Ικανοποίηση για τη νέα 3ετή σύμβαση που συμφωνήθηκε με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και αναμένεται να υπογραφεί την προσεχή Δευτέρα, εκφράζουν οι τράπεζες, υπενθυμίζοντας τη χρονική συγκυρία, μέσα στην οποία διεξήχθησαν οι σχετικές συνομιλίες.

«Με πληθωρισμό 10% αυτές οι αυξήσεις 5,5% σε μία τριετία έρχονται να απομειώσουν κομμάτι του υψηλού κόστους που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά», σχολιάζει στο newmoney υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Σημειώνεται πως η Eurostat ανακοίνωσε πως τον Μάρτιο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός «άγγιξε» το 8%, ακολουθώντας την ανοδική πορεία που ξεκίνησε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο (4,4%, για να εκτιναχθεί στο 5,5% τον Γενάρη και στο 6,3% τον Φλεβάρη).

«Είναι μία σύμβαση που βοηθάει να υπάρχουν μισθολογικές αυξήσεις, αλλά με τους ρυθμούς, τους οποίους θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν. Μόνον ο τραπεζικός κλάδος – και οι ναυτιλιακοί πράκτορες που, όμως, η σχετική σύμβαση δεν είναι σε ισχύ – θα έχει κατώτατο μισθό πάνω από 1.000 ευρώ. Αυτό δίνει μία ένδειξη για όλους τους κλάδους», τονίζουν πηγές με συμμετοχή στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι η νέα σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων προβλέπει μισθολογικές αυξήσεις 5,50% – από 2,75% στην προηγούμενη) σε τρεις δόσεις μέχρι την 1.12.2024 και συγκεκριμένα 2% από 1/10/2022, 1% την 1/12/2023 και 2,50% την 1/12/2024. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο εισαγωγικός μισθός στις τράπεζες να διαμορφώνεται πλέον στα 1.020 ευρώ από 966 ευρώ σήμερα.

«Η ΟΤΟΕ είχε τις διεκδικήσεις της, εμείς τις δικές μας απόψεις και η απόφαση ελήφθη με γνώμονα τη λειτουργικότητα, αλλά και τη βιωσιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευτήκαμε όλο το πλαίσιο της τηλεργασίας. Είναι η πρώτη κλαδική σύμβαση, μετά την δημοσίευση το καλοκαίρι του 2021 του σχετικού Νόμου, που αντιμετωπίζει το θέμα της τηλεργασίας θεσμικά και συμπληρώνει ζητήματα που έχουν μείνει ανοιχτά».

Επισήμως, λοιπόν, οι τράπεζες λένε ότι είναι εργοδότες που επιθυμούν να έχουν τηλεργασία πέρα από τα πλαίσια της πανδημίας. Αυτό, βέβαια, συνδέεται και με τον εκσυγχρονισμό των τραπεζών. Η τηλεργασία θα είναι μεικτή. Ο εργαζόμενος θα έχει υποχρέωση να έρχεται και με φυσική παρουσία, ενώ κάποιες ημέρες του μήνα, οι οποίες μπορεί να είναι και πολλές, να δουλεύει εξ αποστάσεως. Αυτό θα ισχύσει για τις υπηρεσίες, στις οποίες γίνεται η εργασία με το συγκεκριμένο τρόπο. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να εφαρμοστεί σε υπηρεσίες που έχουν απευθείας επαφή με τον πελάτη. Το 50% στις κεντρικές υπηρεσίες μπορεί κάλλιστα να δουλεύει με τηλεργασία», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «Παράλληλα, δώσαμε κάποια ωφελήματα που έχουν να κάνουν με τα θέματα της οικογένειας και τη δημιουργία αυτής. Έχουμε, δηλαδή, αυξήσει το πλαίσιο αδειών μας σε περίπτωση νοσηλείας παιδιών και συζύγου, ενώ παρεμβαίνουμε και στο θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης».

Προς επίρρωση, στη νέα σύμβαση παρέχεται κάλυψη των γυναικών που προχωρούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (1.000 ευρώ, πλέον του ποσού που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ, για έως τέσσερις προσπάθειες), ενώ οι τράπεζες έχουν δεχθεί να χορηγούν άδεια μίας εβδομάδας στον εργαζόμενο εφόσον μέλος της οικογένειάς του ασθενεί και νοσηλεύεται (κατόπιν αποδεικτικών). Τέλος, προβλέπεται ενίσχυση της ρήτρας απασχόλησης, η οποία βελτιώθηκε με την προσθήκη για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που αποκλείουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.

Πόσα άτομα αποχώρησαν από τις «4» τον τελευταίο χρόνο

Εθνική Τράπεζα: Περί τα 7.400 άτομα εργάζονταν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, εκ των οποίων οι 7.100 σε επίπεδο τράπεζας, με το προσωπικό να καταγράφει μείωση κατά 400 άτομα σε ετήσια βάση, ενώ κατέβασαν… ρολά 28 καταστήματα (από 366 το 2020 σε 338 στα τέλη του 2021).

Στο πλαίσιο αυτό, οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση, σε 719 εκατ. ευρώ το 2021, αντικατοπτρίζοντας την εντυπωσιακή μείωση των δαπανών προσωπικού (-12,1% σε ετήσια βάση), η οποία απορρόφησε την αύξηση των αποσβέσεων, ως αποτέλεσμα των στρατηγικών επενδύσεων της τράπεζας στον τομέα της πληροφορικής. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης κόστους προς οργανικά έσοδα σημείωσε βελτίωση και διαμορφώθηκε σε 50,8% το 2021 σε σύγκριση με 56,8% το 2020.

Τράπεζα Πειραιώς: Τους 9.270 εργαζόμενους «άγγιζε» στα τέλη του 2021 το προσωπικό του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, εκ των οποίων οι 8.904 απασχολούνταν στην Ελλάδα. Ο αριθμός των εργαζομένων στην Ελλάδα κατά το 2021 μειώθηκε κατά 1.104, κυρίως λόγω του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης για στοχευμένες ομάδες εργαζομένων σε κεντρικές μονάδες και καταστήματα, βάσει του οποίου αποχώρησαν 899 εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του έτους.

Το κόστος αναδιάρθρωσης προσωπικού που καταχωρήθηκε στα αποτελέσματα χρήσης του 2021 ανήλθε σε 25 εκατ. ευρώ. Έτσι, τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 902 εκατ. ευρώ, -4% ετησίως. Αντίστοιχα, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν 10% ετησίως, στα 380 εκατ. ευρώ.

Eurobank: 

Περί τους 6.660 υπαλλήλους μετρούσε στα τέλη του 2021 η Eurobank, έχοντας καταφέρει να μειώσει το προσωπικό της κατά 104 άτομα σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο Ομίλου, πάντως, η τράπεζα φέρεται να έχει αυξήσει το προσωπικό κατά περίπου 434 άτομα (από 11.501 το 2020 σε 11.935 στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου).

Όσον αφορά στα καταστήματα, η τράπεζα διατήρησε τον ίδιο αριθμό του 2020, ήτοι 299. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν, οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8%, στα 876 εκατ. ευρώ, με το δείκτη κόστους – εσόδων, ωστόσο, να παραμένει σταθερά κάτω του 50%, στο 46%.

Alpha Bank: Πάνω από 1.500 άτομα αποχώρησαν από την Alpha Bank τον τελευταίο χρόνο (από 7.503 στα τέλη του 2020 σε 5.925 τον Δεκέμβριο του 2021), με την τράπεζα να έχει αναστείλει το ίδιο διάστημα την λειτουργία 23 καταστημάτων (από 336 τον Δεκέμβριο του 2020 σε 313 τον ίδιο μήνα πέρυσι).

Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση, λόγω της μείωσης των δαπανών προσωπικού, ενώ η τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει εξοικονόμηση κόστους, ύψους 132 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό αναμένεται να λογιστικοποιηθεί εντός του 2022.

Διαβάστε ακόμα:

ΔΝΤ για Ελλάδα: Εύσημα για την ανάπτυξη αλλά βάζει «μπλόκο» σε μειώσεις φόρων και παροχών

Πώς Ελλάδα και ΗΠΑ νομοθετούν για τη διάσωση των ναυπηγείων της Ελευσίνας από την ΟΝΕΧ

Το πρωταπριλιάτικο deadline του Πούτιν μπορεί να φέρει… καύσιμα με το δελτίο για τους Ευρωπαίους