Η ώρα των ανακοινώσεων για τα περίφημα «υπερέσοδα» των παραγωγών εταιρειών ενέργειας φτάνει, μιας και η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις ίσως και σήμερα. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), άλλωστε, έχει ολοκληρώσει τους υπολογισμούς της και έχει παραδώσει το σχετικό πόρισμα, το οποίο αφορά στην περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 και ως τον Μάρτιο του 2022.

Όπως εγκαίρως έχει γράψει το protothema.gr, το «μικτό» ποσό που είχε υπολογιστεί γι’ αυτό το εξάμηνο και αφορά στις τέσσερις εταιρίες-παραγωγούς ενέργειας (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Elpedison και ΉΡΩΝ) ανέρχεται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ. Οι εταιρίες, όμως, υπογραμμίζουν ότι από αυτό το ποσό θα πρέπει να αφαιρεθούν τα ποσοστά που αφορούν στις εκπτώσεις για τα σταθερά τιμολόγια.

Υπό αυτό το πρίσμα, η τελική «φορολογητέα ύλη» για το κράτος, ανέρχεται στην περιοχή των 300-400 εκ ευρώ, ανάλογα με τους υπολογισμούς που θα γίνουν για την έκπτωση. Σε καμία περίπτωση το ποσό δεν είναι 1,4 δισ ευρώ, όπως είχε πει από βήματος της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη να έχει αρχίσει να κάνει λόγο για «λογιστικές αλχημείες». Το τελικό ποσό που θα προκύψει και θα ανακοινωθεί θα επιβαρυνθεί με ένα ειδικό τέλος 90%. Θα πρόκειται, για νομικούς λόγους, για έκτακτη «εισφορά αλληλεγγύης», όπως εξηγούσε ανώτερη κυβερνητική πηγή, και όχι για «φόρο», προκειμένου να θωρακιστεί και νομικά η κυβερνητική δέσμευση. Τα έσοδα από αυτή θα πάνε για τη χρηματοδότηση του εθνικού μηχανισμού παρέμβασης στο ρεύμα που ανακοίνωσε προ ημερών ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr