Μπορεί οι μετοχές στο ΧΑ να πρωταγωνίστησαν στις αποδόσεις τον Ιανουάριο, ωστόσο τα ελληνικά ομόλογα κινήθηκαν στο ακριβώς αντίθετο… μονοπάτι, καταδεικνύοντας τα προβλήματα που προκαλεί στις αγορές των ομολόγων η προσδοκώμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ο αυξημένος πληθωρισμός και η σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων από το ΡΕΡΡ που στήριζε τις εγχώριες αποδόσεις.

Η Citigroup δεν βλέπει πιθανότητα να επανεξετάσει η ΕΚΤ τον ρυθμό αγορών του PEPP και επίσης διαβλέπει τον πληθωρισμό για Φεβρουάριο και Μάρτιο να συνεχίζει να ανεβαίνει στην ευρωζώνη πάνω από 5,5%.

Αναφορικά με τα τις εγχώριες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είχαν τη χειρότερη επίδοση τον Ιανουάριο μεταξύ όλων των αγορών των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες ήταν αρνητικές άνω του -3% περίπου έναντι -1% για το μέσο όρο των λοιπών ευρωπαϊκών αγορών.

Οι παράγοντες ανησυχίας

Στον αντίποδα, και παρά τη μεταβλητότητα λόγω της εκλογής προέδρου, ξεχωρίζουν για τις μικρότερες απώλειες τους τα ιταλικά ομόλογα που να υπεραποδίδουν σημαντικά. Ίσως το πιο ανησυχητικό να είναι η αποδέσμευση των εγχώριων αποδόσεων από τα ιταλικά ομόλογα, που με τον ένα ήταν άλλο τρόπο βοήθησε τη χώρα να διατηρεί χαμηλά τις αποδόσεις. Ιστορικά, οι μηνιαίες αποδόσεις τον Ιανουάριο του 2022 είναι οι δεύτερες χαμηλότερες αποδόσεις Ιανουαρίου σε διάστημα 10 ετών, εξηγεί η Citi.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα βρετανικά δεκαετή (UK gilts) έχουν υποαποδώσει περισσότερο μεταξύ των παγκόσμιων συμβατικών τίτλων (σε όρους δολαρίου, χωρίς αντιστάθμιση) και μόνο η αγορά των ομολόγων της Σουηδίας είχε θετικές αποδόσεις τον Ιανουάριο.

Αναφορικά με το πρόγραμμα PEPP, το οποίο βρίσκεται σε επίπεδα αγορών 40-45 δισ. ευρώ το μήνα αυτό το τρίμηνο, φαίνεται απίθανο η ΕΚΤ να το αναπροσαρμόσει την Πέμπτη 3/2, εξηγεί η ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι τον Ιανουάριο του 2022 θα διαμορφωθεί κοντά στο 5,1% σε ετήσια βάση και αυτό το επίπεδο μπορεί να μην είναι καν το ανώτατο όριο, με τους μήνες Φεβρουαρίου και Μαρτίου να τιμολογείται πλέον πάνω από το 5,5%, εξηγεί η Citi.

Η αμερικανική τράπεζα εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο μηνιαίος ρυθμός PEPP για το πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι στα 40-45 δισ. ευρώ, από μέσο όρο 62 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη:

Επενδυτική «απόβαση» των Αμερικανών σε ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας

Τιμές καυσίμων: Σπάει το φράγμα των 2 ευρώ η αμόλυβδη βενζίνη – Οι περιοχές με τις πιο χαμηλές και τις πιο υψηλές τιμές (vid)

Metaverse: Τι είναι, επιτέλους, αυτό για το οποίο μιλάνε όλοι;