Σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση, τόσο με παλαιότερες, όσο και με τρέχουσες εκδόσεις διαφορετικών τραπεζών, προκύπτουν από τα κουπόνια των ομολόγων που εκδίδουν οι εγχώριοι συστημικοί Όμιλοι, προκειμένου να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).

Προς επίρρωση, σε διάστημα 10 ημερών δύο τράπεζες – η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank – βγήκαν στις αγορές με δύο ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated Tier 2). Στην πρώτη περίπτωση, συγκεντρώθηκαν κεφάλαια άνω του 1,6 δισ. ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς να αντλεί τελικά 500 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο επιτόκιο της έκδοσης, αυτό διαμορφώθηκε στο 7,375% την ώρα που οι αρχικές σκέψεις για την τιμολόγηση του τίτλου το έθεταν στην περιοχή του 7,75%.

Στη δεύτερη περίπτωση, η συνολική ζήτηση για το ομόλογο της Eurobank έφτασε το 1,8 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα να μειωθεί η απόδοση κατά 0,50% – από 6,875% που ήταν η αρχική προσφορά σε 6,375% – ενώ το ετήσιο τοκομερίδιο διαμορφώθηκε στο 6,25%.

«Το rating by Moody’s της Eurobank είναι ‘Baa3’ και της Τράπεζας Πειραιώς ‘Ba1’, ενώ το ομόλογο της δεύτερης αξιολογήθηκε ως B1. Οπότε ήδη υπάρχει κάποια απόκλιση αξιολόγησης, πιστωτικών δεικτών και χρηματιστηριακής αποτίμησης που δεν μπορεί να μην αντανακλάται και στην αποτίμηση των ομολόγων», τονίζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, για να προσθέσουν: «Επίσης, όπως έδειξε το παράδειγμα και της Εθνικής Τράπεζας, η κατοχή υψηλού μεριδίου από το κράτος τείνει να συνεπάγεται ένα μεγαλύτερο risk ή liquidity premium στην αποτίμηση κυρίως των μετοχών, αλλά και άλλων χρεογράφων».

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο (σ.σ. πριν, δηλαδή, πραγματοποιηθεί το πρώτο μέρος της αποεπένδυσης του Δημοσίου, μειώνοντας το ποσοστό του από περίπου 40% σε σχεδόν 18%), η ΕΤΕ είχε προχωρήσει σε μία έκδοση Tier 2, με το επιτόκιο να «κλείνει» στο 8% έναντι αρχικού guidance 8,375%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,4 δισ. ευρώ, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ. Η Eurobank ήταν η πρώτη που… αφαίρεσε το Δημόσιο από το μετοχικό της κεφάλαιο, επαναγοράζοντας η ίδια το 1,4% που αυτό κατείχε, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου δρομολογείται και η «έξοδος» από την Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία το Δημόσιο κατέχει ποσοστό 27%. «Η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έχουν θέσει σε τροχιά το μηχανισμό της σύγκλισης», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πως ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) (σ.σ. πιθανότατα το β’ εξάμηνο του 2024) θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη μείωση των επιτοκίων των εκδόσεων.

Άλλοι παράγοντες

Πέραν των ανωτέρω, πάντως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι ενδέχεται να διατηρήσουν τις αποκλίσεις στις αποτιμήσεις, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Όπως αναφέρουν στο newmoney οικονομικοί αναλυτές, οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται αφενός, με τους συγκριτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, τις προοπτικές κερδοφορίας, αλλά και τον τρόπο διάθεσης του μεριδίου του Δημοσίου.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση της Τράπεζα Πειραιώς συζητούνται δύο εκδοχές: η μία έχει να κάνει με τη διάθεση όλου του ποσοστού (27%), το οποίο, όπως, άλλωστε, προέκυψε και από τα πρόσφατα roadshows που διοργάνωσαν UBS και Goldman Sachs στο Λονδίνο, μπορεί να απορροφηθεί από τους επενδυτές και η άλλη με τη διάθεση ενός ποσοστού πέριξ του 17%, έτσι ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει ένα 10%, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε δεύτερο χρόνο και σίγουρα έως το τέλος του 2025, οπότε και λήγει ο βίος του ΤΧΣ. Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική που θα ακολουθηθεί είναι αυτή του book building, όπως, δηλαδή, έγινε και στην ΕΤΕ.

Διαβάστε ακόμη:

DBRS Morningstar: Πρώτη στη μείωση NPLs η Ελλάδα το 2023 – Οι προοπτικές για το 2024 (γραφήματα)

Χατζηδάκης – Ζαχαράκη: Αυξάνεται αναδρομικά στα 2.400 ευρώ το επίδομα γέννησης (vid)

Τι ακούσαμε στο Νταβός: Οι κορυφαίες ατάκες του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ