Σε αναζήτηση νέου προέδρου για το διοικητικό της συμβούλιο από τις αρχές Ιανουαρίου βρίσκεται η UniCredit. Άλλωστε, η διαδικασία θα ανοίξει το δρόμο και για την ανανέωση της θητείας του επιτυχημένου – κατά γενική ομολογία – CEO της ιταλικής τράπεζας, Αντρέα Ορσέλ, την ερχόμενη άνοιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το διοικητικό συμβούλιο προχωρά στην κατάρτιση λίστας υποψηφίων για την αντικατάσταση του νυν προέδρου, Πιερ Κάρλο Παντόαν, η οποία θα κατατεθεί στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Μάλιστα υπάρχουν ήδη διαβουλεύσεις για να διαπιστωθεί η άποψη των κορυφαίων μετόχων, όπως του αμερικανικού fund της BlackRock και της γερμανικής Allianz.

Η όλη διαδικασία φαίνεται πως συνδέεται και με την πρόθεση της τράπεζας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την ιταλική κυβέρνηση, μετά τους τριγμούς που προκάλεσε η απόφαση του Ορσέλ, το 2021, να αποσυρθεί από τη συζήτηση για την εξαγορά της Monte dei Paschi di Siena, η οποία μετά τη διάσωση της είχε περιέλθει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Ο Αντρέα Ορσέλ είχε την χρονιά εκείνη επιστρέψει από τις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν στο τιμόνι της επενδυτικής τραπεζικής της UBS, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της UniCredit. Και η κατάρρευση των συνομιλιών για την εξαγορά της MPS είχε θεωρηθεί μεγάλο φιάσκο για τη Ρώμη και την προσπάθεια της να προβάλει μια εικόνα σταθεροποίησης του τραπεζικού κλάδου της χώρας, ενώ την είχε αναγκάσει να παρακαλέσει την Κομισιόν να της δώσει περισσότερο χρόνο για να βρει λύση.

To Reuters υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι είναι ανήσυχη για τις κινήσεις του Ορσέλ και τις ικανότητες που ανέπτυξε στη διαμόρφωση συμφωνιών μετά από τρεις δεκαετίες στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής. Έτσι, η επιλογή για του προέδρου του ΔΣ ενός νέου προσώπου θα μπορούσε να βοηθήσει στη γεφύρωση των σχέσεων με τη Ρώμη.

Ο 73χρονος Παντόαν, που ήταν υπουργός Οικονομικών υπό τους κεντροαριστερούς πρωθυπουργούς Ματέο Ρέντσι και Πάολο Τζεντιλόνι, δεν θεωρείται κατάλληλο πρόσωπο για το στόχο αυτό.

Ανάμεσα στους πιθανούς δελφίνους εμφανίζονται τα νυν μέλη του συμβουλίου, Ελένα Καρλέτι και Λαμπέρτο Αντρεότι. Η Καρλέτι είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Bocconi και συμμετέχει στην τράπεζα από το 2019. Ο Αντρεότι είναι πρώην CEO της Bristol-Myers Squibb και γιος του βετεράνου πρώην πρωθυπουργού Τζούλιο Αντρεότι.

Στους πιθανούς υποψηφίους θεωρούνται επίσης ο βετεράνος τραπεζίτης Πιερ Φρανσέσκο Σαβιότι, που έχει δουλέψει με τον Ορσέλ στη Merrill Lynch και ο Ντανιέλε Φράνκο, υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Μάριο Ντράγκι, τον οποίο η νυν κυβέρνηση πρότεινε ως υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, χωρίς πάντως να έχει ελπίδες εκλογής.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η φωτορύπανση «σβήνει» ολόκληρα οικοσυστήματα

ΗΠΑ: Σκληρή αντιπαράθεση των Big Banks με τη Γερουσία για το νέο εποπτικό πλαίσιο (tweets)

Χρυσή λίρα: «Φλερτάρει» με το υψηλό 14ετίας – Το «ράλι» του χρυσού παρασύρει την τιμή της

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ