Πολιτική

Γιατί ο Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής – H πρόσκληση στον Τσίπρα και το ρούτερ

  • Φώφη Γιωτάκη


O πρωθυπουργός προσήλθε αποφασισμένος να καλέσει σε «μονομαχία» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με την πεποίθηση ότι διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την πολιτική αντιπαράθεση, σε όλα τα επίπεδα

Τη δυνατότητα να «αποσυνδέσει» την πολιτική πρόσβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγαλύτερα κοινά, από αυτά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, επιχείρησε να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σημερινή παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης προσήλθε αποφασισμένος να καλέσει σε «μονομαχία» τον Αλέξη Τσίπρα, με την πεποίθηση ότι διαθέτει ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την πολιτική αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα κι ότι, παρά τους καταγγελτικούς ισχυρισμούς της Κουμουνδούρου, η κυβέρνησή του καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις πρωτοφανείς δυσκολίες από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έσπευσε- πριν ξεκινήσει η κόντρα με τον κ. Τσίπρα- να ξεκαθαρίσει ότι ανέβηκε σήμερα στο βήμα της Βουλής με κεντρικό στόχο να απευθυνθεί στην ελληνική κοινωνία και να δεσμευτεί ότι μπροστά στην κρίση του κορωνοϊού η Πολιτεία είναι και θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη. Παρότι δε, προχώρησε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις –όπως για τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 500 χιλιάδες δικαιούχους– ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην αποδόμηση της «γραμμής» του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας τον κ. Τσίπρα να «εξηγήσει γιατί δεν έχει πει τίποτα στους πολίτες για την μεγάλη ανάγκη τήρησης των περιοριστικών μέτρων. «Δεν σας ακούει όμως κανείς», επανέλαβε με νόημα στην δευτερολογία του κάνοντας επίθεση στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για την κατηγορία ότι η κατάσταση είναι δραματική και έχει τεθεί εκτός ελέγχου με ευθύνη της κυβέρνησης. «Όποιος χρειάζεται σήμερα περίθαλψη την έχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης προσπαθώντας να απαντήσει στην πιθανή ανησυχία των πολιτών για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας και ειδικότερα των ΜΕΘ.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι έπεσε στον βρόντο και η αναφορά του κ. Τσίπρα στις πρόσφατες δηλώσεις των κ.κ Γεραπετρίτη και Γεωργιάδη. Διότι πρώτον, ο πρωθυπουργός κάλυψε τους υπουργούς του καταθέτοντας στην βουλή ολόκληρη την συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και δεύτερον υπενθύμισε ότι και ο ίδιος έχει επισημάνει ότι η ΜΕΘ είναι η τελευταία ασπίδα στην μάχη εναντίον του κορονοϊού. Όσον αφορά στο σχόλιο του κ. Τσίπρα για την έλλειψη ενσυναίσθησης και της στοιχειώδους ταπεινότητας από την πλευρά των υπουργών, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε να αναγνωρίζει την ανάγκη αυτοκριτικής όπου χρειάζεται σημειώνοντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση είναι πολύ θλιμμένη για τους συμπολίτες μας που χάνουν την μάχη με τον κορωνοϊό κι ότι είναι διαρκής η επιθυμία της για αυτοσυγκράτηση, ταπεινότητα και την συνεχή βελτίωση.

Στην πραγματικότητα ο κ.. Μητσοτάκης προκάλεσε τον κ. Τσίπρα σε μια εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση τη δεδομένη στιγμή, με βασική επιδίωξη να απευθυνθεί με δεσμεύσεις στις διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις. Απέφυγε να μιλήσει με ιδεολογικούς όρους- επέμεινε όμως στην ανάδειξη της «δίκαιης κοινωνικής πολιτικής του» σε όλα τα δύσκολα πεδία. Μίλησε και για την επόμενη μέρα της κρίσης και για το πως -για παράδειγμα- η κυβέρνησή του κινείται για να σταθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι όρθιοι μέχρι την πλήρη αναχαίτιση των κινδύνων από την πανδημία. «Εμείς δεν έχουμε το βλέμμα στραμμένο στην αντιπολίτευση αλλά στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με τη δευτερολογία του. Με την τριτολογία του -κράτησε κάποια δευτερόλεπτα- θέλησε να απαντήσει με σκωπτικό ύφος στο ανέκδοτο με τις τρεις επιστολές που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας υπονοούμενα περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών.

«Εγώ δεν βρήκα τρεις επιστολές. Ούτε ρούτερ δεν βρήκα στο Μαξίμου», είπε και αποχώρησε από την Ολομέλεια ο κ. Μητσοτάκης. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στο «ανέκδοτο» που λέει ότι, όταν ένας πρωθυπουργός αναλαμβάνει καθήκοντα, βρίσκει στο γραφείο του τρεις επιστολές. Η πρώτη γράφει ότι τα βρεις δύσκολα πες ότι «φταίει ο προηγούμενος». Η δεύτερη γράφει «φταίνε οι υπουργοί σου …» και η τρίτη γράφει προς τον επόμενο πρωθυπουργό «ετοίμασε τις δικές σου» Εσείς κ. Μητσοτάκη είστε ακόμα στην πρώτη επιστολή που για όλα φταίνε «οι προηγούμενοι». Σύντομα θα πάτε στην δεύτερη «φταίνε οι υπουργοί …» αλλά δεν θα αργήσετε να φτάσατε και στην τρίτη.

Διαβάστε ακόμα: 

Πόσο πωλούνται οι βίλες με… ονοματεπώνυμο στην Ελλάδα – Τιμές, αποδόσεις και φωτογραφίες

Ποιες εταιρείες «παίζουν» δυνατά για τα POS που πουλά η Πειραιώς

Επίδομα θέρμανσης και για αέριο, βιομάζα και καυσόξυλα