Τράπεζες

Attica Bank: Κοντά στο τέλος το «θρίλερ» του επενδυτή για την ΑΜΚ – Νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 5/11

  • newsroom


Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχιστούν δια των συμβούλων οι συζητήσεις με τους εν λόγω ιδιώτες επενδυτές με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών

Σε νέα συνεδρίαση, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, αναμένεται να προχωρήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank για να αποφασίσει για τον επενδυτή που θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα.

Με χρηματιστηριακή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Attica Bank ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε παρουσίαση και ανάλυση των δεσμευτικών προσφορών των ιδιωτών επενδυτών από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, «AXIA Ventures Group Ltd» και «EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ Α.Ε.Π.Ε.Υ.» σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο γραφείο Ποταμίτης – Βεκρής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχιστούν δια των συμβούλων οι συζητήσεις με τους εν λόγω ιδιώτες επενδυτές με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού εξετάσει συνολικά τις εναλλακτικές δυνατότητες για την άντληση νέων κεφαλαίων, να αποφασίσει τους βέλτιστους όρους για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα.

Όπως έγραψε χθες το newmoney.gr, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κατατεθεί μία προσφορά – συνδυασμός του ΤΜΕΔΕ με την Ellington -, η οποία άλλαξε τα δεδομένα την παραμονή της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Attica Bank, δημιουργώντας αισιοδοξία για τα κεφάλαια που μπορούν να εισρεύσουν στην Τράπεζα. Με βάση την προσφορά αυτή, Εllington και ΤΜΕΔΕ δεσμεύονται να βάλουν στην Τράπεζα Αττικής συνολικά έως 180 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις. Αφενός στην ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ και αφετέρου σε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο, το οποίο θα εκδοθεί πιθανότατα το β’ τρίμηνο του 2022.  Σωρευτικά, έτσι, στην Τράπεζα Αττικής θα μπουν 340 εκατ.  ευρώ σε δύο φάσεις.

Η υποβολή της προσφοράς αυτής οδήγησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην αναβολή των αποφάσεων στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., καθώς κρίθηκε από νομικής πλευράς, ότι θα πρέπει να δοθεί περιθώριο και στους άλλους ενδιαφερόμενους να βελτιώσουν τις προτάσεις τους. Κατόπιν αυτού, το Δ.Σ. έδωσε εντολή στους συμβούλους να απευθυνθούν και στους άλλους ενδιαφερόμενους και να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό με νεότερα. Ουσιαστικά, ο διάλογος για τη βελτίωση των προσφορών αφορά τους άλλους δύο επενδυτές – Bain Capital και JC Flowers, που φέρεται να έχουν υποβάλει κοινή πρόταση – και το αποτέλεσμά του θα επιδιωχθεί την Παρασκευή, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το Δ.Σ.

Οι Θεσμοί πιέζουν για λύση το συντομότερο δυνατόν, αφού η Αttica Bank είναι ήδη εκπρόθεσμη όσον αφορά την κάλυψη του (αγνώστου μεγέθους) κεφαλαιακού της ελλείμματος. Ο SSM είχε δώσει προθεσμία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για την παρουσίαση ενός σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για την υλοποίησή του.

Ο χρόνος τρέχει, χωρίς το άγχος ότι θα προκύψει ατύχημα στην Τράπεζα, αλλά με το άγχος του να βρεθεί ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής. Αν αυτός δεν βρεθεί, το ΤΧΣ που έχει αποκτήσει ποσοστό 68,2%, το ΤΜΕΔΕ με 14,7% και ο ΕΦΚΑ με 10,3%, θα καλύψουν την ΑΜΚ και θα ελέγχουν άνω του 93% της Attica Bank. Αυτό όμως ούτε ζητούμενο είναι, αλλά ούτε και συμβατό με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ που ελέγχει η DGComp.

Το τέλος στο «θρίλερ» για την ΑΜΚ της Attica Bank αναμένεται να γραφτεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, με την προσδοκία να βγει λευκός καπνός αύριο Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη:

Pet City: Πώς το success story της οικογένειας Ματζουρανάκη προσέλκυσε την BC Partners

Ο φιλόζωος Νίκος, ο γαλάζιος καριερίστας με τα δεκαχίλιαρα, ο Πρόεδρος από την αλλοδαπή και η μανία για τη ΔΕΗ 

Έρχεται διπλή δέσμη με κίνητρα για να ζητάμε e-αποδείξεις