Τις προσπάθειες προσέλκυσης νέων πελατών συνεχίζει η Credit Suisse, η οποία δίνει μάχη για να ανακάμψει και να αφήσει «πίσω» το αμαρτωλό παρελθόν. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελβετική τράπεζα παρέχει άκρως ελκυστικά επιτόκια καταθέσεων, τα οποία αποδεικνύονται σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. 

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να πείσει τους πλούσιους πελάτες να φέρουν τα χρήματά τους. Κι όλα αυτά, ενώ το κύμα φυγής των τραπεζικών στελεχών συνεχίζεται και οι εκροές κεφαλαίων δεν λένε να κοπάσουν.  

Αυτήν την στιγμή το τρίμηνο επιτόκιο ανέρχεται σε περίπου 6,5% για εισροές χρημάτων της τάξης άνω των 5 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές, οι οποίες μίλησαν στο πρακτορείο Bloomberg. 

To συγκεκριμένο ποσοστό είναι υψηλότερο κατά 100 μονάδες βάσης σε σχέση με ό,τι ίσχυε τον Δεκέμβριο, ενώ εξασφαλίζει σημαντικό premium σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες, όπως οι UBS, JP Morgan Chase, Citigroup κ.α. 

Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια αφορούν κυρίως την περιοχή της Ασίας και την Ελβετία.   

Τα γενναιόδωρα επιτόκια αντανακλούν την επείγουσα ανάγκη της τράπεζας να «καλύψει» τις τεράστιες εκροές του δ’ τριμήνου του 2022, οι οποίες ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια.  

Την ίδια στιγμή, οι παραιτήσεις των τραπεζικών στελεχών έχουν προκαλέσει σημαντική λειψανδρία σε αρκετά τμήματα της Credit Suisse σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ.  

Τουλάχιστον 12 στελέχη διοικητικού επιπέδου έχουν φύγει το τελευταίο εξάμηνο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg. Μερικά εξ αυτών, μάλιστα, μαζί τους αναμένεται να πάρουν χαρτοφυλάκια πελατών τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων.  

Υπενθυμίζεται ότι η εμβληματική τράπεζα της Ελβετίας βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης, καθώς το μπαράζ σκανδάλων και τα υψηλά πρόστιμα έχουν υπονομεύσει αισθητά τη δυναμική της, ενώ έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα στην αίγλη και στην αξιοπιστία της. 

Γι όλους αυτούς τους λόγους, η νέα διοίκηση παρουσίασε το φθινόπωρο ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο περιλάμβανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.α. 

Διαβάστε ακόμα

Το Μαξίμου και η ημερομηνία των εκλογών, τα εύσημα στον Καραμανλή και η «σύγκριση με το Μάτι», η νέα δουλειά της Macquarie στην Ελλάδα

Δημήτρης Στρατάκης (Unismack): To αμερικάνικο όνειρο της εταιρείας από το Κιλκίς

Αντίστροφη μέτρηση: Έρχεται ο Ψηφιακός Φάκελος Ακινήτων – Αλλάζουν τα πάντα στις μεταβιβάσεις