Τράπεζες

Μάχη για τα κόκκινα δάνεια ύψους €6,1 δισ. της Εθνικής Τράπεζας

  • Αλέξανδρος ΚασιμάτηςΗ τιτλοποίηση Frontier συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον και όλοι οι σημαντικοί παίκτες προτίθενται να το διεκδικήσουν σκληρά

Στη «μητέρα όλων των μαχών» για servicers και funds εξελίσσεται η τιτλοποίηση Frontier της Εθνικής Τράπεζας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια -κυρίως στεγαστικά- της ΕΤΕ, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον επειδή η συγκεκριμένη συναλλαγή θα δώσει σε κάποιον από τους υπάρχοντες servicers και το προβάδισμα από πλευράς όγκου δανείων στην ελληνική αγορά. Από τη στιγμή που η πλάστιγγα για το Galaxy της Alpha Bank (τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ονομαστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ – η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και η δεύτερη στην Ευρώπη) έγειρε προς την Davidson Kempner, η αγορά των servicers διαθέτει πλέον τρεις ισχυρές εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που η καθεμία έχει χαρτοφυλάκιο που κυμαίνεται γύρω στα 30 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τις CEPAL, Do Value και Intrum και όποια από τις τρεις αποκτήσει το Frontier θα ενισχύσει καθοριστικά τα μεγέθη της παίρνοντας κεφάλι στην αγορά έναντι του ανταγωνισμού. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας το Frontier συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον και, κατά πληροφορίες, όλοι οι σημαντικοί παίκτες προτίθενται να το διεκδικήσουν σκληρά. Είναι βέβαιο ότι η τιτλοποίηση του Frontier θα αναδείξει τον μεγαλύτερο servicer στην Ελλάδα, αλλά είναι επίσης πολύ πιθανό να αναδείξει και τον λιγότερο κερδοφόρο, αν, όπως φαίνεται σήμερα, τα προσφερόμενα τιμήματα «χτυπηθούν» και χαμηλώσουν αρκετά εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού.

Το Frontier είναι η μοναδική μεγάλη συναλλαγή NPLs που δεν συνοδεύεται και από πώληση servicer, γεγονός που καθιστά το deal αρκετά απλούστερο από όσα προηγήθηκαν και δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι οι διαδικασίες θα είναι σύντομες. Η συναλλαγή αφορά την πώληση περίπου 190.000 με 200.000 δάνεια που ανήκουν σε περίπου 85.000 δανειολήπτες συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα, και συγκεκριμένα τα 4,7 δισ., είναι στεγαστικά δάνεια, τα 1,1 δισ. είναι δάνεια μικρών επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα καταναλωτικά. Με τη συγκεκριμένη συναλλαγή, την οποία το Δ.Σ. της τράπεζας ενέκρινε στις 18 Δεκεμβρίου, η Εθνική περιορίζει δραστικά το σύνολο των κόκκινων στεγαστικών δανείων που έχει, καθώς τα δάνεια του Frontier αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών. Ταυτόχρονα έχοντας εγγράψει η ΕΤΕ κέρδη και από τη μεταβίβαση στον ΟΔΔΗΧ των 30ετών ομολόγων που είχε από το swap με το Δημόσιο, η συναλλαγή του Frontier θα έχει σημαντικά περιορισμένη κεφαλαιακή επίπτωση.

Την περασμένη Δευτέρα άνοιξε το Virtual Data Room (VDR) του Frontier, το οποίο επισκέφτηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που έχουν υπογράψει με την ΕΤΕ τις σχετικές συμφωνίες, Information Memorandum, Non Disclosure Agreement κ.λπ. Κατά πληροφορίες, στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετέχουν Fortress, Davidson Kempner Capital Management, BAIN, Angelo Gordon, SFM και φυσικά όλοι οι servicers CEPAL, Do Value, Intrum, Waterfall κ.ά. Κατά πληροφορίες πάντοτε, είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις και είναι πολύ πιθανό στην επόμενη φάση του διαγωνισμού να παρουσιαστεί ένα σχήμα στο οποίο θα συμπράττουν οι Fortress, BAIN και Do Value. Ανάλογη σύμπραξη δυνάμεων αναμένεται και από την πλευρά της Davidson Kempner, η οποία συνήθως ακολουθεί επιθετική στρατηγική και εκ των πραγμάτων είναι ήδη κοντά με τη CEPAL.

Αυτή την εβδομάδα δόθηκε στους ενδιαφερόμενους επενδυτές το business plan, ενώ οι μη δεσμευτικές προσφορές είναι προγραμματισμένο να υποβληθούν στις 8 Φεβρουαρίου. Ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα ζητηθεί παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Μετά την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με τους διαγωνιζόμενους να ξαναπερνούν από το VDR, όπου πλέον θα μπορούν να ελέγξουν το χαρτοφυλάκιο δάνειο προς δάνειο. Εκτός απροόπτου, η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για τη μεταβίβαση του Frontier αναμένεται κάποια στιγμή το β’ τρίμηνο του 2021. H συναλλαγή θα έχει κρατική εγγύηση μέσω του «Ηρακλή» για τους τίτλους πρώτης διαβάθμισης (senior notes).

Διαβάστε ακόμη: 

Αυτό είναι το top 10 των Ελλήνων με τους μεγαλύτερους μικτούς στόλους 

Eπίδομα θέρμανσης: Πώς θα γίνουν οι πληρωμές – Τα ποσά και οι δικαιούχοι 

Αυτά θα είναι τα νέα Τέλη Κυκλοφορίας – Ποιοι απαλλάσσονται (πίνακας)