Σε πλήρη ισχύ, παρά το ξέσπασμα της πανδημίας, παραμένουν τα προγράμματα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών, που είχαν ανακοινώσει πέρυσι οι τράπεζες.

«Τα επίμαχα προγράμματα σχεδιάστηκαν, προκειμένου να επικροτήσουν την κουλτούρα πληρωμών. Αυτό ακριβώς είναι, που τα καθιστά σήμερα, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, πιο αναγκαία από ποτέ», σχολιάζουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές, υπογραμμίζοντας πως, συνδυαστικά αφενός, με τις αναστολές πληρωμών και αφετέρου, με το πρόγραμμα – γέφυρα της κυβέρνησης, θα αποτελέσουν στήριγμα για όσους πλήττονται, αλλά προσπαθούν να κρατηθούν «ζωντανοί».

Πιο αναλυτικά, τον προσεχή Γενάρη θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των «πράσινων» δανειοληπτών (των οποίων η εκταμίευση του δανείου έγινε πριν από τουλάχιστον πέντε χρόνια και είναι ενήμεροι για το χρονικό αυτό διάστημα) της Εθνικής Τράπεζας, το ποσό, που αντιστοιχεί στην επιβράβευση 5% επί των καταβληθέντων τόκων για το 2020.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του τρέχοντος έτους η τράπεζα «μοίρασε» 1,5 εκατ. ευρώ σε 65.000 οφειλέτες, ως επιβράβευση για τη συνέπεια στην καταβολή των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων το τελευταίο τετράμηνο του 2019. Ειδικότερα, η ΕΤΕ προχώρησε στην απόδοση της επιβράβευσης 5% επί των καταβληθέντων τόκων για το χρονικό διάστημα 1η Σεπτεμβρίου 2019 – 31 Δεκεμβρίου 2019, με τα σχετικά ποσά να πιστώνονται στους συνδεδεμένους λογαριασμούς εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων των πελατών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ετήσια βάση το όφελος προσεγγίζει τα 4,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η ΕΤΕ προχώρησε και στην απόδοση των επιπλέον go4more πόντων για τις συναλλαγές των συγκεκριμένων δανειοληπτών στα καταστήματα Σκλαβενίτης και τα πρατήρια καυσίμων ΕΚΟ για το ίδιο χρονικό διάστημα, καθώς και για την εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεων του δανείου τους κατά το τελευταίο τρίμηνο 2019 (ένας πόντος ανά ένα ευρώ δόσης δανείου).

Αντίστοιχο πρόγραμμα είναι σε ισχύ ήδη από πέρυσι και από την Τράπεζα Πειραιώς, προβλέποντας:

  • Την επιστροφή χρηματικού ποσού, που ισοδυναμεί με μείωση επιτοκίου του στεγαστικού δανείου κατά 0,10%. Το ποσό αποδίδεται στον καταθετικό λογαριασμό των δικαιούχων απολογιστικά τον Ιανουάριο κάθε έτους και αφορά στην προηγούμενη χρονιά.
  • Την επιβράβευση με ένα yellow για κάθε ευρώ της μηνιαίας δόσης, το οποίο αποδίδεται σε μηνιαία βάση.
  • Την προσφορά προνομιακού επισκευαστικού δανείου με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς – Euribor ενός μηνός πλέον περιθωρίου 1,50% -, για την ανακαίνιση κατοικίας, καθώς τα περισσότερα δάνεια δόθηκαν περίπου πριν από 10 με 15 χρόνια.

Το επίμαχο πρόγραμμα αφορά σε όσους έλαβαν στεγαστικό δάνειο έως την 31/12/2014 και την τελευταία πενταετία δεν εμφανίζουν καθυστερήσεις στην πληρωμή των οφειλών από πιστωτικά προϊόντα οποιουδήποτε είδους, που έχουν λάβει από την τράπεζα.

Τέλος, η Eurobank δίνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στους «πράσινους» πελάτες της να παραλείψουν τη δόση Δεκεμβρίου του στεγαστικού τους δανείου κάθε χρόνο, μεταθέτοντας την αποπληρωμή στις επόμενες δόσεις, κατόπιν σχετικού αιτήματός τους στην τράπεζα. Την ίδια στιγμή, μπορούν να λάβουν έκπτωση έως 50% στο επιτόκιο αγορών της πιστωτικής τους κάρτας, εφόσον παραμένουν ενήμεροι στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η έκπτωση ισχύει, τόσο για υφιστάμενους, όσο και νέους κατόχους πιστωτικής κάρτας. Αξίζει να σημειωθεί πως δικαιούχοι για το πρόγραμμα επιβράβευσης είναι ενήμεροι, συνεπείς, δανειολήπτες, που έχουν στεγαστικό δάνειο για τουλάχιστον πέντε έτη.

Πρόγραμμα – γέφυρα: Προτεραιότητα στους συνεπείς

Προτεραιότητα στους δανειολήπτες, που, παρά τη 10ετή οικονομική κρίση, αλλά και την πρόσφατη πανδημία, παρέμειναν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προτίθενται να δώσουν τράπεζες και servicers, εκτιμώντας πως επτά στους 10 επιλέξιμους για την επιδότηση από το πρόγραμμα – γέφυρα θα είναι «πράσινοι».

«Πρέπει να δούμε τις αιτήσεις, αλλά πιθανότατα πάνω από τους μισούς δικαιούχους θα είναι ‘πράσινοι’, συμπεριλαμβανομένων και αυτών, που εξυπηρετούν μία ρύθμιση», σημειώνουν στο ΝΜ τραπεζικές πηγές και συνεχίζουν: «Δεν θα ασχοληθούμε με τα καταγγελμένα δάνεια. Τουλάχιστον όχι σε πρώτη φάση. Πρόθεσή μας είναι, άλλωστε, οι αδικημένοι της υπόθεσης». Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, οι όποιες διευκολύνσεις (ρυθμίσεις, που περιελάμβαναν γενναία «κουρέματα» ή διαγραφές οφειλών) αφορούσαν μέχρι πρότινος αποκλειστικά στους «κόκκινους» δανειολήπτες.