Τράπεζες

JP Morgan: Ελκυστικές οι τράπεζες λόγω ρίσκου – απόδοσης

  • newsroom


Μια παρατεταμένη ύφεση θα καθυστερήσει το story της ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών, αλλά η ανάγκη για κεφάλαια είναι απίθανη, αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση της JPMorgan

Ελκυστικές από πλευράς ρίσκου – απόδοσης θεωρεί τις ελληνικές Τράπεζες η JP Morgan σε σημερινή της έκθεση με τίτλο “Down but  not out: analyzing the impact of a long term recession”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει οι μετοχές διαπραγματεύονται 0,20 και 0,30 φορές την λογστική τους αξία σε ένα μακροπρόθεσμο σενάριο ύφεσης.

“Βρίσκουμε την σχέση ρίσκου – επιβράβευσης ελκυστική, αλλά η αναγκαία μείωση του κόστους ιδίων κεφαλαίων θα απαιτήσει περισσότερη ορατότητα. Οι προτιμώμενες μετοχές είναι Alpha, Εurobank και Εθνική. Οι τιμές- στόχοι είναι Alpha bank 1,10, Εurobank 0,70, Eθνική 1,80 και Πειραιώς 2 ευρώ.

Μια παρατεταμένη ύφεση θα καθυστερήσει το story της ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών, αλλά η ανάγκη για κεφάλαια είναι απίθανη.

Η JP Μorgan υπολογίζει τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε 10,7 δισ. ευρώ. Αυτό οδηγεί σε προβλέψεις 4,7 δισ. ευρώ ή 90 μονάδες βάσης κεφάλαια για τα τρία επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την JP Morgan οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι ελκυστικές καθώς διαπραγματεύονται 0,30 φορές την λογιστική αξία στο μακροπρόθεσμο σενάριο ύφεσης, με 60% discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (0,60 P/Tbv).

Aναμφισβήτητα αυτό είναι το κλειδί – καταλύτης για τις μετοχές δεδομένου ότι οι τιμές προεξοφλούν (discount) μεγάλο μέρος των δυσκολιών, αλλά η έλλειψη ορατότητας πιέζει το κόστος κεφαλαίου σε υψηλά επίπεδα, με την αγορά να ζητά 2,2 υψηλότερο κόστος κεφαλαίου COE ή 24% ένα απο τα υψηλότερα στην Ευρώπη.