Τράπεζες

Eurobank: Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16,5% το 2021 με «όχημα» τα projects Wave και Triangle

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Το χρονοδιάγραμμα των δύο deals – συνθετική τιτλοποίηση και πώληση POS - έδωσε ο CEO της τράπεζας – Έτοιμη να εκκινήσει τις συζητήσεις για τη διανομή μερίσματος, οι εναλλακτικές που εξετάζονται ως ανάχωμα στις «ακριβές» καταθέσεις - Μονοψήφιος δείκτης NPEs στο 7,3% – Στα €298 εκατ. τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη

Σε δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16,5% στα τέλη του 2021 «ποντάρει» η Eurobank, με «όχημα» τα projects Wave (συνθετική τιτλοποίηση εταιρικών δανείων, ύψους 2,2 δισ. ευρώ) και Triangle (στρατηγική συνεργασία στο κομμάτι του acquiring των καρτών).

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μήνου του 2021, η πρώτη συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ οι υπογραφές για την δεύτερη θα πέσουν τις επόμενες εβδομάδες, με το deal να ολοκληρώνεται το α’ εξάμηνο του 2022.

Κατόπιν αυτού, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωθεί σε πάνω από 16,5% από 15,7% στο 9μηνο και ο δείκτης CET1 σε 13,3% από 12,3%.

Η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που πετυχαίνει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων, με τον κ. Καραβία να χαρακτηρίζει τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου ορόσημο για την τράπεζα και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του.

Πιο αναλυτικά, μετά την υπογραφή συμφωνίας με τη doValue για την πώληση μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) της τιτλοποίησης Mexico, ο δείκτης των NPEs διαμορφώθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό 7,3% στο τέλος του γ’ τριμήνου – έναντι 14,9% το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο – και ήταν ο χαμηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

συνολικά NPEs υποχώρησαν κατά 3,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 2,9 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, μειωμένα κατά 20 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2016. «Είναι η πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία που ελληνική τράπεζα επιτυγχάνει μονοψήφιο δείκτη, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αυτός ήταν αρνητικός κατά 26 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2021, με τον επικεφαλής της τράπεζας να εκτιμά πως το επόμενο τρίμηνο θα υπάρξει αύξηση κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε σε 72,8% έναντι 62,5% το γ’ τρίμηνο του 2020.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής Mexico και η από-ενοποίηση των δανείων αναμένεται να γίνει το δ’ τρίμηνο του 2021.

Ερωτηθείς για τα μορατόρια, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος, μιας και ο αριθμός όσων τελούν υπό το καθεστώς είναι μικρός και κυρίως από τον τομέα του τουρισμού, ενώ αντίστοιχο είναι το κλίμα και για τα δάνεια που έχουν υπαχθεί στο Γέφυρα 1 και 2 και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προσεγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ.

Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 5,3 δισ. ευρώ το εννεάμηνο και 1,9 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του 2021. Τα συνολικά υπόλοιπα χορηγήσεων (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε 39,8 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021, περιλαμβανομένων των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης, ύψους 5,1 δισ. ευρώ.

Τα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε 21,6 δισ. ευρώ, τα στεγαστικά σε 10 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά σε 3,1 δισ. ευρώ. «Βρισκόμαστε, επομένως, σε πλεονεκτική θέση να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και το θετικό οικονομικό περιβάλλον σε όλες τις βασικές αγορές μας.

Στηρίζουμε τους πελάτες μας ώστε να επωφεληθούν από τον ανοδικό κύκλο και τις κοινωνίες που υπηρετούμε προκειμένου να επιτύχουν βιώσιμη και ισόρροπη ευημερία», σχολίασε ο κ. Καραβίας, επισημαίνοντας πως η Eurobank βλέπει υπεραξία σε τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές και το real estate, με την ανάκαμψη στο τελευταίο να δίνει ώθηση και στα στεγαστικά δάνεια.

Διψήφιο το RoE το 2022 – Σε συζητήσεις με τον επόπτη για τη διανομή μερίσματος

Σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoE) στο 10% το 2022 προσβλέπει η Eurobank, με τη διοίκηση να αποκαλύπτει πως βρίσκεται σε συζητήσεις με τις εποπτικές αρχές για την διανομή μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι η διανομή μερίσματος είχε απαγορευτεί για τις τράπεζες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διεμήνυσε την ίδια σύσταση για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω της πανδημίας σε μία προσπάθεια να στηριχθεί η κεφαλαιακή τους βάση εν μέσω της κρίσης.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιβολής χρεώσεων στις «ακριβές» καταθέσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σημείωσε πως εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Με 9μηνη καθυστέρηση η λειτουργία του Φορέα Ακινήτων – Τι πρέπει να γνωρίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά

Μητσοτάκης στην Washington Post: Η Ελλάδα είχε πολύ σοβαρά προβλήματα – Πώς επέστρεψε σε θετική πορεία

«Ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές η Jefferies – Η Ελλάδα ένα από τα πιο ισχυρά turnarounds το 2021