Πολιτική

«Επιχείρηση καταλλαγής» από Μαξίμου και Αρχιεπισκοπή – Ολο το παρασκήνιο

  • Φώφη Γιωτάκη


Οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι για αρκετές ώρες μετά το τετ-α-τετ στο Προεδρικό σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Ιερώνυμο ώστε να βρεθεί για άλλη μια φορά η «χρυσή τομή» και να αποτραπούν τα χειρότερα σενάρια

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση καταλλαγής μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Εκκλησίας, ώστε μετά την «κόντρα»  ο σημερινός εορτασμός των Φώτων να «ταυτιστεί» με την συμφωνία πίστης για την τήρηση της ασπίδας εναντίον της πανδημίας.

Το μίνι-ραντεβού του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, με αφορμή την ορκωμοσία των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, φαίνεται ότι δημιούργησε γέφυρα συνεννόησης και υπέρβασης των διαφωνιών για τον τρόπο εορτασμού των Θεοφανίων την κρίσιμη ώρα αναχαίτισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι για αρκετές ώρες μετά το τετ-α-τετ στο Προεδρικό σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Ιερώνυμο ώστε να βρεθεί για άλλη μια φορά η «χρυσή τομή» και να αποτραπούν τα χειρότερα σενάρια. Μάλιστα δεν διαψεύδεται η πληροφορία ότι μίλησαν στο τηλέφωνο -όχι μόνο μία φορά- για να αναλύσουν τα δεδομένα, τους κινδύνους και τις λύσεις ενός …έντιμου συμβιβασμού. Ο στόχος, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι κοινός και όλοι κατανοούν την ανάγκη να αποτραπεί η διασπορά των κρουσμάτων καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια στην οποία συνέβαλε με αποφασιστικό τρόπο μέχρι τώρα η Εκκλησία.

Και οι δύο πλευρές δείχνουν ότι εννοούν τα βήματα συνεννόησης που «διακόπηκαν» λόγω της απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για ανοιχτές Εκκλησίες για τον εορτασμό των Φώτων παρά το γενικό απαγορευτικό για αυτήν την εβδομάδα. Χθες ωστόσο, και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου είχε ήδη στείλει το μήνυμα στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, η Εκκλησία έκανε ένα βήμα πίσω με την προτροπή ότι δεν πρέπει να τελεστούν τελετές σε εξωτερικούς ή θαλάσσιους χώρους για την αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνοντας ταυτόχρονα τα δικά της βήματα διαλόγου διαμήνυε επί της ουσίας ότι «εμείς δεν θα στείλουμε τα ΜΑΤ» αλλά θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πιστούς για την ανάγκη τήρησης των μέτρων.

Η επιχείρηση καταλλαγής που αποτρέπει ένα νέο συναγερμό από τον κίνδυνο έξαρσης της πανδημίας ξεκίνησε σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες κατά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της Κυβέρνησης. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την προχθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε «να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία». Τόνισε δε χαρακτηριστικά την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους επισημαίνοντας ότι «η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα».

Λίγες ώρες αργότερα και αφού άναψαν τα τηλέφωνα μεταξύ των δύο πλευρών εκδόθηκε ανακοίνωση από την Ιερά Σύνοδο για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Στην ανακοίνωση και δη στην τελευταία παράγραφο εντοπίζεται και το απόσταγμα των συνομιλιών μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου υπέρ της επιχείρησης καταλλαγής: «Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ναι μεν θα ανοίξουν οι ναοί αλλά με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση για τον σημερινό εορτασμό:

«Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων.

Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας».

Διαβάστε ακόμη

Τα νέα επενδυτικά «χτυπήματα» που ετοιμάζουν τα greek funds

Δημήτρης Γαλάνης: Οι μεγάλες προκλήσεις του νέου CEO της Praktiker

TUI: Η πρόβλεψη για το 2021, το νέο πακέτο στήριξης 1,25 δισ. και η συγγνώμη του CEO

Απόρρητο Απόρρητο