Σε αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση – από 40.000 που είναι σήμερα σε 100.000 – στοχεύει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), η οποία έχει ήδη συμβάλει στη μείωση κατά το ήμισυ του χρηματοδοτικού κενού της αγοράς, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 17 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η ΕΑΤ έχει ήδη εξασφαλίσει εκταμιεύσεις προς την πραγματική οικονομία, ύψους 8,6 δισ. ευρώ, από συνολικό ύψος διαθέσιμων πόρων μέσω προγραμμάτων της, ύψους εννέα δισ. ευρώ, επιδιώκοντας αύξηση του συνολικού ποσού στα 11 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης επιπλέον δύο δισ. ευρώ μέσα από νέα προγράμματα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), κυρίως προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, ενώ άλλο ένα δισ. ευρώ προγραμματίζεται για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

«Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, στην αγορά υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 17 δισ ευρώ. Έχοντας ήδη χορηγήσει περισσότερα από 41.000 νέα δάνεια, από αυτό το κενό καλύψαμε μία μεγάλη τρύπα», σχολίασε η πρόεδρος της ΕΑΤ, κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, σημειώνοντας πως υπάρχει πιστωτική επέκταση για πρώτη φορά από το 2009. «Δυνητικά, μέσω της μόχλευσης δανείων, μπορεί η παρούσα χρηματοδότηση μέσω της ΕΑΤ να φθάσει τα 11,1 δισ. ευρώ. Οι εισροές, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ αφορούν κατά πλειοψηφία σε ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία στη συνέχεια, μοχλεύονται με συντελεστή άνω του 3 και έτσι μπορεί να δώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των 11 δισ. ευρώ», πρόσθεσε. Αξίζει να αναφερθεί πως για κάθε 1 ευρώ που χορηγείται από την ΕΑΤ στο ελληνικό ΑΕΠ εισέρχονται επιπλέον 2 ευρώ. O αντίκτυπος δε, από τα δάνεια που έχει χορηγήσει προσμετράται σε 238.α000 απασχολούμενους, 18.600 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση 6,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ.

«Θέλουμε τις 40.000 επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται να τις κάνουμε 100.000», τόνισε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Τσακίρης, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, 800.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα απασχολούν έως 10 άτομα, οι 150.000 εκ των οποίων είναι ανενεργές, με μέσο όρο 1,7 εργαζομένους.

«Η ΕΑΤ, στα τρία χρόνια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχει καταφέρει να χορηγήσει περισσότερα δάνεια από όσα είχαν δοθεί συνολικά στα πρώτα 16 χρόνια της λειτουργίας της (από την ίδρυσή της ως ΤΕΜΠΜΕ αρχικά και στη συνέχεια, με διάφορες μορφές). Ταυτόχρονα, κατάφερε να είναι η πρώτη στην ΕΕ που σχεδίασε και ενεργοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία κατά τη διάρκειας της πανδημικής κρίσης, στηρίζοντας χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας», ανέφερε με τη σειρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε ακόμη

Υποσχέσεις για φθηνή ενέργεια και επιχειρηματικά mega deals 

Θάλεια Αγούδημου: Στο σφυρί μεζονέτα της στη Βουλιαγμένη (pics)

Τα καλτσούνια του MBS, οι… ματιές της CVC, η (άντε πάλι) αύξηση της Attica και το… μαντήλι του Σωκράτη