Τις μετοχές που απέκτησαν στις τράπεζες ως… αντιστάθμισμα στα πακέτα διάσωσής τους, τα οποία ενέκριναν σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, διαθέτουν προς πώληση οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δρομολογώντας deals με επενδυτές, οι οποίοι – με το κατάλληλο τίμημα – είτε θα ενισχύσουν την παρουσία τους είτε θα εισέλθουν για πρώτη φορά στην επίμαχη αγορά.

Στην Ελλάδα, μετά τη Eurobank, η οποία ήταν και η πρώτη που έφυγε από τον έλεγχο του Δημοσίου, επαναγοράζοντας το 1,4% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), έναντι ποσού 100 εκατ. ευρώ, τη «σκυτάλη» λαμβάνουν Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

Πιο αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό χθες, Δευτέρα, ο ιταλικός Όμιλος UniCredit υπέβαλε πρόταση για την απόκτηση του 9% της Alpha Bank έναντι 282 εκατ. ευρώ, με το ΤΧΣ να εκκινεί ανταγωνιστική διαδικασία, η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου. Όπως έγραψε το newmoney, σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον από τρίτο επενδυτή, η UniCredit διατηρεί το δικαίωμα να συμμετάσχει στη διαδικασία, ανεβάζοντας το τίμημα. Ακόμη, ωστόσο, και εάν δεν υπάρξει κατακύρωση σε αυτήν, έχει δεσμευτεί να αγοράσει ποσοστό τουλάχιστον 5% στην Alpha Bank σε διάστημα 24 μηνών. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει έτερος ενδιαφερόμενος, τότε το ΤΧΣ θα προχωρήσει στην εξέταση της πρότασης της UniCredit – και ενδεχομένως να ζητήσει διόρθωση της τιμής, δεδομένου ότι ήδη η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται σε υψηλότερα ποσοστά.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, η διαδικασία της αποεπένδυσης δρομολογείται παράλληλα με αυτή της Alpha Bank, με τη διάθεση του 20% – από το συνολικά 40% που κατέχει το Ταμείο – να γίνεται μέσω βιβλίου προσφορών. Αυτό εκτιμάται πως θα ανοίξει μετά τη δημοσίευση, την προσεχή Τρίτη, των αποτελεσμάτων 9μηνού του 2023, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι ήδη αυξημένο.

Τέλος, το ΤΧΣ, μετά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2012 – 2015, αλλά και τις αυξήσεις κεφαλαίου που ακολούθησαν, συνεχίζει να ελέγχει το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ μετά και την τελευταία ΑΜΚ κατέχει και πάνω από 70% της Attica Bank.

Η αποεπένδυση από την πρώτη τοποθετείται εντός του 2024, ενώ αυτή της Τράπεζας Αττικής θα καθυστερήσει περαιτέρω. Όπως, άλλωστε, επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή της η διευθύνουσα σύμβουλος, κυρία Ελένη Βρεττού, «το Ταμείο θα παραμείνει εκ των βασικών μετόχων της νέας τράπεζας και μετά τη νέα ΑΜΚ, αλλά με ποσοστό πολύ μικρότερο του 72% που κατέχει σήμερα, με βασικό ζητούμενο και εκ του νόμου του να λάβει πίσω το σύνολο της επένδυσής του στην Attica Bank χωρίς καμία ζημία».

Στην Ιταλία, σύμφωνα με άρθρο της «The Asset», η κυβέρνηση δρομολογεί τη μεταφορά του 64% που κατέχει στη Banca Monte dei Paschi di Siena, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, η οποία διασώθηκε πριν από μία εξαετία με ένα κρατικό πακέτο, ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Οι UBS, Jefferies και Clifford Chance έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τις σχετικές διαδικασίες, με σκοπό η ιδιωτικοποίηση να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2024. Αξίζει να αναφερθεί πως το 2021 η ιταλική κυβέρνηση απέτυχε να κλείσει deal για την τράπεζα με την UniCredit.

Στην Ολλανδία, την ίδια ημέρα που το ΤΧΣ ολοκλήρωνε τη συμφωνία επαναγοράς με τη Eurobank, οι αρχές της χώρας πετύχαιναν να ρίξουν κάτω από 50% το ποσοστό που κατείχαν στην ABN AMRO. Πιο αναλυτικά, η Citigroup πούλησε σχεδόν 59 εκατομμύρια μετοχές έναντι 842 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, το ποσοστό του ολλανδικού Δημοσίου στην τράπεζα έπεσε από το 56,3% στο 49,5%

Η κυβέρνηση του Βελγίου πούλησε τον περασμένο Μάρτιο το 2,7% στη BNB Paribas μέσω book building, μειώνοντας το ποσοστό της στο 5,3%, ενώ οι ιρλανδικές αρχές περιόρισαν στο 46,9% το ποσοστό που κατείχαν στην Allied Irish Banks, με διαδικασία, επίσης, βιβλίου προσφορών, οι οποίες ξεπέρασαν τα 480,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στη Βρετανία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κατέχει το 38,69% του Nat West Group που έλαβε «ένεση» ρευστότητας, ύψους 45,5 δισ. λιρών, το οποίο, ωστόσο, προτίθεται να διαθέσει στην αγορά το αργότερο έως το 2026.

Διαβάστε ακόμα

Πλειστηριασμοί: Το εμπορικό ακίνητο-«φιλέτο» στην Κηφισιά και ο πήχης των €3,7 εκατ.

Η (διαχρονική) μανία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κανάλια, τα funds κυνηγάνε (και) το Δημόσιο, τα «μαϊμού» στελέχη και η μυστήρια υπόθεση της Crown Hellas

Πώς θα πάρετε αμοιβή 100 – 3.000 ευρώ με την ανανεωμένη εφαρμογή e-appodixi

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ