Τράπεζες

Περνούν τα stress tests και οι τέσσερις τράπεζες

  • newsroom


Στην τελική ευθεία - Την επόμενη εβδομάδα στην Φρανκφούρτη ο SSM θα ενημερώσει τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών - Οι επίσημες ανακοινώσεις αρχές Μαϊου

Στην τελική ευθεία έχουν μπει τα stress tests των τραπεζών και όλα δείχνουν ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, ETE, Eurobank, Πειραιώς) περνούν επιτυχώς τη δοκιμασία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βασικά εποπτικά κεφάλαια σε καμία από τις τράπεζες δεν υποχωρούν στο δυσμενές σενάριο κάτω από το όριο της ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας που έθεσε η εποπτεία για τα stress tests.

Η θετική αυτή εξέλιξη αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη που θα κάνουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στον SSM στις 18-19 Απριλίου. Στην Φραγκφούρτη η διοίκηση της κάθε τράπεζας θα λάβει ένα φάκελο με τα αποτελέσματα της δοκιμασίας και τις υποδείξεις της εποπτείας σχετικά με τις επιχειρηματικές ενέργειες που θα χρειαστεί είτε να εντείνουν, είτε να εντάξουν στο σχεδιασμό τους.

Οι επίσημες ανακοινώσεις των stress tests θα δημοσιοποιηθούν στο κοινό κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαίου. Η θετική κατάληξη των stress tests θα απελευθερώσει από μια σοβαρή αβεβαιότητα και τις διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα της χώρας μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Ταυτόχρονα θα διευκολύνει την επιστροφή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα καθώς ενισχύει την εμπιστοσύνη, εξέλιξη που συμβάλλει γενικότερα στις συνθήκες ομαλοποίησης της οικονομίας.