Την «παγωμάρα» του μη αναμενόμενου εκλογικού αποτελέσματος στα γραφεία της ΝΔ διαδέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πυρετός συσκέψεων και αναλύσεων για τα αίτια της «πύρρειου νίκης» της ΝΔ στις φετινές ευρωεκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επεξεργάζεται πώς θα απαντήσει στο μήνυμα που έστειλαν και σε αυτόν οι πολίτες δια της ψήφου ή της αποχής τους. Και αυτό γιατί κυβερνητικά στελέχη, σε πρώτη ανάλυση, εκτιμούν ότι ο μεγάλος όγκος του περίπου 1 εκατ. πολιτών που δεν ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, ενώ την είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές του 2023, προτίμησαν την αποχή, ο καθένας για διαφορετικό λόγο.

Το παραγόμενο αποτέλεσμα, όμως, είναι το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει με πολιτικές πρωτοβουλίες. Ο ίδιος δεν είναι ακόμα έτοιμος και, όπως προκύπτει από ανθρώπους που συνομίλησαν χθες μαζί του, χρειάζεται τον χρόνο του. Ήδη χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και «εκλογολόγος» της ΝΔ, Θεόδωρος Λιβάνιος, έκανε μια πρώτη γεωγραφική και ποιοτική ανάλυση του αποτελέσματος που καταδεικνύει τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε το κυβερνών κόμμα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες αλλά και τις διαρροές που κατεγράφησαν στα βόρεια προς κόμματα στα δεξιά. Και ηλικιακά, όμως, η ΝΔ κατέγραψε σημαντικές απώλειες στην ηλικιακή ομάδα των 45-54, ενώ και στους συνταξιούχους το κυβερνών κόμμα «έγραψε» πολύ χειρότερα του αναμενομένου.

«Ταμείο» και στίγμα

Σήμερα, πάντως, αναμένεται να δώσει ένα στίγμα για τις επικείμενες κινήσεις του το επόμενο διάστημα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνομιλητές του, δεν θα «κρυφτεί» πίσω από το μη αναμενόμενο μέγεθος της αποχής, αλλά θα αναγνωρίσει λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης. Μένει, επίσης, να φανεί αν θα περιγράψει κάποια πολιτική πρωτοβουλία που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται από νωρίς στη δεύτερη θητεία της σε κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι, αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να «ξαναμιλήσει» σε αυτούς που επέλεξαν συνειδητά την αποχή, αλλά και σε αυτούς που αισθάνονται «αποξένωση» και προτίμησαν ένα μικρότερο κόμμα στα δεξιά.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr