H Optima Bank θα αναθεωρήσει τις τιμές στόχους και τις συστάσεις της για τις ελληνικές τράπεζες, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

«Μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το δεύτερο εξάμηνο, επαναλαμβάνουμε τη θετική μας στάση για τον κλάδο και θα αναβαθμίσουμε τις αξιολογήσεις, τις εκτιμήσεις και τις τιμές στόχους μας», εξηγεί η τράπεζα.

Το πρώτο τρίμηνο ήταν ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της Optima και του consensus, χάρη στα υψηλότερα του αναμενόμενου καθαρά έσοδα από τόκους και τις χαμηλότερες του αναμενόμενου προβλέψεις για επισφάλειες. Επιπλέον, οι θέσεις ρευστότητας παρέμειναν ισχυρές και ο οργανικός σχηματισμός NPEs παρέμεινε αρνητικός, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το δ’ τρίμηνο πέρυσι. Η κεφαλαιακή δυναμική βελτιώθηκε επίσης, με υψηλότερους δείκτες ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και CET1.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 12% σε τριμηνιαία βάση (q-o-q) στα 787 εκατ. ευρώ, λόγω της απουσίας έκτακτων κερδών. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τα υψηλότερα καθαρά κέρδη (260 εκατ. ευρώ) και η Alpha τα χαμηλότερα (111 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν ο κύριος παράγοντας κερδών λόγω των υψηλότερων εσόδων από τόκους δανείων και ομολόγων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους επιταχύνθηκαν κατά 10% q-o-q σε 1,87 δισ. ευρώ. Η Eurobank εμφάνισε το υψηλότερο καθαρό έσοδο από τόκους (NI) στα 502 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank το χαμηλότερο στα 424 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από αμοιβές υποχώρησαν κατά 7% q-o-q σε 425 εκατ. ευρώ λόγω της αρνητικής καθαρής πιστωτικής επέκτασης και της εποχικότητας. Η Eurobank σημείωσε τα υψηλότερα έσοδα από αμοιβές στα 129 εκατ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα τα χαμηλότερα στα 87 εκατ. ευρώ.

Παρόλο που τα έσοδα από εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν μόλις σε 70 εκατ. ευρώ έναντι 167 εκατ. ευρώ το 4ο τρίμηνο του 22, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2% q-o-q σε 2,37 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ ανακοίνωσε τα υψηλότερα έσοδα στα 634 εκατ. ευρώ και η Alpha τα χαμηλότερα 536 εκατ. ευρώ.

Τα λειτουργικά έξοδα (OpEx) μειώθηκαν κατά 6% q-o-q σε 900 εκατ. λόγω εποχικότητας και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και το κόστος της εθελουσίας (VES). Η Alpha Bank σημείωσε τα υψηλότερα OpEx στα 272 εκατ. ευρώ, κόστος VES 38 εκατ. ευρώ και η ETE τα χαμηλότερα στα 201 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα συμπιέστηκε στο 38% από 41% το δ’ τρίμηνο πέρυσι.

Τα έσοδα προ προβλέψεων (ΡΡΙ)  αυξήθηκαν κατά 8% q-o-q σε 1,47 δισ. χάρη στην προαναφερθείσα διεύρυνση των σιαγόνων κερδοφορίας. Η ΕΤΕ εμφάνισε το υψηλότερο PPI (433 εκατ. ευρώ) και η Alpha το χαμηλότερο (264 εκατ. ευρώ).

Τα καθαρά δάνεια του ομίλου μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. σε q-o-q λόγω της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα και διαμορφώθηκαν σε 149,0 δισ. Η Eurobank έχει τα υψηλότερα καθαρά δάνεια (40,0 δισ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα τα χαμηλότερα (35,3 δισ. ευρώ).

Η ποιότητα του ενεργητικού (LLPs) μειώθηκε κατά 19% q-o-q στα 299 εκατ. ευρώ (-19% q-o-q), με το μέσο κόστος προβλέψεων να διαμορφώνεται στις 76 μ.β. έναντι 101 μ.β. το δ’ τρίμηνο πέρυσι. Δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού, αντίθετα, ο οργανικός σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα παρέμεινε αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -109 εκατ. ευρώ έναντι -324 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο πέρυσι.

Τα NPEs συνολικά μειώθηκαν κατά 370 εκατ. ευρώ σε 9,3 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανόργανες ενέργειες και τα καθαρά NPEs που διαμορφώθηκαν σε 3,8 δισ. ευρώ (-143 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση). Η Alpha έχει τα υψηλότερα NPEs στον κλάδο (2,98 δισ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα τα χαμηλότερα (1,77 δισ. ευρώ). Ο διάμεσος δείκτης NPEs βελτιώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης q-o-q σε 5,9%. Η μέση ταμειακή κάλυψη του ομίλου βελτιώθηκε επίσης περαιτέρω σε 65,6% από 64,4% το δ’ τρίμηνο πέρυσι, με την Εθνική Τράπεζα έχει την καλύτερη στην κατηγορία ταμειακή κάλυψη NPE (87,6%) και η Alpha τη χαμηλότερη (40,0%).

Διαβάστε ακόμη

Η Τουρκία ζήτησε από τις τράπεζες να αγοράσουν ομόλογα σε δολάριο για να αποφύγει κίνδυνο χρεοκοπίας

Πώς να αποφύγετε τον φόρο από τα «φέσια» στα ενοίκια

Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ