Σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα δρόμου, προκειμένου να μειώσουν – ει δυνατόν και από εφέτος – σε μονοψήφιο ποσοστό τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, εστιάζοντας στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, μέσω (και) των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν επιδοθεί οι ελληνικές τράπεζες.

Μόλις χθες, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την οριστική συμφωνία πώλησης για το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» ανοιγμάτων Sunrise I, συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ, επιταχύνοντας κατά σχεδόν ένα τρίμηνο το δικό της πλάνο μείωσης των NPEs κατά περίπου 19 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μονοψήφιο δείκτη σε λιγότερο από 12 μήνες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα έκλεισε deal με τις Intrum AB (publ) και Serengeti Asset Management LP για την πώληση ποσοστού 49% και 2% αντίστοιχα των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes) της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Sunrise I. «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει υποβάλει αίτηση υπαγωγής των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του Sunrise I στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων ‘Ηρακλής’.

Η αίτηση αφορά στην παροχή εγγύησης από το ελληνικό δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους περίπου 2,45 δισ. ευρώ», τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ συμπεριλαμβάνοντας τις συναλλαγές Vega και Phoenix, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το τρέχον τρίμηνο, ο δείκτης «κόκκινων» δανείων της τράπεζας θα μειωθεί δραστικά στο επίπεδο του 23% από 46% τον περασμένο Μάρτιο.

Αξίζει να αναφερθεί πως πέραν των τιτλοποιήσεων, η τράπεζα δρομολογεί πρόσθετες πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα έχουν κλείσει μέχρι τα τέλη του 2021.

Όσον αφορά στην Alpha Bank, «κόκκινα» δάνεια, ύψους άνω των 23 δισ. ευρώ, θα έχει καταφέρει να πουλήσει η Alpha Bank το διάστημα 2017 – 2022, στοχεύοντας σε δείκτες NPE και NPL στο 7% και 5% αντίστοιχα στο κλείσιμο της πενταετίας.

Πιο αναλυτικά, πέραν του project Galaxy η τράπεζα έχει ήδη δρομολογήσει την τιτλοποίηση Cosmos, ύψους 3,5 δισ. ευρώ – από δύο δισ. ευρώ αρχικά, με την σχετική συναλλαγή να ολοκληρώνεται το β’ εξάμηνο του 2021, ενώ σχεδιάζει και τις εξής πωλήσεις εκτός του «Ηρακλή»:

  • Project Orbit, ύψους 1,3 δισ. ευρώ από περίπου 900 εκατ. ευρώ προηγουμένως, με το deal να κλείνει το β’ εξάμηνο του 2021.
  • Project Sky, ύψους 2,2 δισ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ αρχικά και εκτιμώμενη ολοκλήρωση της συναλλαγής το α’ εξάμηνο του 2022
  • Project Solar, ύψους 400 εκατ. ευρώ και κλείσιμο το α’ εξάμηνο του 2022 και

Άλλες συναλλαγές, ύψους 700 εκατ. ευρώ που αφορούν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων leasing και επιλεγμένων επιχειρηματικών δανείων, με προοπτική υπογραφής συμφωνίας το α’ εξάμηνο του 2022.

Σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 9% προσδοκά η Eurobank έως και τα τέλη του 2021 μέσω της νέας τιτλοποίησης, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με την κωδική ονομασία Mexico.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας στους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2021, μέσω του επίμαχου project ο όγκος των NPEs θα μειωθεί στα 2,6 δισ. ευρώ – από 5,7 δισ. ευρώ σήμερα – ξεκαθαρίζοντας πως η συναλλαγή προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος.

Η τράπεζα, δηλαδή, έχει λάβει την αρχική αξιολόγηση, ενώ έχει ήδη καταθέσει αίτηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ». Υπενθυμίζεται πως η Eurobank ήταν η πρώτη που ανέβηκε στο… άρμα, εντάσσοντας στον μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών το project Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι και εκείνη που θα εγκαινιάσει και τον δεύτερο γύρο.

Τέλος, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται προ των πυλών στο να ανακοινώσει το όνομα του επενδυτή που προκρίθηκε στον διαγωνισμό για την τιτλοποίηση Frontier, ύψους 6,1 δισ. ευρώ, με την διοίκηση της τράπεζας να δρομολογεί ήδη την… συνέχειά του, ήτοι το Frontier II, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως η μείωση των «κόκκινων» δανείων της ΕΤΕ διατηρήθηκε κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την Ελλάδα να εμφανίζει μειωμένο προβληματικό χαρτοφυλάκιο κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 4,1 δισ. ευρώ. Στόχος της τράπεζας είναι ο σχετικός δείκτης να πέσει στο 6% το 2022.

Διαβάστε ακόμα:

Βitcoin: Αυτά είναι τα 3 μεγάλα του ελαττώματα – Τι εναλλακτικές προτείνει καθηγητής του Κορνέλ 

Toν Σεπτέμβριο «κλείνει» και η επένδυση στην Αφάντου

ΑΑΔΕ: Δίνει 5+1 λύσεις στους «γρίφους» του Ε1