Σε projects τα οποία υστερούν στην Ελλάδα στοχεύει η Eurobank, βάζοντας στο χρηματοδοτικό μικροσκόπιο έργα που αφορούν πράσινη ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα τομείς διαχείρισης απορριμάτων και ανακύκλωσης.

Αυτή ήταν ουσιαστικά και η κύρια τοποθέτηση του διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank, Φωκίων Καραβία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης των Growth Awards, την οποία συνδιοργάνωσαν για 4η χρονιά η Eurobank με την Grant Thornton.

«Είμαστε πολύ πίσω, ακόμη και στα στοιχειώδη» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας σημειώνοντας ότι μπορεί η υστέρηση να δίνει μεγάλα περιθώρια για βελτίωση, αλλά η αλήθεια είναι πως πρέπει να γίνουν πολλά και γρήγορα για να αποκτήσει η χώρα μια στοιχειώδη επαφή με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης αυξήθηκε κατά 25%, μεταξύ 2009 και 2017 στην Ευρωζώνη, αλλά μειώθηκε κατά 35% για την Ελλάδα. Ειδικά, στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων τα πράγματα δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς το 2017, από το σύνολο των 5,4 εκατομμυρίων τόνων αστικών αποβλήτων που παράχθηκαν, το 80% κατέληξε σε ΧΥΤΑ, ενώ μόλις το 20% ανακτήθηκε έναντι μέσου όρου 46 % στην ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει ακόμη παράνομες χωματερές και πληρώνει υψηλά πρόστιμα ανέφερε ο Φ. Καραβίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η ύπαρξη τέτοιας απόστασης από την Ευρώπη, που στοχεύει στην πλήρη ανακύκλωση, μηδενίζει τα πλαστικά και παράγει ενέργεια από τα απορρίμματα.

Με δεδομένο ότι η διαχείριση απορριμμάτων και η ανακύκλωση μπορούν να απορροφήσουν δημόσιες επενδύσεις και ιδιωτικά κεφάλαια μέσω ΣΔΙΤ και η Ελλάδα μπορεί να υποδεχθεί άμεσες ξένες επενδύσεις σε έργα που θα ωριμάσουν σχετικά γρήγορα, η Eurobank ορίζει τους δύο παραπάνω τομείς ως υψηλού ενδιαφέροντος για νέες χορηγήσεις.

Στο παραπάνω πλαίσιο η τράπεζα προχωρά άμεσα σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή:

Πρώτον, το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Eurobank εκπονεί και θα παρουσιάσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, μια αναλυτική μελέτη για τη διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα, τις προκλήσεις, τις προοπτικές και το οικονομικό και αναπτυξιακό δυναμικό του τομέα. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ουσιαστική συμβολή στην ιεράρχηση των πολιτικών που μπορούν να έχουν τη μέγιστη θετική επίδραση στην ανάπτυξη – στην προκειμένη περίπτωση με διακριτή συμβολή στο περιβάλλον και τη βιώσιμη κυκλική οικονομία» ανέφερε ο Φ. Καραβίας.

Συγχρόνως, η Eurobank δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει πλήρως, την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. «Διαθέτουμε και την αναγκαία ρευστότητα και την απαραίτητη τεχνογνωσία για να στηρίξουμε τόσο συμβουλευτικά όσο και χρηματοδοτικά τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές που εκτιμούν τις θετικές προοπτικές του κλάδου» ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Την τελευταία τριετία η Eurobank αύξησε κατά 170% τις δανειοδοτήσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει να τις διπλασιάσει έως το 2023.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως μακρά ανηφορική πορεία την ανάκαμψη της οικονομίας, παραπέμποντας στο στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός για προσέλκυση επενδύσεων της τάξης των 100 δισ. ευρώ σε βάθος 7 έως 8 ετών. «Όταν η χώρα είναι σε αναζήτηση τέτοιου μεγάλου ύψους επενδύσεων, η πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα ήταν ότι καθώς έχουμε πολύ έδαφος να ανακτήσουμε, χρειαζόμαστε κάθε πηγή και μοχλό ανάπτυξης» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.