Την άποψή της για το κυοφορούμενο deal της Τράπεζας Πειραιώς και της HSBC για την εξαγορά του ελληνικού «βραχίονα» της τελευταίας εκφράζει η JP Morgan, κάνοντας λόγο για κεφαλαιακές επιπτώσεις περίπου 275 εκατ. ευρώ μέσω σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικό (RWA).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο κανένα από τα δύο μέρη δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει επισήμως τις επαφές και το story που διαμορφώνεται, αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της χαμηλής σημαντικότητας των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα.

«Στη βάση αυτού, στις ετήσιες εκθέσεις της HSBC International γίνεται λόγος για περίπου 334 εργαζόμενους του ελληνικού ‘βραχίονα’ και λειτουργικά έσοδα περίπου 60 εκατ. ευρώ το 2019, αποτελώντας περίπου το 3% και 4% των αντίστοιχων μεγεθών της HSBC International», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:

«Ως εκ τούτου, με 46 δισ. ευρώ σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό (RWA) η JP Morgan αναμένει από τις δραστηριότητες της HSBC στην Ελλάδα να συνεισφέρουν παρόμοιο, περίπου, χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό RWA – περίπου δύο δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει έως και περίπου 275 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιακές επιπτώσεις μέσω RWA, ένα ομολογουμένως σημαντικό μερίδιο της τρέχουσας κεφαλαιακής θέσης των περίπου 540 εκατ. ευρώ».

Εκτίμηση της JP είναι πως η Πειραιώς θα είναι συνετή και ότι θα προσεγγίσει τυχόν ευκαιρίες επέκτασης των δραστηριοτήτων της αυστηρά στο πλαίσιο του τελικού κεφαλαιακού κόστους και των αντισταθμίσεων των υπολοίπων στοιχείων του σχεδίου «Sunrise», αρκετά από τα οποία αναμένεται να εγγραφούν στα αποτελέσματα χρήσης.

Και καταλήγει: «Παρά τις παραπάνω εκτιμήσεις της, η JP Morgan εκτιμά ότι τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται από την HSBC είναι, επίσης, πιθανό να είναι διαχειρίσιμης ποιότητας και κινδύνου και επομένως, εξαιρετικά απίθανο να παρεμποδίσει την ουσιαστική και τη συνεχιζόμενη πρόοδο που έχει σημειώσει η Τράπεζα Πειραιώς στο μέτωπο της ποιότητας του ενεργητικού της και στη βάση της εξυγίανσης».

Πηγές της τράπεζας σημειώνουν στο newmoney πως οι υπολογισμοί του αμερικανικού οίκου είναι λανθασμένοι.

«Ο αναλυτής που ειρήσθω εν παρόδω δεν καλύπτει Ελλάδα, κάνει αναγωγή από τον Όμιλο της HSBC. Παίρνει το σύνολο και λέει ότι η Ελλάδα είναι 2% – 3%, αυθαίρετα. Και προχωράει από εκεί. Σε κάθε περίπτωση, η Πειραιώς μετά τη μείωση των NPEs είναι σταθερά προσανατολισμένη στην αύξηση της οργανικής κερδοφορίας και στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και δεν θα κάνει καμία κίνηση που θα επέφερε dilution ή θα είχε ουσιαστική μείωση στην κεφαλαιακή της θέση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ένα deal, πολλοί… συνομιλητές

Την πρότασή της για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα έχει ήδη υποβάλλει η Τράπεζα Πειραιώς, χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής να έχει βγει… λευκός καπνός.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η συμφωνία έχει χαρακτήρα «take it or leave it», γεγονός που σημαίνει πως δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Υπενθυμίζεται πως ακόμη μία τράπεζα βρέθηκε κοντά στην απόκτηση του ελληνικού «βραχίονα» της HSBC.

Ο λόγος για την Eurobank, η οποία μολονότι παρέμεινε στο τραπέζι των συζητήσεων για σχεδόν ένα εξάμηνο, εντούτοις η κατάληξη δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού το deal δεν ευοδώθηκε. Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, πληροφορίες την ήθελαν να ενδιαφέρεται, επίσης, επιλέγοντας, ωστόσο, την τελευταία στιγμή να μην καταθέσει πρόταση.

Η HSBC διαθέτει στην Ελλάδα δίκτυο 15 καταστημάτων (14 στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη), τo χαρτοφυλάκιο χορηγήσεών της (corporate, shipping, retail) ανέρχεται στα τρία δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της στο 1,6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Μπαράζ επενδύσεων από τους Έλληνες εφοπλιστές: Τι αγοράζουν οι Greeks 

Eurobank Equities: Οι τέσσερις λόγοι αισιοδοξίας για την ελληνική αγoρά – Τα top picks για το 2022 

Μεγάλη Βρετανία: Κέτσαπ και καφέ σάλτσα made by Windsor