Υπό την πολιορκία ξένων funds που επιθυμούν είτε να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα είτε να εισέλθουν σε νέες αγορές βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι εγχώριες τράπεζες, οι οποίες επιστρέφουν στα… ραντάρ των επενδυτών μετά από μία δύσκολη 10ετία.

Το ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από τις δεκάδες επιστολές που έχει λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – μεταξύ των οποίων αυτές των Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας και ION Group – για την απόκτηση των μετοχών που το ίδιο κατέχει στις τράπεζες (40% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank), είναι ζωηρό, αν και, όπως χαρακτηριστικά σπεύδουν να σημειώσουν στελέχη της αγοράς, εξαιρετικά πρώιμο.

Όπως, άλλωστε, διεμήνυσε και το Ταμείο σε σχετική ανακοίνωσή του, «οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να αξιολογείται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης, η οποία, μετά τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ιδρυτικού του νόμου 3864/2010, βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του νόμου 3864/2010, η εν λόγω Στρατηγική Αποεπένδυσης, όταν οριστικοποιηθεί, θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη της προηγούμενης σύμφωνης γνώμης του».

Όπως έγραψε το Dark Room, οι όποιες εξελίξεις θα εκκινήσουν περί τα τέλη Νοέμβρη, οπότε και η Rothschild θα καταθέσει την πρότασή της για την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Ακόμη, ωστόσο και με το καλύτερο σενάριο θα χρειαστούν αρκετοί μήνες, επειδή το Ταμείο εκ του νόμου έχει βαριές διαδικασίες να τηρήσει (δυο απόψεις συμβούλων, ερωτήματα στον SSM κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά διαβλέπει 3+1 λόγους πίσω από το ξαφνικό επενδυτικό ενδιαφέρον:

1) Οι χαμηλές αποτιμήσεις. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που είναι κοινό για όλη την Ευρώπη: οι αποτιμήσεις των τραπεζών είναι πιεσμένες, γεγονός που επισήμανε πρόσφατα και ο επικεφαλής της ανώτατης εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM), Αντρέα Ενρία. Οι ελληνικές τράπεζες δε, αν και διαθέτουν ικανοποιητικά κεφάλαια, δεν σχεδιάζουν ΑΜΚ και έχουν απαλλαγεί από τον «βραχνά» των «κόκκινων» δανείων, εντούτοις οι τιμές τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό είναι εξαιρετικά χαμηλές. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για υποψήφιους επενδυτές, αφού μπορούν κάλλιστα να αγοράσουν φθηνά. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του περασμένου Αυγούστου ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου, δήλωνε, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου 2022, ότι η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται με αδικαιολόγητο discount 43% σε σχέση με τον ανταγωνισμό, με βάση το consensus για τα κέρδη ανά μετοχή (μέσος όρος των άλλων τριών συστημικών τραπεζών 5,6 φορές έναντι 3,2 φορές για την Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα, το discount γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, στο 63% (2,8 φορές έναντι μ.ο. 7,5x για τον ανταγωνισμό), με βάση τα κέρδη ανά μετοχή του 2022, όπως συνάγονται από το ισχυρό λειτουργικό αποτέλεσμα της τράπεζας στο α’ εξάμηνο. Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης της ιταλικής ΙΟΝ να αποκτήσει το 27% της τράπεζας και δη, με premium η μετοχή της επιδόθηκε σε «ράλι». Ένα «ράλι», όμως, χωρίς πραγματική βάση, γεγονός που, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, θα έπρεπε να κινητοποιήσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

2) Θετικές προοπτικές: Αδιαμφισβήτητα οι τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια. Οι προοπτικές τους δε, είναι εξαιρετικά θετικές. Ενδεικτικά, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να βάλει τέλος στην κουλτούρα αρνητικών ή και μηδενικών επιτοκίων αναμένεται να τις αποφέρει επιπλέον έσοδα της τάξεως των δύο δισ. ευρώ το 2023, ενώ εξίσου υποστηρικτικά λειτουργεί και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες καθίστανται ελκυστικές για εκείνους τους επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις.

3) Κινητικότητα στην εν γένει ευρωπαϊκή «σκακιέρα»: Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το τριπλό «φλερτ» της LoneStar στην Τράπεζα Κύπρου – ανεξαρτήτως της έκβασης – άνοιξε την επενδυτική… όρεξη, η οποία συνέπεσε και με την πρόθεση από πλευράς του ΤΧΣ να αποεπενδύσει. Ήταν, επομένως, θέμα χρόνου το «παιχνίδι» να μεταφερθεί και εντός των ελληνικών συνόρων, με τις διοικήσεις των τραπεζών να μην είναι αρνητικές στην είσοδο νέων μετόχων. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατο δημοσίευμα του Euromoney υποστήριζε πως τα χαρακτηριστικά που ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των Αμερικανών, προκειμένου να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη τράπεζα της Μεγαλονήσου, είναι κοινά με αυτά των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, γεγονός που, σε συνδυασμό με την απόφαση του ΤΧΣ να πουλήσει τα μερίδια που κατέχει, ευνοεί τη δρομολόγηση τέτοιων deals.

4) Η τακτική του… ψαρέματος: Η δημοσιοποίηση του καταρχήν ενδιαφέροντος από επενδυτές, ανεξαρτήτως εάν στην πορεία αποδειχθεί πως αυτοί δεν έχουν τα εχέγγυα για να ολοκληρώσουν τα deals, βοηθά στην προσέλκυση περισσότερων. Σύμφωνα με τη διαδικασία, αμφότεροι θα λάβουν πρόσκληση εκδήλωσης επίσημου ενδιαφέροντος, με τον σύμβουλο διάθεσης (Goldman Sachs) να προχωρά σε αξιολόγηση και κατόπιν να ζητά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Διαβάστε ακόμη:

Bloomberg: Γιατί η επιλογή του ΥΠΟΙΚ της Μελόνι δεν μοιάζει με καμία άλλη από το παρελθόν

Όπου φύγει – φύγει για το τριήμερο 28ης Οκτωβρίου – Οι Έλληνες εξορμούν σε Ελλάδα και εξωτερικό

Προοδευτική: Υπερατλαντικό φιλί ζωής για την διάσωση της παλιάς κατασκευαστικής εταιρείας