Η UBS προσφέρθηκε να αγοράσει την Credit Suisse για ποσό έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τους νόμους της χώρας για να παρακάμψει την ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή, ανέφεραν οι Financial Times την Κυριακή.

Η προτεινόμενη συμφωνία για το σύνολο των μετοχών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να υπογραφεί ήδη από απόψε το βράδυ, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η  αποτίμηση θα ανέρχεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της τιμής της μετοχής της Credit Suisse στο κλείσιμο της Παρασκευής.

Οι FT ανέφεραν ότι η UBS προσέφερε τιμή 0,25 ελβετικά φράγκα (0,27 δολάρια) ανά μετοχή. Οι μετοχές της Credit Suisse έκλεισαν την Παρασκευή στα 1,86 ελβετικά φράγκα. Ο ταχέως εξελισσόμενος χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι οι όροι οποιασδήποτε τελικής συμφωνίας θα μπορούσαν να είναι διαφορετικοί από αυτούς που αναφέρθηκαν.

H UBS έχει επιμείνει επίσης να υπάρξει πρόβλεψη ακύρωσης της συμφωνίας σε περίπτωση σημαντικής αρνητικής μεταβολής με άνοδο των spreads των CDS της κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο.

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα όταν επικοινώνησε μαζί της το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η προσφορά έρχεται μετά τη βουτιά των μετοχών της Credit Suisse την προηγούμενη εβδομάδα καιπαρά την ανακοίνωση ότι θα έχει πρόσβαση σε δάνειο ύψους έως 50 δισ. ελβετικών φράγκων (54 δισ. δολάρια) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Είχε ήδη έρθει αντιμέτωπη με μια σειρά ζημιών και σκανδάλων, και την περασμένη εβδομάδα το κλίμα κλονίστηκε εκ νέου με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και το κλείσιμο της Signature Bank στις ΗΠΑ.

Η κλίμακα και ο δυνητικός αντίκτυπος της Credit Suisse στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερος από τις αμερικανικές τράπεζες. Ο ισολογισμός της ελβετικής τράπεζας είναι περίπου διπλάσιος από το μέγεθος της Lehman Brothers όταν κατέρρευσε, σε περίπου 530 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στο τέλος του 2022. Είναι επίσης πολύ πιο διασυνδεδεμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, με πολλές διεθνείς θυγατρικές – γεγονός που καθιστά την ομαλή διαχείριση της κατάστασης της Credit Suisse ακόμη πιο σημαντική.

Η Credit Suisse έχασε περίπου το 38% των καταθέσεων της το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και αποκάλυψε στην ετήσια έκθεσή της-η οποία δημοσιεύθηκε με καθυστέρηση- στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ότι οι εκροές δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί. Ανέφερε καθαρές ζημιές ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για το σύνολο του 2022 και αναμένει περαιτέρω σημαντικές απώλεις το 2023.

Η τράπεζα είχε ανακοινώσει προηγουμένως μια μαζική στρατηγική αναδιάρθρωση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτά τα χρόνια προβλήματα, με τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο και βετεράνο της Credit Suisse Ούρλιχ Κόρνερ,ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη

Μέγαρο Μαξίμου: Με κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό πρόσημο ο οδικός χάρτης της επόμενης ημέρας

Ο πληθωρισμός παραμένει αγκάθι – Οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο μέχρι και τις 24 Μαρτίου