Προειδοποίηση προς τις εταιρείες που προτίθενται να πληρώσουν το φυσικό αέριο της Ρωσίας σε ρούβλια απέστειλε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια υποχώρηση στις απαιτήσεις της Μόσχας παραβιάζει τις κυρώσεις που της έχει επιβάλλει η ΕΕ.

«Έχουμε περίπου το 97% όλων των συμβολαίων που ορίζουν ρητά ότι οι πληρωμές θα γίνονται σε ευρώ ή δολάρια, οπότε είναι πολύ σαφές», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Το αίτημα από τη ρωσική πλευρά για πληρωμές σε ρούβλια αποτελεί μονομερή απόφαση και δεν συνάδει με όσα προβλέπουν τα συμβόλαια.

Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν πρέπει να ανταποκριθούν στις ρωσικές απαιτήσεις. Αυτό θα αποτελούσε παραβίαση των ρωσικών κυρώσεων».

Λίγο νωρίτερα, η Γερμανία είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να πληρώνει σε ευρώ ή δολάρια, παρά τις ανακοινώσεις ότι η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, λόγω της άρνησής τους να πληρώνουν σε ρούβλια.

Σε δηλώσεις του μετά την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου που ακολούθησε, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανέφερε ότι η κατάσταση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στη Γερμανία είναι σταθερή και πως γίνεται ό,τι είναι εφικτό για να διατηρηθεί έτσι.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Γερμανία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές της Ρωσίας να κόψει το φυσικό αέριο, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Είναι έτοιμοι να σταματήσουν τις παραδόσεις φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας την Τετάρτη στο Βερολίνο.

«Πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη και αυτό ισχύει και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι μια ξαφνική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 35% των γερμανικών προμηθειών, θα πυροδοτούσε την οικονομική ύφεση.

Διαβάστε ακόμη

Επανέκδοση oμολόγου: Άντληση 1,5 δισ. ευρώ με 2,51% επιτόκιο

Moody’s: Ισχυρές προοπτικές για τις τράπεζες – Περιορισμένη η ανάπτυξη της οικονομίας το 2022

Γερμανία: Πολιτικοί ζητούν την επιβολή κυρώσεων στον Σρέντερ για τις σχέσεις του με τον Πούτιν