Με το κραχ του 1929 και τις επιπτώσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου παρομοίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας ως την πιο ευάλωτη καθώς «η οικονομία μας βγήκε μετά από μία πολυετή κρίση, χωρίς να επουλώσουμε τις πληγές μας, έχοντας ταυτόχρονα ξεκινήσει τροχιά ανάκαμψης. Επιπλέον η οικονομία μας στηρίζεται περισσότερο στις υπηρεσίες».

Ο κ Καραβίας, μιλώντας στην διαδικτυακή δημόσια συζήτηση που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας – Η επόμενη ημέρα», αναφέρθηκε και στα θετικά της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «η χώρα κερδίζει τις θετικές εντυπώσεις στον υγειονομικό τομέα, ενώ σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες». Μάλιστα όπως πρότεινε: «η χώρα θα μπορούσε να αντλήσει κάποια ποσά από τις αγορές. Η Ελλάδα επίσης μπορεί να συμμετάσχει στα εργαλεία ρευστότητας». Συνέστησε δε, στην προσπάθεια ανάκαμψης να διατηρήσουμε το έλλειμμά μας στο μέσο επίπεδο της ευρωζώνης και να μην ξεχωρίσουμε αρνητικά.

Σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα ο Φωκίων Καραβίας, υποστήριξε ότι «είναι καλύτερα προετοιμασμένο σε σχέση με το 2008 όταν ξέσπασε η οικονομική ύφεση», αλλά επισήμανε «δεν πρέπει να ξεχνάμε τα κόκκινα δάνεια». Μίλησε για την προετοιμασία που είχε κάνει το τραπεζικό σύστημα στην ψηφιοποίηση του, έχοντας επενδύσει 1 δισ. ευρώ». Τόνισε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι τράπεζες ώστε να παραμείνουν ανοικτές, για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και για την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών.

Ο κ. Καραβίας διαβεβαίωσε ότι «οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν και θα το κάνουν». Ο μεσοπρόθεσμος ορίζοντας για τις τράπεζες προβλέπει:

1. Την εξασφάλιση ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

2. Τη χρηματοδότηση όλων των βιώσιμων επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης για επανεκκίνηση. Ο κ. Καραβίας είπε μάλιστα ότι η Eurobank δεν υπάρχει περίπτωση να μη στηρίξει τους βιώσιμους πελάτες της.

3. Τη διαχείριση του του σοβαρού κινδύνου μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. «Έχουμε πάρει μέτρα για διευκόλυνσης αλλά αυτά να μην αποτελέσουν ευκαιρία για γενική παύση πληρωμών. Πρέπει να αποτρέψουμε μία νέα γενιά κακοπληρωτών», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος.