Επιστροφή στην κανονικότητα και για τους πλειστηριασμούς ζήτησαν οι τραπεζίτες στη χθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς, με τους τελευταίους να… μεταφέρουν το αίτημα στο τετ α τετ που θα έχουν σήμερα με εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά, οι εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αφού παρέθεσαν στοιχεία για την πορεία των δημοπρασιών το 2020, βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκαν μόλις 5.425 e – πλειστηριασμοί, εκ των οποίων μόλις 2.245 είχαν επιτυχή έκβαση, αλλά και τις εκτιμήσεις τους για το α’ εξάμηνο του 2021 (πάνω από 10.000 δημοπρασίες, με σχεδόν 6.500 να έχουν ήδη προγραμματιστεί), έκρουσαν το… καμπανάκι πως εάν δεν ξεκινήσουν οι κατασχέσεις μέσα στον Φεβρουάριο είναι εξαιρετικά πιθανόν και το 2021 να κινηθεί χωρίς πλειστηριασμούς, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αλλά και τις τιτλοποιήσεις αυτές καθαυτές.

Το οικονομικό επιτελείο, ως γνωστόν, δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ανησυχία των τραπεζών, επιδιώκοντας την αναστολή των πλειστηριασμών – τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Ιούνη, οπότε και θα έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Νόμος για τα φυσικά πρόσωπα. Το επιχείρημά του, το οποίο, άλλωστε, θα επικαλεστεί και σήμερα, εδράζεται στα δεδομένα που θέλουν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να συνεχίζει να βιώνει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, θα επιδιώξει να «περάσει» και το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», για το οποίο οι θεσμοί εμφανίζονται μάλλον διστακτικοί, ζητώντας να τεθούν αυστηρά κριτήρια.

Όσον αφορά στις διαδικασίες, οι οποίες προηγούνται και έπονται των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ήδη κάποιες από αυτές έχουν «ξεμπλοκάρει».

Ειδικότερα, με την πρόσφατη ΚΥΑ της 18ης Ιανουαρίου 2021 οι περιορισμοί για όλες τις πράξεις της εκτελέσεως διατηρούνται, ενώ επιτρέπονται μόνον οι πράξεις της ειδικής διαχείρισης. Υπενθυμίζεται ότι, όπως προέκυπτε από επιστολή των servicers, η κοινοποίηση επιταγής προς πληρωμή και η επιβολή κατάσχεσης εμφανίζουν τις συνέπειές τους τουλάχιστον επτά μήνες μετά τη διενέργεια της σχετικής πράξης.

Στο πλαίσιο αυτό, για κατασχέσεις που επιβάλλονται τον Δεκέμβριο 2020 – Ιανουάριο 2021, ο πλειστηριασμός ορίζεται για τον Σεπτέμβριο 2021, λαμβανομένης υπόψη και της θερινής αναστολής. Το διάστημα αυτό είναι επαρκές, τόσο για τη νομική προστασία του οφειλέτη, όσο και για τη δυνατότητά του να προχωρήσει σε συναινετική διευθέτηση ή ρύθμιση της οφειλής με την τράπεζα και να μην οδηγηθεί σε πλειστηριασμό.

Όσον αφορά σε πράξεις που έπονται του πλειστηριασμού, η αναστολή οδηγεί σε αδυναμία είσπραξης απαιτήσεων από εκπλειστηριάσματα ακόμα και από πλειστηριασμούς που έχουν ήδη διενεργηθεί. Ο οφειλέτης, όμως, έχει συμφέρον οι δανειστές να πληρώνονται από το εκπλειστηρίασμα το συντομότερο δυνατόν μετά τον πλειστηριασμό, ώστε ο ίδιος να μην επιβαρύνεται περαιτέρω με τόκους υπερημερίας.

Διαβάστε ακόμη:

Το «σχέδιo – ανάσα» για την οικονομία που θα παρουσιαστεί στους θεσμούς

Eτσι θα μεταμορφωθεί το πρώην Εsperia στη Σταδίου

Πώς ο Άδωνις τρελαίνει τον Πιερρακάκη, ο Άραβας της Forthnet και το νέο επεισόδιο στην Creta Farm