Αποφασιστικότητα, αισιοδοξία και προσήλωση, στον στόχο για μια δεύτερη εκλογική νίκη και κυβερνητική θητεία, δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας και το δίλημμα των εθνικών εκλογών στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός πιστεύει ακράδαντα ότι η χώρα θα αλλάξει πραγματικά σελίδα και θα αποκτήσει «μόνιμη» σχέση με την ανάπτυξη στο τέλος της οκταετίας– κάτι που θα επιτευχθεί το ’23 με την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σχέδιο μιας σταθερής κυβέρνησης που εγγυάται η παράταξή του.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας την επόμενη τετραετία για την προοπτική της χώρας, εκτιμά ότι θα κερδίσει το στοίχημα καταφέρνοντας μέσα στους επόμενους μήνες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια και εξηγεί πως η χώρα θα μπορέσει παρά τις δυσκολίες να κάνει την μεγάλη σύγκλιση με την Ευρώπη.

«Είναι τεράστια η σημασία της επόμενης τετραετίας. Αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- με μια σταθερή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε πραγματικά στο τέλος της -εφόσον μας εμπιστευτούν και πάλι οι Έλληνες πολίτες- στο τέλος μιας οκταετίας θα μπορούμε να πούμε, ναι, αλλάξαμε την χώρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά με την συνέντευξή του στο Σκάι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο και οι μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, χωρίς την «σκιά» της εκλογολογίας σε κάθε βήμα.

«Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία»

Η περιγραφή του σχεδίου του παραπέμπει στο δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» και στη σύγκριση με το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο θεωρεί ότι δεν πείθει τον ελληνικό λαό που «θυμάται» τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το σχέδιο είναι καταρχάς θεσμικό και ισχυρό καθώς, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, δίνει σημασία στη θεσμική κατάκτηση της χώρας για την εξάντληση του εκλογικού κύκλου και στην ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού πλάνου με πίστη στο σύνθημα «ανάπτυξη για όλους».

Αυτό που διαμηνύει ο ίδιος στον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η κυβέρνησή του διατηρεί σαφώς συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς την προώθηση και υλοποίηση της στρατηγικής για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επενδυτική προοπτική, ενώ ταυτόχρονα στέκεται δίπλα στους πολίτες και κυρίως σε εκείνους που δέχτηκαν και δέχονται τα κύματα της πανδημίας και της ακρίβειας.

Διαμηνύει επίσης ότι η κυβέρνησή του θα δείξει συνέπεια στην εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς δεν υπάρχουν «λεφτόδενδρα» και θα βάλει οριστικά τίτλους τέλους στην περιπέτεια, που περνά η χώρα επί μία δεκαετία, με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία εντός του έτους, την εξασφάλιση επενδυτικής βαθμίδας που θα ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια πόρων για επενδύσεις στην Ελλάδα και την ολοκλήρωση μεγάλων πρωτοβουλιών, όπως αυτόν στον ψηφιακό χάρτη.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνει διαρκείς και σφοδρές επιθέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει ότι η κρίσιμη αναμέτρηση το ’23 θα γίνει με τον ίδιο εκλογικό νόμο κι ότι μέχρι τότε η κυβέρνησή του θα έχει ξεπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ, θα έχει πετύχει το δυναμικό ξεκίνημα το τουρισμού από τον Μάρτιο κιόλας και θα έχει θέσει σε τροχιά εφαρμογής το πλάνο για την στήριξη των πολιτών σε όλα τα δύσκολα πεδία της καθημερινότητάς τους. «Οκτώ στους 10 πολίτες θα πληρώσουν ακόμη χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ», προαναγγέλλει ο πρωθυπουργός και αναφέροντας και άλλα παραδείγματα – όπως για την πρόθεση κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 και την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού τον φετινό Μάη- υποστηρίζει ότι η ΝΔ όντας ένα λαϊκό κόμμα θα σταθεί δίπλα στην κοινωνία παρέχοντας λύσεις και όχι λόγια για την αναχαίτιση των «προσωρινών» προβλημάτων, όπως η ακρίβεια. Δείχνει εν πολλοίς ότι το μπρα ντε φερ με τον κ. Τσίπρα και τον ίδιο θα γίνει στο πεδίο της πολιτικής και των επιτευγμάτων.

Απευθυνόμενος δε στο νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ δείχνει επί της ουσίας την πεποίθησή του ότι θα κερδίσει εκ νέου την μάχη και τις δυνάμεις στο Κέντρο. Πως; Με την αξιοποίηση δυνάμεων και προσώπων από το χώρο, όπως έκανε από την αρχή της κυβερνητικής θητείας. Η αυτοδυναμία δεν σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «επικράτηση ενός κόμματος και μόνον». Όπως είπε στον Σκάι, απαιτείται σύνθεση δια της αξιοποίησης στελεχών και από άλλους χώρους χωρίς αποκλίσεις από τον στόχο της αυτοδυναμίας:

«Δείτε τι έκανα εγώ ως Πρωθυπουργός και πόσα στελέχη ενέταξα στην κυβέρνηση, στον κρατικό μηχανισμό, που δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο σκοπός μας, λοιπόν, πάντα είναι να μπορούμε να συνθέτουμε. Αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να κάνουμε έκπτωση στην κυβερνητική σταθερότητα, η οποία είναι πολύ σημαντική για την οικονομία».

Το μήνυμα προς τον κ. Ανδρουλάκη συμπληρώνεται και από τις αιχμές για τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα ηγεσία. Του χρεώνει εντυπωσιακή ασάφεια στα όσα λέει. «Είναι τσιτάτα, είναι τίτλοι χωρίς κανένα περιεχόμενο, χωρίς καμία ουσία, χωρίς καμία κοστολόγηση. Ειλικρινά δεν περίμενα αυτό. Περίμενα κάτι πιο τεκμηριωμένο, κάτι πιο σοβαρό. Αλλά νωρίς είναι ακόμα. Μπορεί να υπάρχει στον τομέα αυτό περιθώριο βελτίωσης», προσθέτει με δηκτικό ύφος ο πρωθυπουργός προϊδεάζοντας και τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στις επιθέσεις της Χαριλάου Τρικούπη.

Διαβάστε ακόμα:

Ακίνητα: 10% πάνω οι τιμές πώλησης – 12% τα ενοίκια (πίνακας)

Εμφιαλωμένο νερό: Μάχη για τα 430 εκατ. ευρώ της αγοράς (pics)

Φορολοταρία με έως 50.000 ευρώ στο τέλος του μήνα