Του Δημήτρη Παφίλα

Κεφάλαια ύψους 9 δισ. ευρώ, περισσότερα από όσα απαιτεί ο ευρωπαϊκός επόπτης SSM, διαθέτουν οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου. Αν προστεθούν και τα κέρδη των τραπεζών τότε η απαίτηση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ είναι εκτός πραγματικότητας, και μάλλον πραγματοποιείται για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να δεχθεί την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του εξαμήνου και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Newmoney.gr από τα Κεφάλαια ανά τράπεζα, από τον Δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET 1) και το σταθμισμένο ενεργητικό προκύπτουν τα εξής:

* Η Alpha Bank διαθέτει Δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET 1) 18%, και ο επόπτης (SSM) της ζητά να έχει Δείκτη 12,25%. Δηλαδή, υπάρχει μια διαφορά 6 ποσοστιαίων μονάδων η οποία αν υπολογιστεί στο σταθμισμένο ενεργητικό, τότε τα επιπλέον κεφάλαια είναι 3 δισ. ευρώ.

* Η Τράπεζα Πειραιώς η οποία είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα – από πλευράς ενεργητικού – διαθέτει Δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών κατηγορίας 1 που ανέρχεται στο 16,9% ενώ η απαίτηση του SSM είναι 12,25%. Με σταθμισμένο ενεργητικό 52, 7 δισ. ευρώ, η Πειραιώς διαθέτει επιπλέον κεφάλαια 2,45 δισ. ευρώ.

* Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει Δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET 1) 16,5% και η απαίτηση του επόπτη είναι 12,25%. Άρα,η Εθνική διαθέτει επιπλέον κεφάλαια 1,65 δισ. ευρώ.

* Η Eurobank διαθέτει Δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET 1) 17,6%, και η απαίτηση του SSM από αυτή είναι 12,75%. Η διαφορά είναι 4,85%, άρα με το σταθμισμένο ενεργητικό ύψους 39 δισ. ευρώ, τα επιπλέον κεφάλαια είναι 1,89 δισ. ευρώ.

Συνολικά, οι 4 ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 9 δισ. ευρώ περισσότερα κεφάλαια, από όσα απαιτεί ο επόπτης, ενώ ο Δείκτης βασικών κεφαλαίων (σ.σ από τον οποίο έχουμε αφαιρέσει τα κεφάλαια προνομιούχων μετοχών κτλ) είναι υψηλότερος και από τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος ελληνικής τράπεζας, «οι υπολογισμοί από το ΔΝΤ για κεφάλαια 10 δισ. ευρώ, είναι απλώς ένα Excel με νούμερα τα οποία δεν στηρίζονται πουθενά. Το ΔΝΤ, δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ stress tests, ΑQR στις ελληνικές τράπεζες, άρα δεν έχει την εικόνα. Τα αποτελέσματα του εξαμήνου, όμως, αλλά και τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνουν κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ».

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα παρακάτω ο μέσος όρος του Δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών των 4 τραπεζών είναι 17,25% ενώ ο μέσος όρος της απαίτησης είναι 12,25%.

trapezes