Απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 12% έως το 2025 φιλοδοξεί να πετύχει η Εθνική Τράπεζα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Παύλο Μυλωνά να σημειώνει πως «η συστηματική δημιουργία κεφαλαίου προσφέρει επιλογές επιστροφής αξίας στους μετόχους μας».

Ειδικότερα, μιλώντας στους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων, ο CEO της ΕΤΕ τόνισε πως η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος και share buy backs, αναμένοντας τις αποφάσεις του ευρωπαίου επόπτη τους επόμενους μήνες, αναφορικά με την επιβράβευση προς τους μετόχους σε ποσοστό 20% από τα κέρδη του 2022, ήτοι 100 εκατ. ευρώ και αφετέρου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). «Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο ακριβές ποσό της διανομής. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων θα καθίσουμε με τον επόπτη, προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα», σχολίασε η διοικητική ομάδα, εκτιμώντας πως οι όποιες αποφάσεις θα έχουν ληφθεί το αργότερο έως τον προσεχή Ιούλιο.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο του share buy backs, ο κ. Μυλωνάς ξεκαθάρισε πως η στρατηγική αποεπένδυσης παρέχει αυτή τη δυνατότητα. «Είναι πιθανόν αλλά για εφέτος είναι δύσκολο, καθώς εξαρτάται από την απόφαση του επόπτη και σαφώς από το τι θα ζητήσουμε. Σε ένα – δύο χρόνια οι συνθήκες για κάτι τέτοιο θα είναι πιο ώριμες», πρόσθεσε.

Σε βάθος τριετίας, πάντως, η διοίκηση αναμένει επέκταση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά 7% (με έμφαση σε τομείς, όπως η ενέργεια και οι υποδομές), αύξηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου κατά 40 μονάδες βάσης, ενίσχυση του κεφαλαιακού δείκτη κατά 350 μονάδες βάσης και εξομαλυσμένα κέρδη ανά μετοχή 0,9 ευρώ. 

Αξίζει να αναφερθεί πως η ΕΤΕ εμφάνισε καθαρά έσοδα από τόκους +13% σε ετήσια βάση, ως απόρροια της θετικής επίπτωσης από την αύξηση των δανειακών υπολοίπων, συνεπικουρούμενη από την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά το β’ εξάμηνο του 2022. Σύμφωνα με την ηγετική ομάδα της ΕΤΕ, για κάθε αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες τα κέρδη της τράπεζας ενισχύονται κατά 120 εκατ. ευρώ.

Εξαγορές

Ανοιχτή σε εξαγορές εμφανίστηκε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με τον κ. Μυλωνά να επισημαίνει πως ψηλά στη λίστα του βρίσκονται οι τεχνολογικές εταιρείες.

«Κόκκινα» δάνεια

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης από δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ή καθυστερήσεων άνω των 30 ημερών». Αυτό τόνισε η διοίκηση της ΕΤΕ, σημειώνοντας πως ο αριθμός αθετήσεων (defaults) και εκ νέου αθετήσεων (redefaults) παραμένει περιορισμένος, ενώ τα ποσοστά αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rates) παραμένουν υψηλά στη λιανική τραπεζική και ειδικότερα, στα στεγαστικά δάνεια. Σε επίπεδο έτους, η οργανική μείωση ΜΕΑ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε -300 εκατ. ευρώ, με τη συνολική μείωσή τους από το τέλος του 2021 να «αγγίζει» τα 500 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη μη οργανικές ενέργειες και λογιστικές διαγραφές. Ο δείκτης ΜΕΑ στην Ελλάδα μειώθηκε περαιτέρω κατά περίπου 80 μ.β. σε τριμηνιαία βάση και 180 μ.β. σε ετήσια βάση, σε 5,1% το δ’ τρίμηνο του 2022.

Καταθέσεις

Στην Ελλάδα, οι καταθέσεις της ΕΤΕ ενισχύθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ ετησίως και διαμορφώθηκαν σε 53,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 31 δισ. ευρώ ταμιευτηρίου, 15,7 δισ. ευρώ όψεως και 6,6 δισ. ευρώ προθεσμιακές (σ.σ. έναντι 28,7 δισ. ευρώ, 15,6 δισ. ευρώ και 7,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα το δ’ τρίμηνο του 2021).

MREL

Tην έκδοση – το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους – ενός ομολόγου Tier2 προβλέπει το βασικό σενάριο της διοίκησης της ΕΤΕ, με τη διοίκηση να σημειώνει, ωστόσο, πως η τράπεζα διαθέτει ένα «μαξιλάρι» που της επιτρέπει να εξετάσει τις όποιες επιλογές.

Διαβάστε ακόμη

Δικαστικό μπλόκο των Ελβετών στον διαγωνισμό του €1,2 δισ. για τους έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ

Πήτερ Τιλ: Πώς κέρδισε δισεκατομμύρια προκαλώντας bank run στην SVB

Κομισιόν: Αυτές είναι οι προτάσεις για τον επανασχεδιασμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας