Από την Μελίκη Ημαθίας ξεκίνησε την επίσκεψή του o Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοχή ενόψει της τελετής για τα εγκαίνια του αποκατεστημένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’ του αποκαλούμενου και «Παρθενώνα της Μακεδονίας» με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα έργο «εθνικού χαρακτήρα καθώς αποδεικνύει την διαχρονική ελληνικότητα της Μακεδονίας στο βάθος των αιώνων και μετατρέπει την περιοχή σας σε έναν πολιτιστικό πόλο, τολμώ να πω παγκόσμιας εμβέλειας».

«Για μένα είναι μεγάλη τιμή που ως πρωθυπουργός της πατρίδας μας θα έχω την ευκαιρία να συνδέσω το δικό μου όνομα και το όνομα της κυβέρνησής μας με αυτά τα εμβληματικά έργα αναστήλωσης που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας», συμπλήρωσε.

Δείτε βίντεο από την άφιξη του πρωθυπουργού στις Αιγές

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, επίσης, ότι «για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία». «Καθώς ξημερώνει το 2024 πιστεύω ότι, μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια, για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερο φως, με περισσότερο ήλιο, όπως ηλιόλουστη είναι και η σημερινή μέρα. Σε μία Ελλάδα, η οποία θα αναπτύσσεται, η οποία θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Με έναν αγροτικό κόσμο, που παρά τις δυσκολίες που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν, γνωρίζει πολύ καλά ότι απολαμβάνει τη στήριξης αυτής της κυβέρνησης και στα εύκολα και στα δύσκολα», είπε στον χαιρετισμό του προς τους κατοίκους της Μελίκης ο κ. Μητσοτάκης.

Δεσμεύτηκε, επίσης, «ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει νυχθημερόν να αναμετριέται με τα πολλά προβλήματα. Γιατί τα προβλήματα δεν σταματούν ποτέ, δεν τα κρύψαμε ποτέ κάτω από το χαλί αλλά αποδείξαμε ότι με σκληρή δουλειά με μεθοδικότητα, με αποτελεσματικότητα όλα τα προβλήματα μπορούν τελικά να λυθούν».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε, επίσης, «γουρλίδικη» την Ημαθία γιατί, όπως είπε, στις εκλογές του 2023 έδωσε ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία που ξεπέρασε το 50% και υπογράμμισε: «θέλω να γνωρίζετε ότι η αγάπη μου για τη Μακεδονία, η αγάπη μου για την Ημαθία, είναι σταθερή και διαχρονική».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, ακόμα, ότι η συνολική αποζημίωση στους αγρότες ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ τονίζοντς ότι «η εισφορά των αγροτών ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ, άρα το κράτος έβαλε άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να κάνει αν δεν πήγαινε καλά η οικονομία» και έτσι, όπως είπε, «η συνολική ευημερία μετατρέπεται σε ατομική προκοπή».

Όλος ο χαιρετισμός Μητσοτάκη στη Μελίκη Ημαθίας

«Καλή χρονιά να έχουμε. Δήμαρχε, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι, θέλησα σήμερα να βρεθώ μαζί σας εδώ στη Μελίκη, στην Ημαθία, για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι ειδικά για το δικό σας το χωριό, να σας πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για το εντυπωσιακό ποσοστό που ξεπέρασε το 50% που μας δώσατε στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Μια ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και ευθύνης, στη μεγάλη προσπάθεια την οποία συνεχίζουμε ώστε να κάνουμε την πατρίδα μας πραγματικά μία ευρωπαϊκή χώρα.

Και καθώς ξημερώνει το 2024 πιστεύω ότι μετά από αρκετά δύσκολα χρόνια, για πρώτη φορά μπορούμε να δούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερο φως, με περισσότερο ήλιο, όπως ηλιόλουστη είναι και η σημερινή μέρα, σε μία Ελλάδα η οποία θα αναπτύσσεται και θα αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Με έναν αγροτικό κόσμο που, παρά τις δυσκολίες που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν, γνωρίζει πολύ καλά ότι απολαμβάνει της στήριξής αυτής της κυβέρνησης και στα εύκολα και στα δύσκολα -γιατί μας έτυχαν και πολλά δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Θέλω να θυμίσω ότι μόνο για αγροτικές αποζημιώσεις την τελευταία τετραετία ο ΕΛΓΑ εκταμίευσε ποσό το οποίο ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ οι συνολικές εισφορές από τους αγρότες ήταν 500 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός έβαλε 500 εκατομμύρια παραπάνω, τα οποία δεν θα τα είχε εάν η οικονομία μας δεν αναπτυσσόταν τόσο γρήγορα. Γιατί βλέπετε πως όλα συνδέονται τελικά και πως κεντρικός μας στόχος είναι η συλλογική ευημερία να μετατρέπεται πάντα σε ατομική προκοπή.

Ο δεύτερος λόγος όμως που είμαι εδώ είναι γιατί σε πολύ λίγο θα βρεθώ στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο των Αιγών για να εγκαινιάσω ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της πατρίδας μας και αναφέρομαι στο αναστηλωμένο Παλάτι του Βασιλιά Φίλιππου της Μακεδονίας.

Μια κίνηση η οποία δεν έχει μόνο πολιτιστικό αλλά και εθνικό χαρακτήρα, καθώς επιβεβαιώνει τη διαχρονική ελληνικότητα της Μακεδονίας στο βάθος των αιώνων και μετατρέπει την περιοχή σας σε έναν πολιτιστικό πόλο -τολμώ να πω- παγκόσμιας εμβέλειας.

Διότι τώρα πια που εγκαινιάσαμε το Μουσείο -θυμάστε είχα βρεθεί πριν από ένα χρόνο περίπου για τα εγκαίνια- και ολοκληρώνουμε και την αναστήλωση του Παλατιού, θα υπάρχει ένας παραπάνω λόγος για επισκέψεις, όχι μόνο από όλη την Ελλάδα αλλά από όλο τον κόσμο: να έρχονται στην περιοχή σας και να συνδυάζουν τον πολιτιστικό τουρισμό με την εξερεύνηση της πανέμορφης φύσης, με τον γαστρονομικό τουρισμό.

Όλα αυτά συνδυάζονται σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Και για εμένα είναι μεγάλη τιμή που ως Πρωθυπουργός της πατρίδας μας θα έχω την ευκαιρία να συνδέσω το δικό μου όνομα και το όνομα της κυβέρνησής μας με αυτά τα εμβληματικά έργα αναστήλωσης που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Θέλω λοιπόν και πάλι να σας πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Και να ξέρετε ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει νυχθημερόν πρώτα απ’ όλα να αναμετριέται με τα πολλά προβλήματα, γιατί τα προβλήματα δεν σταματούν ποτέ. Δεν τα κρύψαμε ποτέ κάτω από το χαλί, αλλά αποδείξαμε ότι με σκληρή δουλειά, με μεθοδικότητα, με αποτελεσματικότητα όλα τα προβλήματα μπορούν τελικά να λυθούν.

Θέλω να γνωρίζετε ότι η αγάπη μου για τη Μακεδονία, η αγάπη μου για την Ημαθία είναι σταθερή και διαχρονική και αναμένω -για τους αγρότες τα είπαμε ήδη- με μεγάλη χαρά σύντομα να ξαναβρεθώ στα μέρη σας για να απολαύσω για ακόμη μια φορά τη μοναδική μακεδονική φιλοξενία.

Να είστε καλά, καλή χρονιά, χρόνια πολλά. Και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες αύριο και μεθαύριο και είναι πολλές και πολλοί».

Οι φωτογραφίες από το αναστηλωμένο ανάκτορο

Μετά από 16 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης, ανασκαφής και τεκμηρίωσης του τεράστιου τεχνικού έργου, το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έχει δει η κλασική αρχαιότητα, αυτό που ο καθηγητής Βόλφραμ Χέφνερ (Wolfram Hoepfner) είχε χαρακτηρίσει «Παρθενώνα της Μακεδονίας» και στο οποίο μέσα, χωράει τρεις φορές ο Παρθενώνας, παραπέμπει ξανά στην αρχική του εικόνα.

Επίκεντρο του μεγάλου οικοδομικού προγράμματος, με το οποίο ο Φιλίππος Β΄ (359-336 π.Χ.) εκσυγχρόνισε και αναβάθμισε τις Αιγές, τη βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων, είναι το ανάκτορο, το «βασίλειον» των Αιγών –με την αρχαία ονομασία του- με έκταση περ. 15.000 τ.μ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας.

Κτίριο λιτό και λειτουργικό και συγχρόνως μνημειακό και επιβλητικό, το αρχετυπικό οικοδόμημα χαρακτηρίζεται από την πολυτέλεια των υλικών, την εφευρετικότητα και την τελειότητα της εκτέλεσης, τα απροσδόκητα επιτεύγματα της τεχνολογίας και, συγχρόνως, από τη γεωμετρική καθαρότητα της φόρμας που διαμορφώνει ένα σύνολο απαράμιλλης ηρεμίας, κομψότητας και αρμονίας, όπου όλα υποτάσσονται στη γοητεία του μέτρου.

Με το μνημειώδες πρόπυλο, που παραπέμπει σε ιερό, τις εντυπωσιακές διώροφες στοές της πρόσοψης που ανοίγονται στην πόλη και προσκαλούν τους πολίτες να κάνουν χρήση του χώρου τους, το μέγα περιστύλιο, γύρω από το οποίο οργανώνονται οι χώροι των συμποσίων, την θόλο που σύμφωνα με τις επιγραφές ήταν ιερό του Πατρώου Ηρακλή, τη βιβλιοθήκη/αρχείο και το μικρότερο δυτικό περιστύλιο που εξυπηρετούσε βοηθητικές χρήσεις (παλαίστρα κλπ.) το «βασίλειον» καθίδρυμα των Αιγών στέγαζε όλες εκείνες τις δομές που ήταν απαραίτητες για την άσκηση της πολυεπίπεδης δημόσιας εξουσίας.

Με 16 δωρικούς κίονες σε κάθε πλευρά του, το μέγα περιστύλιο των Αιγών, που εικονοποιεί την έννοια του τετραγώνου, είναι το πρώτο του είδους του. Έχοντας έκταση 4.000 τ.μ., χωρούσε τουλάχιστον 8.000 άτομα και μπορούσε να λειτουργήσει ως τόπος συνάθροισης των Μακεδόνων. Ο τόπος συνάθροισης των πολιτών παίρνει εικόνα αυλής και η λέξη «αυλή» γίνεται συνώνυμη με την έννοια της βασιλείας.

 

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Διαβάστε ακόμη 

ΦΠΑ στα ροφήματα: Άλλος στο τραπέζι και άλλος στο «πακέτο» – Πότε ανεβαίνει στο 24%

Ο ανασχηματισμός (κατά περίπτωση…), η απόβαση στα Χανιά, οι εξαφανισμένοι χορηγοί, η μαρίνα της Lamda και η μετοχή λάστιχο

Οι 100 κορυφαίοι σεφ της χρονιάς στην Ελλάδα σύμφωνα με το FNL

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ