούν στο MyCar τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022

Οι μνηστήρες του Μινιόν, ο Άραβας Σεΐχης και οι ελαιώνες της Κρήτης, το fund του Μπαχρέιν και η νέα δουλειά από την AB Βασιλόπουλος