Τράπεζες

Παράταση έως τα τέλη του 2020 για το όριο των 50 ευρώ στις ανέπαφες συναλλαγές

  • newsroom


Όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να είναι απαραίτητη η παράδοση της κάρτας πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή

Το «πράσινο φως» για την παράταση έως τα τέλη του 2020 εφαρμογής του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ έδωσαν οι τράπεζες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), οι τράπεζες – μέλη της, εφαρμόζοντας έμπρακτα τη δέσμευση διαρκούς συνδρομής τους στον περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού (COVID-19), στη δημόσια υγεία και τη συναλλακτική πρακτική, θα διατηρήσουν έως την Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ.

«Mε τα μέχρι σήμερα δεδομένα, από την 30η Μαρτίου 2020 οπότε και υιοθετήθηκε το συγκεκριμένο μέτρο, η ανταπόκριση του συναλλακτικού κοινού υπήρξε σχεδόν καθολική, ελαχιστοποιώντας σημαντικά τη φυσική επαφή των κατόχων καρτών με το πληκτρολόγιο του POS», τονίζεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Όλες οι συναλλαγές, ανεξαρτήτως ποσού, πραγματοποιούνται ανέπαφα χωρίς να είναι απαραίτητη η παράδοση της κάρτας πληρωμών στον εκάστοτε υπάλληλο του καταστήματος που διενεργείται η συναλλαγή. Για συναλλαγές πέραν του ποσού των 50 ευρώ συνεχίζει να ζητείται από τον κάτοχο της κάρτας η πληκτρολόγηση του ΡΙΝ του στο POS. Υπενθυμίζεται, σε κάθε περίπτωση, η απαιτούμενη προσοχή των συναλλασσόμενων στην ασφαλή φύλαξη της κάρτας τους».

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχες αποφάσεις έλαβαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα και ενόσω διαρκούσε η πανδημία και άλλες χώρες. Ενδεικτικά, η Μάλτα ανέβασε το όριο από τα 20 ευρώ στα 50 ευρώ, η Τουρκία από τις 120 λίρες στις 250 λίρες, η Ιρλανδία από τα 30 ευρώ στα 50 ευρώ, η Πορτογαλία από τα 25 ευρώ στα 50 ευρώ, η Πολωνία από τα 50 ζλότι στα 100 ζλότι και, τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 30 λίρες στις 45 λίρες.