(upd 19.00)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ακρίβεια κατά την τριτολογία του στη Βουλή τόνισε ότι «η χώρα γνώρισε ένα πρωτόγνωρο κύμα ανατιμήσεων» και επισήμανε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που κινείται στα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Οι τιμές φυσικού αερίου είναι 5 φορές επάνω πριν από ένα χρόνο λόγω πολέμου, είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι οφείλουμε να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να οδηγήσουμε πάλι τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που θα τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα. Έχω ευθύνη στην κοινωνία να κινούμαι εντός του πλαισίου που αντέχει η χώρα. Δώσαμε 5 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία για τις αυξήσεις της ενέργειας. Είναι λίγα αυτά; Όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις για να απορροφήσουμε το κόστος από την αύξηση της ενέργειας λέει ψέματα γιατί θα είχε εφαρμοστεί από άλλες κυβερνήσεις».

Όταν γίνουν εκλογές θα απενεργοποιηθεί η βόμβα της απλής αναλογικής, και στις δεύτερες εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ για να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή νερά» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για εκλογές στο τέλος της τετραετίας μίλησε για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στην αρχή της δευτερολογίας του στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην σεναριολογία που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και το σύνολο των αρχηγών της αντιπολίτευσης περι προεκλογικού Σεπτεμβρίου υπογράμμισε «Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά την δουλεία της. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια όπως λέτε. Υπάρχει νομοθετικός όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες στη Βουλή. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Όμως σας το λέω κ. Τσίπρα, θα διαψευστείτε πανηγυρικά».

Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων στις συντάξεις από 1.1.2023 προανήγγειλε νωρίτερα στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους χωρίς να απειλεί την δημοσιονομική ισορροπία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στη δευτερολογία του πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Αναλυτικά, όσα είπε:

«Κ. Βαρουφάκη αν πιστεύετε ότι κοιμάμαι και ξυπνάω έχοντας την έγνοια αν θα μπείτε στη Βουλή έχετε πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας. Εχω πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθώ

Αναφερθήκατε στην περίοδο του 2015 και εσείς και ο κ. Τσίπρας. Σας κυνηγούν ερινύες γι αυτό το καταστροφικό εξάμηνο. Δεν έχετε την ίδια άποψη για το τι προηγήθηκε του καταστροφικού σας δημοψηφίσματος. Ας φρεσκάρουμε την μνήμη σας για το τι έγινε τους έξι μήνες. Προκαλέσατε εκλογές ρίχνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά συμπράττοντας με την Χρυσή Αυγή.

Μας είπατε σήμερα κ. Τσίπρα ότι η χώρα είχε χρεοκοπήσει από το 2014. Αν είναι έτσι γιατί ρίξατε την κυβέρνηση υποσχόμενος το τέλος του μνημονίου με ένα άρθρο και ένα νόμο;

Ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί γιατί υποχωρήσατε γιατί δεν τιμήσατε εκείνο που ο κ. Βαρουφάκης νόμιζε ότι ψήφισε ο Ελληνικός λαός.

Πήγατε μετά από 14 ώρες υπερήφανης διαπραγμάτευσης να μας φέρετε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Γιατί είστε υπερήφανος κ. Τσιπρα; Για τα ψέματα που είπατε στον ελληνικό λαό; Για το 3ο μνημόνιο που φέρατε βυθίζοντας σε ύφεση την ελληνική οικονομία όταν παντού στην Ευρώπη έτρεχε ανάπτυξη;

Τι ακριβώς θυμούνται οι Έλληνες από την τετραετή διακυβέρνησή σας; Για να δούμε στα καφενεία που επικαλείστε τι λένε και τι θυμούνται . Οι τραυματικές εμπειρίες των δικών σας ημερών δεν έχουν σβήσει. Όταν υπενθυμίζετε αυτή την περίοδο οι ψηφοφόροι κάνουν μια προβολή. Λένε «λες να μας ξανατύχει αυτό που πάθαμε. Λες να μας ξανακυβερνήσουν αυτοί οι δύο;»

Δείτε τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Επικαλείστε μια περίοδο που υπήρξε τραυματική και διέσυρε την Ελλάδα στο εξωτερικό. Να θυμίσω τι έλεγε ο κ. Μελανσόν για εσάς προσωπικά κ. Τσίπρα; Ολους τους εξαπατήσατε και εσείς θέλετε να είστε υπερήφανος. Δικαίωμά σας.

Ανησυχείτε πολύ για τις εκλογές και πότε θα γίνουν. Σας ξαναλέω: εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας αλλά η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών πράγματι θα δούμε τι θυμόμαστε από την 4ετία Τσίπρα: φόρους, περικοπές στις συντάξεις Κι ψέματα

Για εμάς θα πει ο λαός ότι μειώσαμε την ανεργία, μειώσαμε τους φόρους, εξοπλίσαμε την χώρα, φυλάξαμε τα σύνορα στηρίξαμε την κοινωνία

Επειδή για ακόμα μια φορά μας είπατε το καλά που τα κάνατε τα 4,5 χρόνια που κυβερνήσατε υπάρχει ένα καταλυτικό επιχείρημα: αν τα κάνατε τόσο καλά γιατί σας καταψήφισε 3 φορές ο λαός και έδωσε αυτοδυναμία στην ΝΔ; Δεν εμπιστεύεστε την κρίση του λαού;

Ήταν τα ΜΜΕ που προέβαλαν μια άλλη εικόνα και ξεγελάστηκε ο λαός;

Φοβάμαι ότι θα πορευτούμε για αρκετούς μήνες σε κλίμα έντονης τοξικότητας. Η κλυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά την δουλεία της. Δεν βλέπω υπουργούς να έχουν κατεβάσει μολύβια. Υπάρχει νομοθετικόπς όγκος που έρχεται τους επόμενους μήνες. Από εκεί και πέρα ο καθένας κάνει τις δικές του εκτιμήσεις. Θα διαψευστείτε πανηγυρικά κ. Τσίπρα».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε αναλυτικά όλα τα μέτρα των τελευταίων μηνών που ελήφθησαν προς ανακούφιση των πολιτών.

Όπως τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας του, που έχει έντονο προεκλογικό «άρωμα», στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι όλοι οι πολίτες. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση μπορεί να πει με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι από 1.1.2023 θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους και για τους συνταξιούχους, ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια, μπαίνοντας σε τροχιά μόνιμων και τακτικών αυξήσεων. 

Παράλληλα, εκτόξευσε τα βέλη του κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών το 2015.

«Είχε προηγηθεί μια τετραετία ψεύδους  και ένα δημοψήφισμα που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισ. από ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου, εστιάζοντας στα μέτρα για τη στήριξη των εργαζόμενων. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, στη γονική άδεια για τον πατέρα αλλά και στην 4ήμερη εργασία.

Σήμερα έχουμε μια άλλη Ελλάδα, με ισχυρή ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη, ενώ είναι από τις πρώτες χώρες στον ΟΟΣΑ στη μείωση των φόρων.

Αποπλήρωσε νωρίτερα το δάνειό της στο ΔΝΤ και τον Αύγουστο απελευθερώνεται από την ενισχυμένη εποπτεία.

«Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες κρίσεις από την εισβολή στον Έβρο, την πανδημία τις απειλές της Τουρκίας και την ενεργειακή κρίση», επισήμανε χαρακτηριστικά.


Η πρωτολογία του πρωθυπουργού

Νωρίτερα, ανοίγοντας την συζήτηση που διεξάγεται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε τα βασικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από το 2019 προκειμένου να στηρίξει την μεσαία τάξη, τους ευάλωτους και τις επιχειρήσεις ενώ παράλληλα υπενθύμισε την φοροκαταιγίδα της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.

«Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και την ρίξαμε στο 12%» είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για να προσθέσει «Παραδώσατε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 713 ευρώ. Στην εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με το ζόρι 10 χιλ νέες θέσεις ετησίως και σήμερα είναι πάνω από 30.000. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε την μεσαία τάξη και εμείς μειώσαμε πάνω από 30 φόρους. Κάνατε 17 περικοπές συντάξεων και εμείς μόνο αυξήσεις. Εμείς νομοθετήσαμε τα 2 χιλ ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα».

Η ομιλία του πρωθυπουργο για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης

Από τα πρώτα λεπτά δε ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στο δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες και τους συνταξιούχους που έκλαιγαν στα πεζοδρόμια. Πολλές φορές είπε ότι «έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει αυτό» (απαριθμώντας τι έχει κάνει η κυβέρνησή του), απευθυνόμενος τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων είναι ο πολίτης όχι γενικά και αόριστα ο λαός, «η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους». «Δεν ήταν εύκολα, ούτε αυτονόητα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας τις εθνικές προκλήσεις και την υγειονομική κρίση, λέγοντας πως όλα αυτά «από προκλήσεις έγιναν ευκαιρία». Σημείωσε τις προσλήψεις που έγιναν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια την εκπαίδευση, στάθηκε στις επενδύσεις, στην εθνική θωράκιση και εστίασε στην κοινωνική πολιτική.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη:

Αναφέρθηκα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Μόνο εντός του 2021 δόθηκαν 4,8 δισ. ευρώ σε επιδόματα με πρώτη κίνηση το διπλό εγγυημένο εισόδημα. Μια σειρά από έκτακτες ενισχύσεις ως άμυνα στην ακρίβεια. Τα επιπλέον 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους. Τα 200 ευρώ σε πιο ευάλωτους και αυξημένο επίδομα τέκνων. Δεν θα πάψω να λέω ότι ότι και να κάνουμε θα μοιάζει λίγο και μικρό καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και αυξάνονται. Αυτό δεν αλλάζει την ένταση της προσπάθειας. Πρέπει να μένουμε μακριά από πανηγυρισμούς αλλά και από ανέξοδους μηδενισμούς

Η Ελλάδα ξεδιπλώνει σήμερα εθνική στρατηγική για ένταξη Ρομά. Πρόγραμμα στέγασης για ανέργους. Η κάρτα αναπηρίας 180.000 συνανθρώπους μας. Ο προσωπικός βοηθός θα επιτρέψει σε 2 χιλ δικαιούχους να βγουν από το σπίτι. Αναρωτιέμαι γιατί χαμογελάτε (σ.σ. είπε προς τον κ. Τσίπρα). Το θεωρείτε αδιάφορο ένας τετραπληγικός να βγει από το σπίτι.

Αν αυτά θεωρείτε ότι σας είναι αδιάφορα είστε μακριά από τις ανάγκες τις κοινωνίας.

Αυτή η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση. Αυτή η κυβέρνηση λειτούργησε ειδικούς ξενώνες φιλοξενίας. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να καταργήσει ρατσιστική αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους. Έπρεπε να έρθει η δική μας κυβέρνηση για να δώσει πρόσβαση στους διεμφυλικούς στα προγράμματα ΟΑΕΔ.

Για πρώτη φορά γυναίκες άνω των 50 ετών θα λάβουν όλες μήνυμα για να κάνουν μαστογραφία. Και για πρώτη φορά θα έχουν πρόσβαση σε ιδιωτική δομή. Γελάτε πάλι. Γιατί; Γιατί δεν τα κάνατε αφού γελάτε;

Είναι άλλο πράγμα να παρέχεις την δυνατότητα και άλλο να προωθείς μαζικό πρόγραμμα μαστογραφίας με πρωτοβουλία του κράτους. Είναι διαφορετικά πράγματα. Λυπάμαι.

Και λυπάμαι για ένα ακόμα λόγο. Πολλές από τις αλλαγές που περιέγραψα τις θεωρώ αυτονόητες. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και να έχουμε διακομματική στήριξη που θα έστελνε ισχυρό μήνυμα προς την κοινωνία. Δυστυχώς καμία από τις αλλαγές που περιέγραψα δεν τις ψηφίσατε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορές του χθες και του σήμερα είναι συντριπτικές.

Από την πτώση της ανεργίας και τις αυξήσεις τις συντάξεις έως τις νέες δουλειές

Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και την ρίξαμε στο 12%

– Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ

– Την εποχή σας ο ΟΑΕΔ άνοιγε με ζόρι 10 χιλ θέσεις ετησίως σκαι σήμερα πάνω από 30 χιλ

– Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε την μεσαία τάξει και εμείς μειώσαμε πάνω από 30 φόρους

– Κάνατε 17 περικοπές συντάξεων και εμείς μόνο αυξήσεις

– Ποιος νομοθέτησε τα επιπλέον 2 χιλ ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται ; Ποιος θεσμοθέτησε νταντάδες γειτονιάς;

Όλα αυτά τα αποκαλέσατε κοινωνικό οδοστρωτήρα. Για τους εργαζόμενους που ο ΣΥΡΙΖΑ τους επικαλείται αλλά δεν τον ενδιέφεραν. Ούτε τον ενδιέφεραν οι απόμαχοι της δουλειάς. Δεν περιμένω ούτε και ετεροχρονισμένα κάποια συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνω λέγοντας ότι τα όσα περιέγραψα δείχνουν ανάγλυφη εικόνα των παρεμβάσεων της κυβέρνησής μας. Είναι μια αντίληψη που θα εξακολουθήσει να μεταφράζεται σε καθημερινά μέτρα με επίκεντρο τον πολίτη. Αυτά αποδεικνύουν ποιος είναι προοδευτικός και ποιος στα λόγια ευαίσθητος. Σε ένα κόσμο αλλαγών αλλεπάλληλων κρίσεων προϋπόθεση για κοινωνική ευημερία είναι η οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα/ Στις μέρες μας ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος/

Ή ΝΔ ως μεγάλο λαϊκό κόμμα θα στέκεται δίπλα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την κρατική αρωγή.

Θωρακίσαμε με 13 δισ. ευρώ τις θέσεις εργασίας μέσα στην πανδημία.Να μην θυμίσω τις προβλέψεις της αξιωματική αντιπολίτευσης για εκτόξευση ανεργίας. Ευτυχώς αυτές οι Κασσάνδρες δεν επιβεβαιώθηκαν. Σήμερα μπορούμε να κάνουμε θετική αξιολόγηση των παρεμβάσεών μας.

Ο μοχλός της ενεργητικής πολιτικής κατά της ανεργίας παραμένει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρωην ΟΑΕΔ). Τα προγράμματά της ήταν αυτά που άνοιξαν 136 χιλ νέες θέσεις εργασίας έναντι μόλις 42 χιλ την προηγούμενη τετραετία. Με πόρους που δεν γίνονται παθητικά επιδόματα. Οι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται για κατάρτιση και εξειδίκευση. Ο ‘ανεργος να αποκτά δεξιότητες που θα τον κρατήσουν μόνιμα στην αγροά εργασίας. Μισό εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες θα παρακολουθούν κύκλους ψηφιακών μαθημάτων . Τις δεξιότητες αυτές θα τις πιστοποιούν πανεπιστήμια και επιχειρήσεις όπως η Microsoft.

Ενθάρρυνση ανέργων: η πολιτεία επιδοτεί με 300 ευρώ τον κάθε άνεργο που θα καταρτίσει ατομικό του σχέδιο και με το ξεκίνημα στην αμοιβή του θα προστίθεται το μισό του επιδόματος ανεργίας για όσο θα το λάμβανε

Για τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας (ανω 56 ετών). Στοχευμένα προγράμματα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Πρόθεσή μας να επεκτείνουμε το πρόγραμμα από 8,5 ψιλ θέσεις σε 15 χιλ θέσεις συμπολιτών μας που μπορούν να απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες. Για να μπορέσουν να συμπληρώσουν ένσημα και να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Citi: Διατηρεί τη σύσταση αγοράς για την Mytilineos – Τιμή στόχος στα 22 ευρώ

Motor Oil: Ολοκληρώθηκε η δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών σε εκτελεστικά μέλη ΔΣ

Power Pass: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές (vid)