Ευκαιρίες για επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ, με περιορισμένο ρίσκο λόγω της ωρίμανσης της αγοράς, αναμένεται να δημιουργηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, προσελκύοντας και νέα επενδυτικά κεφάλαια πέραν των funds που έχουν ήδη εισέλθει στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με εκτίμηση του Μanaging Director της Intrum Ελλάδος κ. Γιώργου Γεωργακόπουλου.

Ο κ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο της Smith Novak με θέμα NPL Europe, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Λονδίνο, σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από funds που «βλέπουν» την ελληνική αγορά αλλά δεν τοποθετήθηκαν στο πρώτο κύμα των συναλλαγών.

Μέχρι σήμερα στην εγχώρια αγορά έχουν τοποθετηθεί περίπου 2,5 δισ.ευρώ μέσω αγοράς χαρτοφυλακίων NPEs και 0,5 δισ.ευρώ μέσω της απόκτησης τίτλων ενδιάμεσης εξασφάλισης στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που έχουν γίνει.
Στη δευτερογενή αγορά που ξεκινά τώρα λόγω των τιτλοποιήσεων που έχουν υλοποιηθεί και των πλάνων ρευστοποίησης που περιλαμβάνουν αυτές, θα υπάρξει ένα επόμενο κύμα συναλλαγών με επενδύσεις που αναμένεται να υπερβούν τα 2 δισ.ευρώ, εκτίμησε.

Επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ακίνητα

Πρόσθεσε δε, ότι επενδύσεις πάνω από 1 δισ.ευρώ θα λάβουν χώρα στα ακίνητα που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το real estate θα παρουσιάσει μεγάλο ενδιαφέρον τα επόμενα δύο με τρία χρόνια καθώς οι τιμές παραμένουν πολύ ανταγωνιστικές, είπε.

Στα χαρακτηριστικά της επόμενης φάσης επενδύσεων στην αγορά των ελληνικών NPLs είναι από τη μία πλευρά, ότι θα υπάρχουν μικρότερες αποδόσεις καθώς τα μακροοικονομικά ρίσκα έχουν πλέον περιοριστεί, όπως έχουν μειωθεί και οι κίνδυνοι που υπήρχαν σε μια αγορά που δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί κατά την πρώτη φάση.

Το γεγονός ότι υπάρχει μια δομημένη αγορά, με servicers που παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με νομική και συμβουλευτική υποστήριξη, ένα ολόκληρο υποστηρικτικό οικοσύστημα δηλαδή, μπορεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, τόνισε ο επικεφαλής της Intrum στην Ελλάδα.

Στο ίδιο πλαίσιο,  πωλήσεις κλαδικών χαρτοφυλακίων δανείων που στοχεύουν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και λειτουργικής αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, συγκεντρώνουν ενδιαφέρον από funds αλλά και επιχειρηματικούς ομίλους του ίδιου κλάδου, είπε ο κ. Γεωργακόπουλος. Η Intrum «τρέχει» μια διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου δανείων ξενοδοχειακών μονάδων και προετοιμάζει ανάλογα projects για διάφορους κλάδους, διαπιστώνοντας μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σε ερώτηση για την πιθανή επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και του πληθωρισμού, ο κ. Γεωργακόπουλος απάντησε ότι, σύμφωνα με ανάλυση της Ιntrum, αναμένεται ότι θα υπάρξει μείωση της αγοραστικής δύναμης των ελλήνων μεταξύ 5-7%, λόγω της έκρηξης στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, χωρίς όμως να επηρεάσει, όπως φαίνεται στην παρούσα φάση, τις αποπληρωμές των δανείων.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή αγορά NPLs, ο Managing Director της Intrum Ελλάδας, επισήμανε ότι όσο οι τράπεζες θα επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στις βασικές τραπεζικές εργασίες, οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς θα αυξάνονται, καθώς για παράδειγμα, δάνεια αβέβαιης είσπραξης (Unlikely To Pay) ή πολύπλοκες υποθέσεις θα μεταφέρονται προς διαχείριση στους servicers.

Διαβάστε ακόμα:

Ο άλυτος γρίφος του πετρελαίου – Το εμπάργκο στη Ρωσία, οι έριδες στην Ευρώπη και η… λύση της Κίνας

Πανέτα (ΕΚΤ): Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι de facto στάσιμη

Έφοδος των ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις εταιρείες ενέργειας