Με μεγάλη επιτυχία για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά κυρίως για τις τράπεζες, ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη, το διήμερο επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε στο Λονδίνο η Morgan Stanley, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον… αέρα που τους έδωσαν αφενός, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια και αφετέρου, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 9μήνου του 2023 που συνοδεύτηκαν από τις επιτυχείς κινήσεις αποεπένδυσης του Δημοσίου, οι CEOs των Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας, κ. κ. Βασίλης Ψάλτης, Φωκίων Καραβίας, Χρήστος Μεγάλου και Παύλος Μυλωνάς, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε μερικά από τα μεγαλύτερα «επενδυτικά σπίτια» τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν αφήσει οριστικά πίσω τους τα όποια «σύννεφα» του παρελθόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, το ενδιαφέρον των επενδυτών, τόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, όσο και στο πάνελ που ακολούθησε, επικεντρώθηκε στα εξής θέματα:

1) Τα επιτόκια: Τα έσοδα των τραπεζών εξακολουθούν να επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια, με τους επενδυτές πλέον να εστιάζουν στο πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα ερώτημα που τέθηκε κατά κόρον στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις με τους διεθνείς αναλυτές, με τις διοικήσεις να την τοποθετούν χρονικά περί τα μέσα του 2024. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν το 9μηνο του 2023 επιτοκιακά έσοδα, ύψους 6 δισ. ευρώ (1,64 δισ. ευρώ για Εθνική Τράπεζα, 1,6 δισ. ευρώ για Eurobank, 1,46 δισ. ευρώ για Τράπεζα Πειραιώς και 1,34 δισ. ευρώ για Alpha Bank), με το… ράλι, ωστόσο, να φτάνει στην κορύφωσή του, καθώς από τη μία, σταθεροποιούνται τα επιτόκια της ΕΚΤ και από την άλλη, αυξάνεται το κόστος των καταθέσεων λόγω στροφής των καταθετών στις προθεσμιακές. Οι ελληνικές τράπεζες, πάντως, σύμφωνα με την DBRS, κατέλαβαν το α’ εξάμηνο του 2023 την πρώτη θέση όσον αφορά στα επιτοκιακά περιθώρια.

2) Την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου: Την άποψη πως οι ελληνικές τράπεζες θα πιάσουν τους στόχους της πιστωτικής επέκτασης, λαμβάνοντας ώθηση πρωτίστως από τα επιχειρηματικά δάνεια, μιας και οι ρυθμοί παραγωγής νέων στεγαστικών εξακολουθούν να υπολείπονται των αποπληρωμών, εξέφρασαν οι τέσσερις CEOs. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστο Μεγάλου δε, κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2023 οι συστημικές τράπεζες διέθεσαν περίπου 25 δισ. ευρώ για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά οι αποπληρωμές ξεπέρασαν τα 24 δισ. ευρώ, αφήνοντας στην αγορά μόνο μία μικρή καθαρή πιστωτική επέκταση, ενώ τα υψηλά επιτόκια έχουν αντίκτυπο στη ζήτηση στεγαστικών δανείων.

3) Τα «κόκκινα» δάνεια: Έμφαση στις καλές επιδόσεις που καταγράφουν στο ζήτημα της μείωσης των προβληματικών δανείων έδωσαν οι τραπεζίτες, υπενθυμίζοντας πως ο εγχώριος κλάδος βρίσκεται κοντά στο να προσεγγίσει τον δείκτη NPE της Ευρώπης. Σημειώνεται πως το στοκ των τεσσάρων Ομίλων διαμορφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 7,9 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 2,1 δισ. ευρώ για τη Eurobank, δύο δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και 2,7 δισ. ευρώ για την Alpha Bank), με δύο εξ αυτών να έχουν ήδη επιτύχει δείκτη NPE κάτω του 5%. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες δε, εάν ο SSM δώσει το «πράσινο φως», τότε οι τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν «κόκκινα» ανοίγματα, τα οποία έχουν θεραπευθεί (σ.σ. σήμερα η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο για NPEs που είναι Stage 1).

4) Τα πλεονάζοντα κεφάλαια. Ερωτήματα, αναφορικά με το που σκοπεύουν να διαθέσουν την υπερβάλλουσα ρευστότητά τους, δέχθηκαν οι τέσσερις τραπεζίτες, με τους επενδυτές να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο της διανομής μερίσματος ή/και της επαναγοράς μετοχών. Σύμφωνα με τον CEO της Alpha Bank, κ. Βασίλη Ψάλτη, η τράπεζα – κατόπιν της σχετικής έγκρισης από τον επόπτη – σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος το 2024, από τα κέρδη του 2023, ύψους 30 μονάδων βάσης, ενώ στο 10% τοποθετεί τον επίμαχο στόχο η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Η Eurobank από την πλευρά της, μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς μετοχών 1,4% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προτίθεται να προβεί στη διανομή μερίσματος τουλάχιστον 25% το επόμενο έτος από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, ενώ ο σχεδιασμός της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει μέρισμα σε ποσοστό που ξεκινά από 30% και ενδεχομένως επαναγορά μετοχών.

5) Προμήθειες: Πεπεισμένοι πως οι προοπτικές στο «μέτωπο» των προμηθειών είναι μεγάλες εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των Ομίλων, αναμένοντας αύξηση των εσόδων το προσεχές διάστημα. Ειδικά η Alpha Bank, μετά το deal με τη UniCredit, θα ενισχύσει σημαντικά τις επιδόσεις της προς αυτή την κατεύθυνση. Πέρα από τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο τραπεζών στη Ρουμανία, άλλωστε, η συμφωνία προβλέπει, επίσης, τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πελάτες στην Ελλάδα. Η εν λόγω συνεργασία θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την ποικιλία προϊόντων της UniCredit στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, ενώ λειτουργεί ως καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων της AlphaLife και τη διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων προς τους πελάτες της Alpha Bank. Υπενθυμίζεται πως στο 9μηνο του 2023 τα έσοδα από προμήθειες «άγγιξαν» το 1,4 δισ. ευρώ (403 εκατ. ευρώ για Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, 293,5 εκατ. ευρώ για Alpha Bank και 273 εκατ. ευρώ για Εθνική Τράπεζα).

Διαβάστε ακόμη

«Κέρδισε πόντους» στο Λονδίνο η ελληνική αγορά – Ο απόηχος του Greek Investment Conference (tweet + pic)

ΤτΕ: Αύξηση 83% στις καταγγελίες για τους servicers – «Καμπάνα» €250.000 σε τρεις εταιρείες

Στα «κάγκελα» οι ξενοδόχοι για το τέλος ανθεκτικότητας και τα «Αirbnb» (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ