Oι τέσσερις εγχώριες συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν περιθώριο αξιολόγησης για να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους μακροοικονομικούς κινδύνους από τις πληθωριστικές πιέσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει η Fitch Ratings.

Η Eurobank (Β+/σταθερή), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Β+/σταθερή), η Alpha Bank (Β/θετική) και η Τράπεζα Πειραιώς (Β-/θετική) έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο με την απομείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους, γεγονός που έχει βελτιώσει τη διαρθρωτική τους ικανότητα να παράγουν κέρδη και αναμένεται να συμβάλει στη στήριξη της κεφαλαιοποίησής τους.

Η Fitch αναβάθμισε τις τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2022, αντανακλώντας αυτή την πρόοδο, και οι Προοπτικές εξακολουθούν να σηματοδοτούν περιθώριο αξιολόγησης για όλες τις τράπεζες και θετικές πιστωτικές τάσεις για δύο από αυτές.

Στο τέλος του 2021, οι τράπεζες είχαν μειώσει το συνδυασμένο απόθεμα των απομειωμένων δανείων τους κατά 54 δισ. ευρώ, ή περίπου 80%, από το τέλος του 2019, παρά την πανδημία. Αυτό το πέτυχαν κυρίως μέσω συναλλαγών τιτλοποίησης και πώλησης απομειωμένων δανείων με κρατική στήριξη μέσω του Ελληνικού Συστήματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων. «Εκτιμούμε ότι ο συνολικός δείκτης απομειωμένων δανείων των τραπεζών ήταν 11,5% στο τέλος του 2021 (τέλος 2019: 38,5%) και αναμένουμε ότι θα μειωθεί σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2022, καθώς οι τράπεζες θα ολοκληρώσουν τις συναλλαγές που έχουν προγραμματιστεί για φέτος (περίπου 4 δισ. ευρώ), εξηγεί η Fitch.

Η Ελλάδα έχει περιορισμένους άμεσους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και οι Ρώσοι επισκέπτες δεν είναι σημαντικοί για τον τουριστικό της τομέα. Ωστόσο, ο πόλεμος έχει ωθήσει τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων προς τα πάνω και έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση πιστώσεων και να αυξήσει τον πιστωτικό κίνδυνο στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών.

Η Fitch μείωσε πρόσφατα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2022 σε 3,5% από 4,1% και αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή για το 2022 σε 4,0% από 1,3%.

«Αναμένουμε ότι οι τέσσερις τράπεζες θα αναβάλουν την έκδοση και την αναχρηματοδότηση του χρέους εξυγίανσης λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς και των μεγαλύτερων πιστωτικών περιθωρίων. Έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του 2025 για να εκπληρώσουν την τελική ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις και εκτιμούμε ότι πρέπει ακόμη να αντλήσουν περίπου 12 δισ. ευρώ, δεδομένων των μεταβατικών συνολικών κεφαλαιακών δεικτών τους στο τέλος του 2021», επισημαίνει.

Η Fitch αναμένει ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι σταδιακή και δεν θα προκαλέσει ξαφνική αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών. Η ΕΚΤ έχει αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις για τη συνέχιση της στήριξής της προς την Ελλάδα. Θα συνεχίσει το πανδημικό πρόγραμμα επείγουσας αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων (GGBs) πέραν των εξαγορών και έχει παρατείνει την εξαίρεση για τα GGBs που είναι αποδεκτά ως ενέχυρο για τα repos της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2024. Το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των καταθέσεων και της καλύτερης πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές.

Οι μεγάλες τοποθετήσεις των τραπεζών σε GGB θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αρνητικό αντίκτυπο στο κεφάλαιο σε περίπτωση σημαντικής αύξησης των επιτοκίων ή διεύρυνσης των πιστωτικών περιθωρίων, αλλά αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί με στρατηγικές αντιστάθμισης και τη χρήση της λογιστικής του αποσβεσμένου κόστους, καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.

Διαβάστε περισσότερα

Τα μέτρα Μητσοτάκη για το ρεύμα: Έκτακτη αποζημίωση μέχρι €600 – Αναστολή στη ρήτρα αναπροσαρμογής (πίνακες) (vid)

To ελληνικό Tesla κατασκευάστηκε πριν την ώρα του σε… λάθος χώρα (pics)

Μαρίνα Ραφαήλ: Πώς η Ελληνίδα κληρονόμος των Swarovski μπήκε στη λίστα «Forbes 30 under 30»