Σε ολομέτωπη επίθεση περνά η ελβετική Landys+Gyr για τον διαγωνισμό των 7,5 εκατ. έξυπνων μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ ύψους 1,2 δισ. ευρώ καταφεύγοντας σε όλα τα ένδικα μέσα για να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στο διαγωνισμό, από τον οποίο έχει αποκλειστεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού ομίλου Werner Lieberherr σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε την Τρίτη, δήλωσε πως η απόφαση αποκλεισμού από το στάδιο της προεπιλογής προκαλεί πολλά ερωτηματικά και δεν προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι στις επαφές που είχε με κυβερνητικά στελέχη ήταν υποστηρικτικά στις αποφάσεις της εταιρείας.

Ο επικεφαλής του ομίλου δήλωσε μάλιστα ότι επειδή υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι στο διαγωνισμό από το Ταμείο Ανάκαμψης, όλα πρέπει να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Κατόπιν αυτών ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία κατέθεσε αίτηση ακύρωσης και αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ενώ ετοιμάζει και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην περίπτωση που δεν δικαιωθεί στο ΣτΕ.

Επίσης έχει καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για πάγωμα της διαδικασίας του διαγωνισμού και η απόφαση αναμένεται εντός του προσεχούς 15νθημέρου.

Το ΣτΕ θα πρέπει να συνεδριάσει σε εξήντα ημέρες και σε 15 ημέρες μετά τη συνεδρίαση πρέπει να εκδώσει απόφαση αν τηρηθεί το γράμμα του νόμου.

Στις 28 Φεβρουαρίου η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων είχε απορρίψει προσφυγή της ελβετικής εταιρείας και δέχθηκε πως καλώς αποκλείστηκε γιατί δε δήλωσε το εργοστάσιο της Κορίνθου ως μονάδα παραγωγής των μετρητών. Στις 23 Δεκεμβρίου η αρμόδια επιτροπή του ΔΕΔΔΗΕ είχε αποκλείσει τον ελβετικό όμιλο επειδή παρέλειψε να δηλώσει το εργοστάσιο της Κορίνθου ως υπεργολάβο για την κατασκευή των μετρητών στην αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό και δεν συμπλήρωσε την Ενότητα Δ του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Εντύπου Σύμβασης.

Η θέση της εταιρείας στην Ελλάδα

Ο κ. Lieberherr δήλωσε πως «δεν είχαμε δίκαιη μεταχείριση στη διαδικασία προεπιλογής του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ. Αν συμμετάσχουμε στη διαδικασία και χάσουμε τότε θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα, αλλά δεν αποδεχόμαστε τον αποκλεισμό μας από το στάδιο της προεπιλογής».

Η Landis + Gyr υποστηρίζει πως συμπλήρωσε τα σωστά έντυπα με το σωστό τρόπο κατά τη διαδικασία υποβολής της προσφοράς. Και πως σε πολλά σημεία της συγκεκριμένης προσφοράς τονίζεται πως εργοστάσιο παραγωγής θα είναι η μονάδα της Κορίνθου. Ακόμα και αν δεν είχε συμπληρωθεί σωστά ένα σημείο τότε, κατά τον ελβετικό όμιλο, θα έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να επανέλθει και «εκ του νόμου να ζητήσει διευκρινήσεις. Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επανήλθε στην Landis + Gyr για να διευκρινίσει τυχόν στοιχεία που θεωρούσε ασαφή. Βάσει και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας υποχρεούται να ζητήσει διευκρινίσεις από τον προσφέροντα.

«Ακόμα και αν έπρεπε να συμπληρώσουμε την ενότητα Δ και όχι την Γ δεν θα έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να ζητήσει διευκρινίσεις; Ειδικά όταν είμαστε ο μοναδικός παραγωγός έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα. Αφήνει πολλά ερωτηματικά για μένα».

Από την πλευρά ο επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής κ. Αρ. Παππάς προσέθεσε πως «σε πολλές περιπτώσεις ο ΔΕΔΔΗΕ γύρισε πίσω και ρώτησε πράγματα τα οποία διευκρινίσαμε για τα οικονομικά, τα τεχνικά, κ.α.» και αναρωτήθηκε γιατί δεν ζήτησε διευκρινήσεις για το εργοστάσιο».

Σε ερώτηση για το αν υπήρξαν σκοπιμότητες για τον αποκλεισμό απάντησε πως «για ποιο λόγο ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επιτρέπεται στο μοναδικό παραγωγό έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα να έχει ίση συμμετοχή στο διαγωνισμό, αφού αποκλειστήκαμε από την προεπιλογή».

«Είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές του κόσμου. Εξυπηρετούμε τους πλέον απαιτητικούς πελάτες διεθνώς και είναι αδιανόητο να βρεθούμε εκτός από τη διαδικασία στην Ελλάδα από το στάδιο της προεπιλογής.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο στην καριέρα μου» είπε ο επικεφαλής της Landis + Gyr και επανέλαβε πως θεωρεί άδικο τον αποκλεισμό επειδή «δεν συμπληρώσαμε ένα κουτάκι ενώ αναφέραμε παντού το εργοστάσιο της Κορίνθου και δεν μας ζητήθηκαν διευκρινήσεις».

 

Διαβάστε ακόμη

Δανειολήπτες σε απόγνωση: Πόσο θα ακριβύνουν τα δάνεια εάν συνεχιστεί το «μπαράζ» των αυξήσεων στα επιτόκια

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την «επόμενη ημέρα» της κατάρρευσης της SVB

Η προετοιμασία του Μαξίμου και η «καλή κυβέρνηση» του Ανδρουλάκη, τα σχέδια Γκριμάλντι και το ελληνικό deal του Ανιέλι