Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τα «κόκκινα» δάνεια, ύψους μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ που είχε βγάλει προς πώληση η PQH.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, κατόπιν ανάλυσης των δύο προσφορών, οι οποίες υποβλήθηκαν αφενός, από το mega consortium των Bain, Fortress, Davidson Kempner, με διαχειρίστριες τις doValue και Cepal και αφετέρου, από την Ellington, έκρινε πως αυτές δεν ήταν ικανοποιητικές, με το τίμημα να είναι ο βασικός λόγος του… ναυαγίου. «Δώσαμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία – παρατάσεις, απαντήσεις σε τυχόν ερωτήσεις. Δυστυχώς, οι επενδυτές δεν τα κατάφεραν, μην πληρώντας κάποιες τυπικές προϋποθέσεις. Οι δεσμευτικές δεν ήταν και τόσο δεσμευτικές. Παράλληλα, κινούνταν στο χαμηλότερο εύρος του ορίου δίκαιης και εύλογης αποτίμησης του χαρτοφυλακίου, ήτοι τα 720 εκατ. ευρώ», σημειώνουν πηγές της PQH.

Σύμφωνα με τις ίδιες, το επίμαχο χαρτοφυλάκιο βγήκε προς πώληση τον περασμένο Νοέμβριο και «έτρεξε» για οκτώ μήνες άψογα, σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα. «Είχαμε εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Morgan Stanley έστειλε την ενημέρωση σε περίπου 30 επενδυτές, οι 13 υπέβαλαν δικαιολογητικά και μπήκαν στο VDR, ενώ υποβλήθηκαν τέσσερις μη δεσμευτικές από επτά επενδυτές», αναφέρουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν: «Από τον Φεβρουάριο, ωστόσο, επικρατούν πρωτοφανείς συνθήκες, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν τη συναλλαγή. Παγκοσμίως, άλλωστε, πολλές συναλλαγές ακυρώνονται ή δεν έχουν ενδιαφέρον λόγω του αυξημένου ρίσκου, την αύξηση του κόστους δανεισμού κ.ο.κ.».

Το χαρτοφυλάκιο παραμένει στην PQH, ο μηχανισμός της οποίας θα συνεχίσει τη διαχείρισή του, εξετάζοντας όλες τις στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της κατάτμησής του.

Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια του «Αριάδνη» έχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε  7,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η πλειονότητα, δηλαδή, 44.000, αξίας 3,7 δισ. ευρώ, αφορά σε οικιστικά. Όπως είναι γνωστό, το πωλητήριο αφορά σε 97.000 δάνεια και αφορούν σε 72.000  δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο αγοραστής θα είχε το δικαίωμα εξόφλησης του τιμήματος τμηματικά και συγκεκριμένα έως τρεις ετήσιες δόσεις, ενώ μέρος της συμφωνίας ήταν και η απασχόληση στο έργο συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων της PQH.

Διαβάστε ακόμη

H Ρωσία άνοιξε τις κάνουλες του Nord Stream 1 – Ροή «με το σταγονόμετρο»

Η ανατροπή της Αριάδνης, το ομόλογο της Capital, η επιστολή Πατέλη και το πακέτο της Attica 

Από το Κιλκίς στην κορυφή της Ευρώπης: Η ιστορία των μαθητών – επιχειρηματιών της Μicrogreens-Magicgreens (pics + vids)