«Ψηφιακή» συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κ. Martin Czurda, με θέμα το… μαχαίρι που συνεχίζουν να βάζουν οι τράπεζες στο δίκτυό τους παρά την υγειονομική κρίση.

Ειδικότερα, ο ισχυρός άνδρας του Ταμείου, ο οποίος στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου είδε τη θητεία του να παρατείνεται, έγινε αποδέκτης των ενστάσεων της ΟΤΟΕ, αναφορικά με τις πολιτικές συρρίκνωσης των τραπεζών σε καταστήματα, δραστηριότητες και προσωπικό, γεγονός που προκαλεί την αποδυνάμωση του ρόλου τους στην ανάπτυξη.

«Σε όρους αποτελεσματικότητας (δείκτης εξόδων/έσοδα), το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο 38,48% έναντι 54,6% το 2015. Τα αντίστοιχα μεγέθη (μέσοι όροι) για την Ευρωζώνη είναι 66,7% έναντι 59,3% το 2015. Είναι, με άλλα λόγια, σε πολύ καλύτερη θέση στη σχέση κόστους – εσόδων από τα περισσότερα τραπεζικά συστήματα της Ευρωζώνης», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, ζητώντας να πληροφορηθούν για τις θέσεις και τις προθέσεις του ΤΧΣ για τα ζητήματα αυτά.

Το Ταμείο, άλλωστε, συμμετέχει με ποσοστό 40,39% στην Εθνική Τράπεζα, 26,42% – το οποίο, όμως, θα γίνει 61,3% μετά την μετατροπή των CoCos σε μετοχές – στην Τράπεζα Πειραιώς, 10,96% στην Alpha Bank και 1,40% στην Eurobank (σ.σ. μετά την συγχώνευση με την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ).

«Πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην κερδοφορία και την ευθύνη των τραπεζών απέναντι στην κοινωνία», σχολίασε ο κ. Czurda, για να προσθέσει: «Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν την πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και του μικρού μεγέθους της αγοράς, στην οποία ανταγωνίζονται που λόγω και της κρίσης και του περιορισμού των εισοδημάτων αφήνουν μικρά περιθώρια επηρεασμού και διεύρυνσης του σκέλους των εσόδων τους. Γι’ αυτό παρεμβαίνουν κυρίως στο σκέλος περιορισμού του κόστους και των δαπανών τους».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΤΧΣ, ο τραπεζικός κλάδος υπάγεται σε αυστηρές ρυθμίσεις και όρους διαχείρισης κινδύνων από το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα, που τους δημιουργούν προβλήματα αποτελεσματικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Δεν μπορούν να παίξουν ευέλικτα και ικανοποιητικά τον ρόλο τους, ιδίως στη χρηματοδότηση startups και νέων δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό πολλές δραστηριότητές τους εξωτερικεύονται σε τρίτες επιχειρήσεις που εκτελούν τραπεζικές εργασίες. Σημαντικός αριθμός τραπεζοϋπαλλήλων έχει, μάλιστα, διοχετευθεί στις δραστηριότητες αυτές», εξήγησε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Το ΤΧΣ δεν είναι ένας ψυχρός μέτοχος των τραπεζών, έχει επίγνωση της κοινωνικής τους ευθύνης και ότι η κατάσταση είναι γενικότερα σοβαρή. Παρά τις επιμέρους διαφορές απόψεων, το ΤΧΣ, όπως και η ΟΤΟΕ, επιθυμεί ένα υγιές τραπεζικό σύστημα που να στηρίζει την απασχόληση και την οικονομία. Πρέπει, κατά συνέπεια, όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τις τράπεζες πιο αποδοτικές».

Όπως υπογράμμισε, το ΤΧΣ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τις νέες τεχνολογίες στον κλάδο, ώστε αυτές να περιορίσουν το κόστος χωρίς να πλήξουν την απασχόληση, διαβεβαιώνοντας την ΟΤΟΕ ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και ότι το ΤΧΣ επιθυμεί να εργαστεί μαζί της για την αντιμετώπιση της δυσκολότερης, σήμερα, πρόκλησης: να επανέλθουν οι τράπεζες σε υγιή κερδοφορία και να ξεκινήσει η διαδικασία ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: 

Το ασύλληπτο πλιάτσικο των Κουτσολιούτσων – Απάτη από το 2001 διαπιστώνει η PwC

emvolio.gov.gr: Σε λειτουργία η πλατφόρμα – Όλες οι απαντήσεις για τη διαδικασία του εμβολιασμού

Πότε ξεκινά η κατασκευή των Πύργων στο Ελληνικό – Αθανασίου: «Πυρετώδεις οι προετοιμασίες»