Τράπεζες

«Τσίμπησαν» οι καταθέσεις – Αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ τον Μάιο

  • Αγγελική Βελεσιώτη


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ τα υπόλοιπα των λογαριασμών, που διαθέτουν στις τράπεζες νοικοκυριά και επιχειρήσεις «άγγιξαν» τον επίμαχο μήνα τα 148,35 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται σε 9,4%.

Αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ κατέγραψαν τον Mάιο οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία, η οποία «τροφοδοτείται» από την πανδημία.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τα υπόλοιπα των λογαριασμών, που διαθέτουν στις τράπεζες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «άγγιξαν» τον επίμαχο μήνα τα 148,35 δισ. ευρώ, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται σε 9,4%. Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις από επιχειρήσεις παρουσίασαν τον Μάιο αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, με το σύνολό τους να υπολογίζεται σε 28,8 δισ. ευρώ, ενώ αυτές των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 194 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 119,2 δισ. ευρώ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 0,7% από 0,3% τον προηγούμενο μήνα, με τη μηνιαία καθαρή ροή να είναι θετική κατά 356 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 74εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά στα δάνεια σε καθεστώς αναστολής καταβολής δόσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, τον Μάιο του 2020 το συνολικό υπόλοιπο ανήλθε σε 14,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,7 δισ. ευρώ στεγαστικά, 4,3 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις, 1,5 δισ. ευρώ καταναλωτικά , 1,2 δισ. ευρώ προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις και τρία εκατ. ευρώ λοιπά δάνεια προς νοικοκυριά.