Στον ανταγωνισμό που θα δεχθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια οι παραδοσιακές τράπεζες και στο κομμάτι της πιστωτικής επέκτασης αναφέρθηκε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας πως, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η κεντρική τράπεζα, όχι μόνον δεν θα σταματήσουν αντίστοιχες κινήσεις, αλλά θα τις ενθαρρύνουν.

«Πέρα από τη δανειοδότηση, οι μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες είναι η ψηφιοποίηση, αλλά και ο ανταγωνισμός. Από εδώ και πέρα, με τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν απομειωθεί είναι θέμα χρόνου να έρθουν στην αγορά και άλλοι παίκτες που θα προσφέρουν πιστωτική επέκταση και εάν οι τέσσερις τράπεζες δεν καταφέρουν να το κάνουν οι ίδιες θα δουν μπροστά τους τον ανταγωνισμό. Αυτό είναι κάτι που μία κυβέρνηση και μία κεντρική τράπεζα όχι μόνον δεν πρόκειται να σταματήσει, αλλά θα ενθαρρύνει κιόλας. Πρέπει να δημιουργηθεί περισσότερος ανταγωνισμός», σχολίασε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του Banking Summit του Money Review, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Viva Wallet.

«Η Viva, η οποία απέκτησε και την τραπεζική άδεια της Praxia, ενώ πρόσφατα το 49% της εξαγοράστηκε από την JP Morgan, έχει σχέδια για πιστωτική επέκταση, για κεφάλαιο κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίστοιχες κινήσεις θα δούμε πολλές στα επόμενα χρόνια και μία προσφορά χρηματοπιστωτικών προιόντων που θα μας εκπλήξει με την πολυπλοκότητα και την γκάμα της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2019 περίπου το μισό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών είχε «κόκκινα» δάνεια. «Όταν έχεις, λοιπόν, τόσα προβληματικά δάνεια δεν μπορείς να μιλάς για ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που μπορείς να απαιτήσεις να δίνει δάνεια», εξήγησε, τονίζοντας πως πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης ήταν να απομειωθεί αυτό το ποσοστό. «Νομοθετήθηκε ο ‘Ηρακλής’, ένα σύστημα, με το οποίο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εφέτος θα πετύχουν μονοψήφιο ποσοστό ‘κόκκινων’ δανείων. Από το 2016 – 2019 δεν είχε γίνει ουσιαστική πρόοδος στο ζήτημα των ‘κόκκινων’ δανείων. Πολύ σημαντική, επίσης, μεταρρύθμιση, η οποία δεν έχει λάβει την προσοχή που της αρμόζει, ήταν το νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία. Η χώρα μας απέκτησε για πρώτη φορά ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και πτώχευσης του ιδιωτικού χρέους. Παλιά εάν κάτι πήγαινε στραβά και χρωστούσες θα συνέχιζες να χρωστά εις το διηνεκές. Εδώ υπάρχει πλέον μία διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία λύνει το βασικό πρόβλημα να υπάρχουν οφειλές σε πολλούς πιστωτές και εκείνοι να έρθουν σε μία συμφωνία. Ο επίμαχος Νόμος έχει μία μακριά περίοδο εφαρμογής, σύντομα, ωστόσο, οι πολίτες θα δουν τα χρέη τους να απομειώνονται και με αυτό τον τρόπο θα επανέλθουν στην κανονική οικονομική ζωή. Η τρίτη πρωτοβουλία, εξίσου σημαντική, ήταν ο Νόμος για την εταιρική διακυβέρνηση, ο οποίος συμπαρασύρει και τις τράπεζες», πρόσθεσε.

Ταμείο Ανάκαμψης

Την άποψη πως οι τράπεζες πρέπει να αποδείξουν για ποιον λόγο υπάρχουν, ήτοι να δίνουν δάνεια και έτσι, να επιστρέψουν στην κερδοφορία και να διανείμουν μερίσματα, εξέφρασε ο κ. Πατέλης.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση βοηθάει, διοχετεύοντας ένα τεράστιο ποσοστό του Ταμείου Ανάκαμψης – 13 δισ. ευρώ δάνεια – στον ιδιωτικό τομέα, με σχεδόν τα μισά να περνούν μέσα από τις τράπεζες. «Αυτό δεν ήταν προφανές. Όταν σχεδιάστηκε το Ταμείο και η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που έκανε αυτή την πρόταση υπήρξε σθεναρή αντίσταση στην αρχή από την Κομισιόν, γιατί δεν μας εμπιστεύονταν ότι θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα, στο οποίο δεν θα υπάρχει κρατική παρέμβαση», τόνισε, προσθέτοντας πως σήμερα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες να διοχετεύσουν δάνεια στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τις πέντε προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση: πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη, εξαγωγές, καινοτομία και συγχωνεύσεις. «Για το Ταμείο Ανάκαμψης είμαστε αισιόδοξοι ότι οι πόροι θα απορροφηθούν. Για το θέμα της γενικότερης δανειοδότησης θα δώσουν δείγματα γραφής οι τράπεζες σύντομα», συνέχισε.

Το αβαντάζ των τραπεζών

Ερωτηθείς για το πώς βλέπουν τις εγχώριες τράπεζες οι ξένοι επενδυτές, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού απάντησε: «Πολλοί ξένοι θα τις συγκρίνουν με κάποιες αντίστοιχες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ή ακόμη και με της δυτικής. Πρόσφατα έκαναν ένα rerating, γεγονός που δεν τις κατατάσσει στις φθηνές μετοχές. Οι εγχώριες τράπεζες, ωστόσο, έχουν ένα πολύ μεγάλο αβαντάζ σε σχέση με τις άλλες: Για μία 10ετία μία ολόκληρη γενιά δεν έχει λάβει τραπεζική πίστη και πιο συγκεκριμένα στεγαστικό δάνειο. Οι τράπεζες, λοιπόν, πρέπει να αποδείξουν ότι πράγματι μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία. Έχουν μία αγορά που είναι παρθένα και δεν έχει εξυπηρετηθεί για πάρα πολλά χρόνια».

Νόμος ΤΧΣ

Όσον αφορά στον Νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο κ. Πατέλης σημείωσε πως υπήρξε μία μακρά διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, δεδομένου ότι είναι ένα πάρα πολύ περίπλοκος Νόμος. «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε σε αίσιο τέλος. Μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα, αρχές του επόμενου, για να μπορέσει να κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα εντός Απριλίου», ανέφερε.

Ο Νόμος προβλέπει τρεις μεγάλες παρεμβάσεις:

·      Απλοποιεί τη διοίκηση του Ταμείου, κάνοντάς τη πιο λειτουργική

·      Απομειώνει τα δικαιώματα των μετοχών, γιατί πλέον δεν υφίστανται οι παλαιότεροι κίνδυνοι με τα «κόκκινα» δάνεια.

·      Σχεδιάζεται η στρατηγική της απομείωσης των συμμετοχών του Ταμείου από το τραπεζικό σύστημα.

«Δεν είναι δουλειά του κράτους να είναι μέτοχος στις τράπεζες», εξήγησε ο κ. Πατέλης, σημειώνοντας πως γι’ αυτό τον σκοπό θα προσληφθεί ένας σύμβουλος αποεπένδυσης. Σε διάστημα ετών θα απομειωθούν οι συμμετοχές, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου. Δεν πρόκειται να πουλήσουμε όσο – όσο», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Alpha Bank: Πάνω από 8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία την προσεχή τριετία

Αυτόματες διασταυρώσεις και περισσότερος αυτοέλεγχος με το νέο Ε3

MBC Group: Τι «είδαν» στην Ελλάδα οι Σαουδάραβες και μπήκαν στον Antenna