Με σύγκρουση για την συνταγματικότητα των διατάξεων του νομοσχεδίου που στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργίας των πανεπιστημίων ξεκίνησε η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί στις 12:30 όταν και θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να σημειωθεί ότι η ιδεολογική κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ακραίες διαστάσεις μετά την χυδαία επίθεση του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστόφορου Βερναρδάκη προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως την οποία αποκάλεσε «Πισπιρίγκου της δημόσιας παιδείας».

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε σε 4 σημεία που αφορούν την αρχή της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, τις διατάξεις για την ανάδειξη πρυτάνεων και κοσμητόρων, το Συμβούλιο εξωτερικών μελών και την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Η κυρία Κεραμέως απαντώντας στις ενστάσεις, ανέφερε για το αυτοδιοίκητο: «Τα ΑΕΙ αποφασίζουν για τις δικές τους αποφάσεις με τα δικά τους όργανα. Το ποια θα είναι αυτά τα όργανα το αποφασίζει ο νομοθέτης, η Βουλή. Η θέσπιση κανόνων για ζητήματα οργάνωσης των πανεπιστημίων που περιλαμβάνει και τον τρόπο συγκρότησης των οργάνων ανήκει στην αρμοδιότητα της νομοθετικής εξουσίας. Ο νομοθέτης δεν δεσμεύεται καν ούτε υποχρεούται να ακολουθήσει συγκεκριμένο πρότυπο, διαθέτει όμως ευρύτατα περιθώρια εξουσίας για να οργανώσει όλο το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων».

Σχετικά με την ανάδειξη των πρυτάνεων είπε: «Ο πρύτανης προκύπτει ως ένας εκ των 6 εσωτερικών μελών του συμβουλίου που έχουν εκλεγεί από την βάση, δηλαδή από όλα τα μέλη ΔΕΠ. Τα εκλεγμένα μέλη του συμβουλίου εκλέγουν στην συνέχεια τον πρύτανη» ενώ διευκρίνισε προς την αντιπολίτευση πως ο εκτελεστικός διευθυντής είναι μετακλητός διοικητικός υπάλληλος που επιλέγεται από την εκάστοτε διοίκηση.

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr