search icon

Τράπεζες

Τράπεζες: Τι προβλέπει ο σχεδιασμός των «4» για τη διαχείριση των ακινήτων τους

Πώς εκτιμούν τραπεζικά στελέχη ότι θα κινηθεί η εγχώρια κτηματαγορά στη «σκιά» του πολέμου και του υψηλού πληθωρισμού – Με ποιον τρόπο προτίθενται να αξιοποιήσουν το στοκ των ακινήτων τους

Σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων που έχουν – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο – περιέλθει στην κατοχή τους έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούν οι τράπεζες, «εκμεταλλευόμενες» και τις εκτιμήσεις που θέλουν την εγχώρια κτηματαγορά να συνεχίζει την ανοδική της πορεία κόντρα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος, αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός.

Πιο αναλυτικά, στο νέο business plan της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπεται ένα νέο πλάνο διαχείρισης, αξιοποιώντας τις τάσεις της αγοράς και την εσωτερική τεχνογνωσία. Πιο αναλυτικά, εκτιμώντας πως οι τιμές των οικιστικών ακινήτων θα αυξηθούν κατά 6% στην τετραετία από 7,1% πέρυσι και των υπόλοιπων ακινήτων κατά 4% και 5% αντίστοιχα το 2022 και το διάστημα 2023 – 2025 από 2,4% το 2021 η τράπεζα σχεδιάζει να:

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα υπολογίζει να αυξήσει τα έσοδα από ενοίκια και γενικότερα, το περιθώριο κέρδους από το real estate κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025. Συνολικά, πάντως, η αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων θα μειωθεί από 3,2 δισ. ευρώ στα 2,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Η Alpha Bank από την πλευρά της, «τρέχει» το project Skyline, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022. Βάσει αυτού, τα ακίνητα του επίμαχου χαρτοφυλακίου (περιλαμβανομένων και αυτών της Alpha Αστικά Ακίνητα) θα μεταβιβαστούν σε μη εισηγμένη εταιρεία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της κοινοπραξίας μεταξύ επενδυτή και Alpha Bank. Την ίδια στιγμή, ο μετασχηματισμός της ΑΑΑ σε εταιρία αποκλειστικού σκοπού παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων θα οδηγήσει σε ανάπτυξη εργασιών, καθώς πλέον αυτή θα καλύπτει το σύνολο των εταιρειών του Ομίλου της Alpha Bank, ενώ θα παρέχει και ολοκληρωμένες υπηρεσίες προς τρίτους. Αξίζει να αναφερθεί πως η τράπεζα σε πρόσφατη ανάλυσή της για τις συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία στον τομέα των κατασκευών και την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα εκτίμησε πως αυτές αναμένονται μέσω:

Σε περίπτωση παρατεταμένης πληθωριστικής πίεσης, μέσω της στροφής των επενδυτών από τις κινητές αξίες στα ακίνητα, προκειμένου να προστατευτούν από τον φόβο ενός ισχυρού πληθωρισμού.

«Οι τρεις ανωτέρω παράγοντες μπορεί να επιβραδύνουν, αλλά δύσκολα θα ανακόψουν την ανοδική πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ δρουν μάλλον αυξητικά επί των τιμών των ακινήτων», υπογράμμιζε.

Όσον αφορά στη Eurobank, αυτή έχει δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο 6.000 ακινήτων, αξίας 2,5 δισ. ευρώ, με αποδόσεις άνω του 7% τον χρόνο. Πιο αναλυτικά, το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 191 ακίνητα, εκ των οποίων τα 48 είναι γραφεία, 60 εμπορικά ακίνητα, 43 supermarkets και μεγάλοι εμπορικοί χώροι, έξι logistics, 18 ειδικών χρήσεων και 18 μεικτής χρήσης. Η λογιστική αξία τους φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 32% αντιστοιχεί στην αξία χώρων γραφείων, το 31% supermarket και το 15% στα μεικτής χρήσης ακίνητα, ενώ τα ετήσια έσοδα «αγγίζουν» τα 92 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσει της τράπεζας, η εγχώρια κτηματαγορά θα κινηθεί ως εξής:

Τέλος, τη λύση της ομαδοποίησης των περίπου 5.000 ακινήτων ιδιοκτησίας της φέρεται πως προκρίνει η Εθνική Τράπεζα, προσδοκώντας από την πώλησή τους έσοδα, ύψους πάνω από μισό δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η αρχή έγινε με ένα μικρό χαρτοφυλάκιο κυρίως από ακίνητα που είχαν ανακτηθεί από πλειστηριασμούς, αξίας 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα προχωρά και σε πλειστηριασμούς μέσω της δικής της πλατφόρμας realestateonline. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της ΕΤΕ, οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου το 2021 ανήλθαν σε 393 ακίνητα, αξίας περίπου 124 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 338 ακίνητα, αξίας 52 εκατ ευρώ, διατέθηκαν μέσω της διαδικτυακής πύλης της τράπεζας.

Διαβάστε ακόμα:

«Μαύρισαν» οι προοπτικές στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση έως 5,5% στα blue chips, απώλειες 3% στις τράπεζες

ΕΕ: Οι εταιρείες που πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια παραβιάζουν τις κυρώσεις

Το πρώτο χρηματιστηριακό προϊόν που συνδυάζει Bitcoin και… χρυσό είναι πλέον γεγονός

Exit mobile version