Πλήρη έλεγχο στις δραστηριότητες και τα εισοδήματα 1,5 εκατομμυρίου επαγγελματιών, αυταπασχολουμένων, αγροτών και επιχειρήσεων αποκτά η ΑΑΔΕ. Εκτός από τους ΚΑΔ και τα ποσά εσόδων-εξόδων που θα υποβάλουν φέτος στην νέα δήλωση Ε3, θα πρέπει επίσης να δηλώσουν, μεταξύ πολλών άλλων:

  • τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες με τις οποίες συνεργάζοναι,
  • τις ιστοσελίδες που έχουν στο διαδίκτυο,
  • τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν,
  • τα e-mail που χρησιμοποιούν,
  • τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις,
  • τους ενεργούς επαγγελματικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους,
  • τον σειριακό αριθμό κάθε τερματικού POS που χρησιμοποιούν

Έλεγχοι… κατά μέσον όρο και ανά ΚΑΔ

Μεγάλη προσοχή απαιτείται ειδικά στη συμπλήρωση του σωστού Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητος (ΚΑΔ), τη σημασία του οποίου οι περισσότεροι φορολογούμενοι ανακάλυψαν το 2020, όταν κατάλαβαν ότι από αυτόν εξαρτάται αν θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ή άλλα βοηθήματα.

Μετά τις χιλιάδες διορθώσεις που υπήρξαν σε παλαιούς ΚΑΔ, η ΑΑΔΕ έχει πλέον ένα πλήρως επικαιροποιημένο αρχείο για τις δραστηριότητες και τους τζίρους κάθε κλάδου της αγοράς.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ουσιαστικά, μόλις όλοι οι φορολογούμενοι ή οι λογιστές συμπληρώσουν τα στοιχεία του φετινού Ε3, η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει και θα συγκρίνει αυτομάτως τους μέσους όρους δαπανών και κερδών που δηλώνει κάθε κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας, τόσο για το 2021, όσο και εν συγκρίσει με προηγούμενα έτη.

Εντοπίζοντας άμεσα τις πιο μεγάλες ή ύποπτες μεταβολές εσόδων-εξόδων, την άνοδο ή πτώση του τζίρου ανάλογα με τη χρονιά κλπ, αυτομάτως θα επιλέξει και τους φορολογικούς στόχους –και ειδικά όσους παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο.

Αυτό δίνει και κίνητρο όμως στους φορολγούμενους να «αυτοελεγχθούν» πριν πατήσουν «κλικ» για την τελική υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Πλέον το Έντυπο Ε3 έχει σε περίοπτη θέση στην αρχική σελίδα, τον πίνακα με τα στοιχεία για τους τζίρους που δήλωνε (ή τα ποσοστά κέρδους που εμφάνιζε κλπ) ο υπόχρεος, στα τελευταία 3 χρόνια τουλάχιστον πριν την υποβολή της τρέχουσας δήλωσης.

Έτσι, για παράδειγμα, επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι για χρόνια λειτουργούν «στο κόκκινο», με ζημίες, χαμηλά έσοδα και πολύ υψηλές δαπάνες, έχουν μεγάλες πιθανότητες να κληθούν να εξηγήσουν πώς καταφέρνουν και επιβιώνουν χωρίς κέρδος και μπαίνοντας «μέσα» συνεχώς κάθε χρόνο και περισσότερο.

Να προσέξουν θα πρέπει επιπλέον οι επιχειρήσεις πού θα βάλουν την υπογραφή τους, για τους ΚΑΔ που δηλώνουν.

Σε περίπτωση που στο έντυπο Ε3 εμφανίζεται παλαιός ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας, ή δεν έχει αντιστοιχηθεί σωστά ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, τότε ο φορολογούμενος πρέπει να μπει στην εφαρμογή που υπάρχει στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Μετά από μια ή δυο ημέρες, θα μπορέσει να συνεχίσει την υποβολή του Ε3 με το νέο ΚΑΔ.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται και στον νέο κωδικό 082, που αφορά στην ειδική περίπτωση όπου, ο φορολογούμενος επιλέγει να φορολογηθεί στο έτος που ανάγονται οι αγροτικές επιδοτήσεις (εφόσον αυτές εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης).

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ για το έντυπο Ε3 «στην ειδική περίπτωση όπου ο φορολογούμενος επιθυμεί να φορολογηθούν στο τρέχον έτος οι αναδρομικές αγροτικές επιδοτήσεις που έχουν εισπραχθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης», ο νέος κωδικός 082 «προ-συμπληρώνεται με βάση την επιλογή του φορολογούμενου στον εσωτερικό υποπίνακα των αγροτικών επιδοτήσεων σχετικά με το χρόνο φορολόγησης των αναδρομικών που έχουν εισπραχθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης».

Διευκρινίζεται επίσης ότι η παραπάνω επιλογή θα αφορά τις επιδοτήσεις ανά είδος. Είναι έτσι σαφές ότι με την εγγραφή αυτήν στον 082, τα ποσά αυτά λαμβάνονται υπόψη στις φορολογικές υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους. Η επιλογή αυτή μάλιστα είναι οριστική και δεν δύναται να ανακληθεί.

Διαβάστε ακόμα:

ΑΑΔΕ: Ξεκαθαρίζουν και πληρώνονται οι τελευταίες αποζημιώσεις ενοικίων

MBC Group: Τι «είδαν» στην Ελλάδα οι Σαουδάραβες και μπήκαν στον Antenna

Φυσικό αέριο: Μερική αποκλιμάκωση των τιμών λόγω σταθερών ροών από Ρωσία και… ΗΠΑ