Πολιτική

Αναστασιάδης: Ταφόπλακα στο Κυπριακό αν η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της για την Αμμόχωστο

  • newsroom


Ο πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη συνεχόμενη στήριξη των ΗΠΑ στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό επί της συμφωνημένης βάσης

Αν η Τουρκία προχωρήσει στις απειλές της ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα στο Κυπριακό δήλωσε απόψε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την 245η επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και εν όψει της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα ζήτησε από τους παρόντες στην εκδήλωση επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών όπως μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους την ανάγκη «να τονίσουν στον κ. Ερντογάν να αποφύγει από το να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση μέσω των όποιων νέων παράνομων ενεργειών ειδικότερα όσον αφορά τα Βαρώσια».

«Αν η Τουρκία προχωρήσει με τέτοιες πράξεις- και επαναλαμβάνω ειδικότερα σε σχέση με τα Βαρώσια – αυτό θα είναι η ταφόπλακα, όχι μόνο για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά το σημαντικότερο, στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Επανέλαβε ακόμη τις προτάσεις τις οποίες υπέβαλε για υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προκειμένου να αποπυροδοτηθεί η ένταση και αναφέρθηκε σε μέτρα για την κατεχόμενη Αμμόχωστο, περιλαμβανομένου του λιμένα της, το παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, το πρόσθετο πρωτόκολλο και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε βαθιά εκτίμηση για τη συνεχόμενη στήριξη των ΗΠΑ στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό επί της συμφωνημένης βάσης, δηλαδή μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Business Insider: Ποιοι επενδυτές προβλέπουν… επικό κραχ στις αγορές

Δημήτρης Γρίβας – «Κουλουράδες»: To deal με τον Ινδό και η επέκταση σε Ισπανία και Αυστραλία

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Οι «δεσμοί» με τη Nike, το 3ο signature παπούτσι και τα νέα deals