Τον «οδικό χάρτη», που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από τους πρώτους μήνες του 2022, για την επίτευξη των κρίσιμων στόχων κυρίως στο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής θα εγκρίνει  αύριο το υπουργικό συμβούλιο, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην βουλή.

Ο πρωθυπουργός με την αρχική του τοποθέτηση θα περιγράψει τις βασικές κατευθύνσεις για την εφαρμογή του σχεδίου, θα ζητήσει από τους υπουργούς του επιτάχυνση των ρυθμών και θα επισημάνει την ανάγκη αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων για την ισχυροποίηση της αναπτυξιακής προοπτικής και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων.

«Μέρισμα για όλους» είναι ο κύριος στόχος, που ο ίδιος έθεσε από το βήμα της φετινής ΔΕΘ και που συνδέεται αναμφίβολα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν καθοριστικής σημασίας καταρχάς την απόφαση αποκλεισμού ενός νέου γενικού lockdown που παραπέμπει εκ των πραγμάτων σε συγκεκριμένες ενέργειες για την διαμόρφωση της αναγκαίας συνθήκης. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν επίσης ότι οι προβλέψεις τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και της οικονομίας είναι ενθαρρυντικές και αποτυπώνονται σε σημαντικό βαθμό στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας θα καταθέσει μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην βουλή.

Είναι πασιφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση μετά την επίτευξη συμφωνίας για την θωράκιση του Αιγαίου στις προκαταρκτικές συζητήσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι για το Σύμφωνο Σταθερότητας και την χαλάρωση των αυστηρών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτές οι συζητήσεις πρόκειται να ενταθούν το επόμενο διάστημα στο ευρωπαϊκό πεδίο, γεγονός που επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει στους στόχους που έχει ήδη αναπτύξει σε επίπεδο κορυφής.

Ο Υπουργός Οικονομικών  μεταβαίνει αύριο στο Λουξεμβούργο, για να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου, μεταξύ άλλων, οι ομόλογοί του της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την 11η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πρόσφατα, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα μας το καλοκαίρι του 2018. Τα μέλη του Eurogroup θα συζητήσουν δε, τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του πληθωρισμού και των τιμών στον ενεργειακό τομέα – ζήτημα για το οποίο θα ενημερωθούν από τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), κ. Christian Zinglersen. Στο ίδιο τραπέζι θα τεθεί προς ανάλυση η πορεία εφαρμογής των προτεραιοτήτων της Ευρωζώνης στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για τις δράσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών (SRB) από τους επικεφαλής των δύο οργάνων, κ. Andrea Enria και κα. Elke König, αντιστοίχως.

«Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης», επαναλαμβάνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη κάνοντας λόγο παράλληλα για το σενάριο ανάπτυξης οριακά υψηλότερης από την σχετική εξαγγελία για 5,9% από τη ΔΕΘ. Ωστόσο δεν αποφεύγουν να επισημάνουν τις προφανείς δυσκολίες και την επίδραση της πανδημίας στην οικονομία, ειδικά στο ενδεχόμενο μιας αρνητικής εξέλιξης που σε καμία όμως περίπτωση δεν πρόκειται, όπως υπογραμμίζουν, να οδηγήσει σε γενικότερη καραντίνα. Η απάντηση στα πιθανά εμπόδια είναι για την κυβέρνηση ο εμβολιασμός: η διαρκής επιχείρηση να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να κάνουν χρήση του βασικού «όπλου» κατά της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος από το 2023 τα τεκμήρια διαβίωσης – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στέλιος Χατζηιωάννου: Η προσγείωση του Mr. Easy Jet 

E-Ferrari: Ο CEO της θρυλικής ιταλικής εταιρείας είναι «γκατζετάκιας» (pics)