Τράπεζες

Τράπεζα Πειραιώς: Μεταξύ €1 και €1,15 το εύρος διάθεσης ανά μετοχή – Τι αποφάσισε το ΔΣ

  • newsroom


Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης - Τα ποσοστά του private placement και της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα - Τι θα ισχύσει για τους Έλληνες μετόχους

Την έκδοση 1,2 δισ. μετοχών αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς στη σημερινή συνεδρίαση για την έγκριση των όρων της σχεδιαζόμενης Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Συγκεκριμένα, το ΔΣ αποφάσισε το εύρος διάθεσης των νέων μετοχών να διαμορφωθεί μεταξύ του 1 έως 1,15 ευρώ ενώ το συνολικό ύψος της έκδοσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 1,2 και 1,38 δισ. ευρώ. Το P/B στο 1 ευρώ διαμορφώνεται στο 0,26 και στο 1,15 ευρώ στο 0,29.

Το 85% της έκδοσης θα διατεθεί με private placement και το 15% με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα. Οι παλαιοί μέτοχοι θα μπορούν να εγγράφονται στην Δημόσια Προσφορά με το ίδιο εύρος τιμών.  Χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιθηθεί το πιθανότερο είναι η διαδικασία της αύξησης να ξεκινήσει την Τετάρτη 21 Απριλίου. Πηγές από την Τράπεζα ανεφεραν ότι παλαιοί μέτοχοι θα θεωρούνται οι εγεγγραμμένοι στο μετοχολόγιο έως και τις 19 Απριλίου. Το βιβλίο για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα μείνει ανοικτό ως τις 23 Απριλίου.

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά και η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ΧΑ, ύστερα από την προσωρινή αναστολή από τις 14 Απριλίου, λόγω του reverse split. H νέα ονομαστική αξία είναι 1 ευρώ ανά μετοχή από 6 ευρώ πριν. Το νέο σύνολο των μετοχών της Πειραιώς που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. θα ανέρχεται σε 50.367.223 κοινές ονομαστικές, από 831.059.164 μετοχές.

Όπως είχε τονίσει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η ΑΜΚ θα γίνει ως εξής:

Με «Διεθνή Προσφορά»: μια διαδικασία με ιδιωτική τοποθέτηση (private placement) προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό, μέσωβιβλίουπροσφορών, η οποία δεν θα συνιστά δημόσια προσφορά και

Με την «Ελληνική Προσφορά»: Μια διαδικασία με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

«Η Συνδυασμένη Προσφορά θα διενεργηθεί ταυτόχρονα και στα δύο σκέλη της Ελληνικής και Διεθνούς Προσφοράς, τις οποίες σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες ενώ θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου 2021, μετά και τις απαραίτητες εγκρίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Η διοίκηση της Εταιρείας προτίθεται να προτείνει στα αρμόδια εταιρικά όργανα την υιοθέτηση συστήματος προνομιακής κατανομής νέων μετοχών, μέσω του οποίου οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα εγγράφονται στην αύξηση μέσω της Ελληνικής Προσφοράς θα έχουν προτιμησιακή μεταχείριση».

Πιο αναλυτικά, η σχετική δυνατότητα εξετάζεται από νομικής και τεχνικής πλευράς και αναμένεται να κινηθεί πάνω στις εξής γενικές γραμμές:

Δικαίωμα προνομιακής κατανομής θα έχουν οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της Εταιρείας κατά την ημερομηνία που θα ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Η προνομιακή κατανομή θα εκτείνεται τόσο στους ιδιώτες, μη ειδικούς επενδυτές, όσο και στους ειδικούςεπενδυτές (υφιστάμενους μετόχους) που θα συμμετάσχουν στην Ελληνική Προσφορά και αναμένεται να καλύπτει την αναλογία συμμετοχής του καθενός στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας.

Εάν η εγγραφή υφιστάμενου μετόχου υπερβαίνει την αναλογία συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας κατά τα ανωτέρω (υπερεγγραφή), τότε θα ικανοποιείται κατά προτεραιότητα μόνο το τμήμα που αντιστοιχεί στην prorata συμμετοχή του. Μετά την ολοκλήρωση της προνομιακήςκατανομής, το μέρος της υπερεγγραφής που δεν ικανοποιήθηκε θα αθροίζεταιμαζί με όλες τις λοιπές εγγραφές (παλαιοί και νέοιεγγραφόμενοιμέτοχοι) και θα ικανοποιείται αναλογικά, εφ’ όσον υπάρχουν ακόμη μετοχές προς διάθεση.

Διαβάστε ακόμα:

Lockdown: Ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν από 19 Απριλίου – «Όχι» στο άνοιγμα mall, φροντιστηρίων

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές σε δόσεις, αποδείξεις, ενοίκια, τεκμήρια (vid)

Η Marks & Spencer μηνύει την Aldi για ένα… κέικ

Απόρρητο Απόρρητο