Η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μακρύ χρονικό διάστημα είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει, τόσο τους δανειολήπτες και δη, αυτούς, τα δάνεια των οποίων έχουν μεταβιβαστεί προς διαχείριση στους servicers, στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, όσο και τους επενδυτές. Αυτό ήταν το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξαν οι κ. κ. Γιώργος Κορμάς, αντιπρόεδρος του Resolute Group, Γιώργος Ελεκίδης, επικεφαλής της Bain Capital Special Situations και Γιώργος Μούντης, Managing Partner της Delfi Partners, κατά τη συμμετοχή τους στην Prodexpo 2023.

«Θα υπάρξει επιβάρυνση του στοκ των ‘κόκκινων’ δανείων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κορμάς, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος πλέον δεν βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά «στα ικανά χέρια των servicers». Πράγματι, όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου τα υπό διαχείριση δάνεια διαμορφώθηκαν σε 89 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένων δανείων, ύψους 69 δισ. ευρώ εκτός τραπεζικών ισολογισμών, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους στη χώρα). Στον αντίποδα, το προβληματικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών βαίνει διαρκώς μειούμενο, «αγγίζοντας» σήμερα περί τα οκτώ δισ. ευρώ! Ο μεγάλος όγκος των «κόκκινων» δανείων που έχουν φύγει από τις τράπεζες, αλλά παραμένουν στην πραγματική οικονομία ήταν, άλλωστε και ο λόγος που ανάγκασε την κυβέρνηση να σφίξει τα… λουριά στους servicers, απειλώντας με κυρώσεις, αλλά και ανάκληση άδειας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους νέους κανόνες δεοντολογίας (σ.σ. το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί τις αμέσως επόμενες ώρες σε διαβούλευση).

«Το 2016 ένας στους δύο δανειολήπτες ήταν στον Τειρεσία», υπενθύμισε από την πλευρά του, ο κ. Ελεκίδης, για να προσθέσει: «Ναι, δεν έχουμε δει ενδείξεις αθετήσεων λόγω επιτοκίων, γιατί αυτοί που έχουν παραμείνει στις τράπεζες είναι survivors, έχουν μείνει στο ‘πράσινο’ μετά από 10 χρόνια κρίσης. Οι υπόλοιποι που είναι στις τιτλοποιήσεις έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς οι όποιες ρυθμίσεις έγιναν με κυμαινόμενα επιτόκια, αν και οι εταιρείες διαχείρισης έχουν τα μέσα και την εξειδίκευση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Bain, το τελευταίο διάστημα δουλεύονται διάφορα σχήματα, προκειμένου να μπορέσουν να δανείσουν σε όσους δανειολήπτες χαρακτηρίζονται βιώσιμοι, προκειμένου να επιστρέψουν… καθαροί στο τραπεζικό σύστημα. Όσον αφορά στα επιτόκια και στην επίδραση σε δανειολήπτες και επενδυτές, ο ίδιος απάντησε: «Εάν τα επιτόκια διατηρηθούν για πολύ καιρό υψηλά είναι βέβαιο πως η κερδοφορία των εταιρειών θα πιεστεί, με αποτέλεσμα να μειώσουν τις επενδύσεις τους σε ακίνητα ή ίσως και σε χώρους που θέλουν να μισθώσουν. Ως προς το pricing, όταν δίναμε σαν επενδυτές 3,5% κόστος για δανεισμό πριν από 18 μήνες και τώρα δίνουμε 7% και 7,5% είναι λογικό ότι ένα μέρος θα πρέπει να μετακυληθεί στις τιμές αγοράς».

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην πρόσφατη συνεδρίασή της επί ελληνικού εδάφους αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα στο 4% τα επιτόκια, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι είναι πρόωρη η όποια συζήτηση για τυχόν μείωσή τους. Αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν πως τα τρέχοντα επίπεδα θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως το εξάμηνο του 2024.

Την άποψη πως τα επιτόκια δεν βρίσκονται πρώτα στη λίστα με τους λόγους ανησυχίας για τους επενδυτές εξέφρασε με τη σειρά του, ο κ. Μούντης. «Το τελευταίο διάστημα δουλεύουμε με οκτώ – εννέα επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν REOs, αρκετά από τα οποία έχουν ωριμάσει και είναι άμεσα μεταβιβάσιμα. Το πρώτο πράγμα που μας λένε οι επενδυτές δεν είναι για τα επιτόκια. Αυτά στις προτεραιότητές τους είναι στην τρίτη ή τέταρτη θέση. Το θέμα τους είναι το momentum. Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση των επιτοκίων θα φανεί το επόμενο εξάμηνο», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες: 9.100 το ελάχιστο αποδεκτό εισόδημα

Έρευνα: Η «ακτινογραφία» των «Airbnb» στη χώρα μας – Η επίδραση στην ελληνική οικονομία

Σήμα ανόδου των τιμών στο ρεύμα δίνει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ