Με το βλέμμα στραμμένο στην 20ή Αυγούστου – ημέρα εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας- κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ «καλπάζουν» τα σενάρια περί προκήρυξης πρόωρων εκλογών με «αφορμή» την καθοριστικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να απλώνει την εκλογική στρατηγική του τεστάροντας όλα τα δεδομένα και αναζητώντας το κατάλληλο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των διαρκών αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου, του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, της καταιγίδας ανατιμήσεων στα καύσιμα και του αυξημένου κόστους του δανεισμού, λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πάντως ότι κάθε άλλο παρά πρέπει να προεξοφλείται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες– σημειώνουν ωστόσο ότι σε δεκαπέντε μέρες από σήμερα η κυβέρνηση θα μπει στην τέταρτη και τελευταία χρονιά της θητείας της. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι όλες οι αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος αντιμετωπίζονται ως προεκλογικά βήματα, που προλειαίνουν το έδαφος για προσφυγή στις κάλπες, πολύ νωρίτερα από τη λήξη της τετραετίας.

«Κλείνει ένας επώδυνος κύκλος, που άνοιξε πριν από 12 χρόνια και ταυτόχρονα ανοίγει μια νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της», ήταν η φράση με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε την απόφαση του Eurogroup για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, που τυπικά θα συμβεί στις 20 Αυγούστου. Ο πρωθυπουργός εξήγησε επίσης με τη σχετική δήλωσή του, ότι μετά από αυτή την απόφαση, ανοίγει ο δρόμος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενός ακόμη δυναμικού σταθμού για την πορεία της οικονομίας και της επενδυτικής προοπτικής.

Στην παρούσα φάση, Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο βάζουν τις τελευταίες «πινελιές» στο σχέδιο με τα νέα μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί -εκτός απροόπτου- μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το σύνολο των υπουργών έχει εν τω μεταξύ λάβει «σήμα» να ολοκληρώσουν βασικά (κυρίως αναπτυξιακού χαρακτήρα) νομοσχέδια, ώστε να τα παρουσιάσουν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (είναι σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματισμένη για την Τρίτη) και στη συνέχεια να τα καταθέσουν προς συζήτηση και ψήφιση στη βουλή- η Ολομέλεια θα παραμείνει εξάλλου ανοιχτή μέχρι το τέλος του Ιούλη.

Η κίνηση λέγεται ότι αποφασίστηκε όχι γιατί έρχονται άμεσα κάλπες, αλλά διότι ισχύει πάντα η επισήμανση του πρωθυπουργού ότι μπορεί να …ξεκουράσει όσους υπουργούς ρίχνουν ταχύτητα βλέποντας εκλογές, αντί να παράγουν χωρίς καθυστέρηση κυβερνητικό έργο στον τομέα ευθύνης τους. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει ακόμη στις 7 Ιούλη -στο κλείσιμο τριών χρόνων κυβερνητικής παρουσίας- να έχει σαφείς αποδείξεις για την παραγωγή κυβερνητικού έργου με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις και τα χρονοδιαγράμματα.

Εντός της εβδομάδας αναμένονται πυκνά γεγονότα, η εξέλιξη των οποίων θα δώσει επί της ουσίας απαντήσεις και σε αρκετά ερωτήματα που συνδέονται με τον χρόνο προκήρυξης των εκλογών. Για παράδειγμα, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τις περαιτέρω πρωθυπουργικές οδηγίες για τον βηματισμό του Ιούλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου έχει κλείσει τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Η μεταξύ τους συζήτηση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Πρώτον διότι ο Ντράγκι ταξίδεψε μαζί με Σολτς και Μακρόν στο Κίεβο και έχουν πλήρη εικόνα για τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και δεύτερον διότι την επομένη της συνάντησής τους στη Ρώμη, ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι εξακολουθεί να πιέζει για μια κοινή ευρωπαϊκή λύση και στο ζήτημα των τιμών του φυσικού αερίου. Και η Σύνοδος Κορυφής είναι πάντα ένα πεδίο, όπου μια πρόταση «κλειδώνει» ευκολότερα όταν έχει την στήριξη κορυφαίων ηγετών της Ευρώπης.

Η καταπολέμηση της ακρίβειας παραμένει βασική προτεραιότητα του Μαξίμου, που παρακολουθεί αδιάκοπα και τα σχετικά ευρήματα στις δημοσκοπήσεις και τις κυλιόμενες έρευνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διακρίνουν και εξετάζουν λεπτομερώς το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντάς το στην σωστή προετοιμασία και τις επιλογές για την στήριξη των πολιτών μπροστά στο κύμα της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι οι έρευνες «ξεψαχνίζουν» τα ευρήματα που αφορούν στη διαφορά των ποσοστών μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής.

Σε κάθε περίπτωση οι μηχανές της κυβερνητικής παράταξης δουλεύουν στο φουλ όσον αφορά στις εξορμήσεις στο λεκανοπέδιο και τις περιοδείες στις άλλες περιφέρειες της χώρας. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι κορυφαίοι υπουργοί συμμετέχουν στις περιοδείες ανά την επικράτεια, τις οποίες αξιοποιούν ως «όχημα» προς την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και της απευθείας επικοινωνίας με τους πολίτες. Κρίσιμο ρόλο για την τόνωση της σχέσης της κυβέρνησης με τους πολίτες έχει αναλάβει, ως φαίνεται, ο δημοφιλής υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ολοκλήρωσε μία ακόμη περιοδεία- αυτήν την φορά στην περιφέρεια Κρήτης.

Διαβάστε ακόμη:

H Ελλάδα πλέον ενεργειακό hub της ΝΑ Ευρώπης – Τα οφέλη για τη χώρα

Ρόμπιν Φίσερ (Salesforce): Το σχέδιο του τεχνολογικού κολοσσού για την Ελλάδα

Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει χρόνια