Παράταση των χρονικών περιθωρίων προκειμένου να ολοκληρώσουν τα εγκεκριμένα επενδυτικά τους σχέδια ζητούν οι ξενοδόχοι από το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε επιστολή προς τους κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επισημαίνει ότι οι συνθήκες της πανδημίας και οι περιορισμοί που εξαιτίας της επιβλήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν, όχι μόνο στέρησαν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το αντικείμενο δραστηριότητάς τους, αλλά κατέστησαν αντικειμενικά αδύνατη την ολοκλήρωση των εγκεκριμένων επενδυτικών τους σχεδίων.

«Η παροχή στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της δυνατότητας να ολοκληρώσουν τα εγκεκριμένα επενδυτικά τους σχέδια είναι όχι απλώς δικαιολογημένη, αλλά απόλυτα επιβεβλημένη λόγω των συνθηκών της πανδημίας και του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος (εξωπραγματικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, ανατιμήσεις κλπ).

Παράλληλα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα τους, μιας και επί ενάμισι περίπου έτος παρέμειναν κλειστές, χωρίς έσοδα, πολλές δε από αυτές τώρα ξεκινούν εκ νέου τη λειτουργία τους μετά τον Μάρτιο του 2020».

Σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, τα ξενοδοχεία σε ορεινούς προορισμούς – για τα οποία η καλοκαιρινή σεζόν δεν αποδίδει- ουσιαστικά τώρα επανεκκινούν τη δική τους σεζόν με την αβεβαιότητα να επανέρχεται όσο αυξάνονται τα νούμερα της πανδημίας. Το θετικό είναι ότι με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι κρατήσεις στους ορεινούς προορισμούς για την εορταστική περίοδο είναι υψηλά.

Η ΠΟΞ ζητεί συγκεκριμένα να παραταθούν οι προθεσμίες ολοκλήρωσης των υπαχθέντων στους νόμους 3299/2004 και 3908/2011 επενδυτικών σχεδίων μέχρι 31/12/2022 και 31/12/2024 αντίστοιχα.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι από τους τομείς που πραγματοποιούν σταθερά επενδύσεις κάθε έτος, οι οποίες όπως χαρακτηριστικά ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μόνο για ανακαινίσεις- αναβαθμίσεις στις μονάδες τους, πέραν φυσικά των επενδύσεων που πραγματοποιούνται για νέες τουριστικές μονάδες, στην πλειονότητά τους υψηλών προδιαγραφών.

Το νούμερο προκύπτει από σχετική έρευνα που έχει πραγματοποιήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με αντικείμενο τη διάχυση των ωφελειών της φιλοξενίας στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα οι ξενοδόχοι κρούουν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου με το δεδομένο ότι τα στοιχεία της πανδημίας έχουν επιδεινωθεί, τόσο από πλευράς κρουσμάτων, όσο και από πλευράς θανάτων, την ίδια στιγμή που και το κόστος της ενέργειας είναι πολύ υψηλό.

Διαβάστε ακόμη: 

Η τέλεια καταιγίδα χτυπά ξανά τις αγορές – Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές

Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος: «H ελληνόκτητη ναυτιλία έχει 5.000 πλοία και μόλις 20.000 ναυτικούς» (pics)

Τα ακίνητα του κέντρου που αλλάζουν χέρια – Infographic